The Relationship between senseof humor and coping strategies
Mizah duygusu ile başaçıkma stratejileri arasındaki ilişki
- Tez No: 93944
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESİN TEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mizah duygusu, başaçıkma tarzlan. VI "EC YÛKSBCÖGRETIM KDBOUI EDOKÛMANTASYOM MEBMM, Sense of humor, coping strategies. IV ©OKÜMANTASYOH nEMEZt
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
öz MİZAH DUYGUSU ÎLE B AŞ ACIKMA STRATEJİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ Durmuş, Yücel Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Esin Tezer Haziran 2000, 62 sayfa Bu çalışmanın amacı, öğrencilerin mizah duygusu ve başaçıkma stratejileri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın örneklemi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Eğitim Fakültesine bağlı sekiz ayrı bölümün öğrencilerinden araştırmaya katılmaya gönüllü olan 255 (138 kız ve 117 erkek) öğrenciden oluşmaktadır. Öğrencilerin mizah duygusunu ölçmek amacıyla Durumluk Mizah Tepkisi ölçeği (DMTÖ) ve başaçıkma tarzlarım ölçmek amacıyla Stresle Başaçıkma Tarzları ölçeği (SBTÖ) uygulanmıştır.öğrencilerin başa çıkma stratejileri puanlan üzerinde yürütülen MANOVA analizi sonuçlan, iyimser ve çaresiz başa çıkma stratejilerinde anlamlı cinsiyet farkı bulunduğunu göstermiştir. Mizah duygusu açısından, mizah duygusu yüksek ve düşük olan öğrenciler arasında iyimser ve kendine güvenli başa çıkma stratejileri yönünden anlamlı farklar olduğunu göstermiştir. Mizah duygusu ve cinsiyet etkileşimi anlamlı bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RELATIONSHIP BETWEEN SENSE OF HUMOR AND COPING STRATEGIES Durmuş, Yücel M.S., Department of Educational Sciences Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Esin Tezer June 2000, 62 pages The purpose of the present study was to investigate the relationship between the sense of humor and coping strategies of college students. The sample was 255 (117 males, 138 females) undergraduate students who volunteered to participate in the study from eight different departments of Faculty of Education in the Middle East Technical University (METU). The Situational Humor Response Questionnaire (SHRQ) and Coping Styles Inventory (CSI) were administered to the students to determine their situational humor responses and coping styles. mThe results of MANOVA employed to the five coping style scores of the students revealed significant gender differences in the optimistic and helpless coping styles. In terms of sense of humor, significant differences were found between those with high and low sense of humor in optimistic and self-confident styles. No significant interaction effects were found between gender and any of the subscales of CSI.