The Effects of perceived teacher non-verbal behaviors teacher behaviors and preferred learning styles on English proficiency level
Öğrenci algılarına göre genel ve sözcük öğretmen davranışlarının ve öğrencilerin tercih ettikleri öğrenme stillerinin İngilizce yeterlilik düzeyine etkileri
  1. Tez No: 93945
  2. Yazar: FEYZA DOYRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERSUN PAYKOÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen Davranışları, Sözsüz Öğretmen Davranışları, Öğrenme Stilleri, Sınıfiçi Öğretim Materyalleri ve Faaliyetleri, Öğretim Stilleri, Öğretime İlişkin Öğrenci İhtiyaç ve Tercihleri, Teacher Behaviors, Teacher Non-Verbal Behaviors, Preferred Learning Styles, Classroom Teaching Aids and Actrivities, Teaching Styles, Student Instructional Needs and Preferences. W, ÎMSMÖ?İETIM B0DS3JM* mı
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
oz ÖĞRENCİ ALGILARINA GÖRE GENEL VE SÖZSÜZ ÖĞRETMEN DAVRANIŞLARININ VE ÖĞRENCİLERİN TERCİH ETTİKLERİ ÖĞRENME STİLLERİNİN İNGİLİZCE YETERLİLİK DÜZEYİNE ETKİLERİ Doyran, Feyza Doktora, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Fersun Paykoç Temmuz 2000, 183 sayfa Bu araştırmalım amacı; sözsüz öğretmen davranışlarının, öğretmen davranışlarının ve tercih edilen öğrenme stillerinin, öğrencilerin İngilizce yeterlilik düzeyi üzerine etkilerim ve bu algıların öğrenci cinsiyeti ve bölümlerine bağlı olarak ne derece farklılıklar gösterdiğini araştırmaktır. Çalışmanın diğer bir amacı da; öğretmenlerin sınıfiçi öğretim materyalleri ve faaliyetlerini incelemek ve öğretmenlerin bu konuda kendi algılan, öğrenci algıları ve öğrencilerin tercihleri arasında uyum durumunu saptamaktır. Öğrencilerin, tercih ettikleri öğrenme stillerine bağlı olarak genel ve sözsüz öğretmen davranışları ve sınıfiçi öğretim materyal ve faaliyetleri ile ilgili ihtiyaç ve tercihleri de araştırılmıştır. Öğrenci Algılarına Göre Sözsüz Öğretmen Davranışları Anketi, Öğretmene İlişkin Öğrenci Algılan Ölçeği ve Barsch Öğrenme Stili Envanteri 314 öğrenciye uygulanmış ve Sınıfiçi Öğretim Materyalleri ve Faaliyetleri Ölçeği 27 Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Yabancı Diller Yüksek Okulu, Temel İngilizce Bölümü öğretim görevlisine verilmiştir. Aynca öğrencilerin öğrenme^ stillerine bağlı olarak ihtiyaç duyduklan ve tercih ettikleri genel ve sözsüz öğretmen davranışları ve sınıfiçiVI öğretim materyalleri ve faaliyetleri hakkında öğrenci mülakatları yolu ile veri toplanmıştır. Verilerin analizinde betimleyici ve yordayıcı istatistik yöntemleri kullanılmıştır. Bulgular; öğretmenlerin konuşmaya eşlik eden sosyal davranışları ile İngilizce yeterlilik sınavı sonuçları arasında birebir ilişki olduğunu göstermiştir. Ayrıca öğretmenlerin sınıfiçi alanı kullanma davranışları, öğrencinin bölümü, kinestetik öğrenme stili ve yeterlilik sınavı puanlan arasında olumsuz yönde ilişki bulunmuştur. Bulgular aynı zamanda öğretmenlerin konuşmaya eşlik eden sosyal davranışları kullanışları konusunda kız öğrencilerin ve fen ile ilgili bölümlerdeki öğrencilerin algılarının diğer öğrencilere göre farklılık gösterdiğini ortaya çıkarmıştır. Araştırmanın sonuçlan, öğretmenlerin sınıfiçi öğretim materyalleri ve faaliyetlerini kullanmada geleneksel tarzı benimsediklerim göstermiş ve öğrenci mülakatlarına göre öğretmenlerin bu materyal ve faaliyetleri kullanmalan ile ilgili kendi algılarının öğrenci algılanyla uyumlu olmadığı görülmüştür. Aynca, öğrenci mülakatlan; öğrencilerin öğrenme stillerine göre farklı ihtiyaç ve tercihleri olduğunu, genel ve sözsüz öğretmen davranışlarının daha sık ve etkili olarak kullanılmasına ihtiyaç duyduklannı ortaya çıkarmışlardır. Sonuç olarak; öğrencilerin öğrenme stilleriyle bağlantılı olarak farklı ihtiyaçlarını karşılamak için, bu araştırmada incelenen değişkenlerin öğretmen yetiştirme programlarında dikkate alınması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT THE EFFECTS OF PERCEIVED TEACHER NON-VERB AL BEHAVIORS, TEACHER BEHAVIORS AND PREFERRED LEARNING STYLES ON ENGLISH PROFICIENCY LEVEL Doyran, Feyza Ph.D., Department of Educational Sciences Supervisor: Prof. Fersun Paykoç July 2000, 183 pages The purpose of this study is to investigate the effects of perceived teacher non-verbal behaviors, perceived teacher behaviors and preferred learning styles of the students on the English proficiency level and to what extent these perceptions differ in relation to student sex and department. It is also aimed to find out about the classroom teaching aids and activities of the teachers and to see if there İs consistency among teachers' self perceptions, students' perceptions and their preferences of the use of these aids and activities. Student needs and preferences of these dimensions, namely teacher non-verbal behaviors, teacher behaviors and classroom teaching aids and activities in regard to their preferred styles of learning are also investigated. Three instruments, Questionnaire on Student Perceptions of Language Teachers' Non-verbal Behaviors, Questionnaire on Student Perceptions of Teacher Behaviors, and Barsch LSI, were administered to 314 students, and a Rating Scale on Classroom Teaching Aids and Activities was given to 27 teachers in the DepartmentIV of Basic English at METU. Student interviews were conducted to collect data on the variables of the study. Based on quantitative and qualitative techniques, the results indicated that there were significant correlations between teachers' use of 'coverbal behaviors' and English proficiency exam scores. Moreover, negative correlations were found between teachers' use of proxemics behaviors, students' department, kinesthetic learning style and proficiency exam scores. The perceptions of female and science students, in relation to teachers' use of 'coverbal behaviors', were significantly different from the other students. The results also indicated that teachers' use of classroom teaching aids and activities was traditional and according to the student interviews the teachers' self perceptions of their use of these aids and activities did not match with the student perceptions. The interviews also revealed that students have different needs with respect to their learning styles and for more frequent and effective use of general and non-verbal teacher behaviors. In conclusion, the study had important implications for teacher development process.