Corporatism: Theory and practice the cases of fascist Italy and salazarist Portugal
Korparatizm: Teori ve uygulama faşist İtalya ve Portekiz örnekleri
  1. Tez No: 93946
  2. Yazar: ZAFER ÇELER
  3. Danışmanlar: DR. GALİP YALMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Solidarizm, Korparasyon, Organizmacılık, Sendikalizm, Devletçilik. VI, Solidarism, Corporation, Organicism, Trade Unionism, Etatism. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
oz KORPORATIZM:TEORI VE UYGULAMA FAŞİST İTALYA VE PORTEKİZ ÖRNEKLERİ Çeler.Zafer Yüksek Lisans, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Galip Yalman Şubat 2000, 121 Sayfa Bu tez bir siyasal düşünce ve bir siyasal ekonomik sistem olarak korporatizm kavramını incelemektedir. Korporatizm ondokuzuncu yüzyılın ortalarından 1940'lara kadar iktisadi, sosyal ve siyasal bir düşünce sistemi olarak birçok Avrupa ülkesinde hayli popülerdi. Buna karşın, korporatism bir siyasal ekonomik sistem olarak uygulamasını yirminci yüzyılın otoriter rejimlerinde buldu. Korporatizmin bu iki formu arasındaki farklılıklar ve benzerlikler bu çalışmanın ana eksenini oluşturmaktadır. Bu tezde, Faşist MKÛMANTASYON MERKEZ*İtalya ve Salazarist Portekiz otoriter korporatist rejimlerin iki örneği olarak incelenmektedir. Bu otoriter korporatist rejimler korporatist teori tarafından geliştirilen ideolojik çerçeveye oldukça şey borçlu olmalarına rağmen, bu rejimlerin bir siyasal düşünce sistemi olarak korporatizmin sadık birer uygulamaları oldukları iddia edilemez. Otoriter korporatist rejimler korporatist teoriden ayrı bir kategori içinde incelenmelidir ki, teori ve pratik arasındaki farklılıklar korporatist rejimlerin yapısı üzerine varolan tartışmaları bulandırmasın. Bu tez, korporatizm kavramını berraklaştırarak ve Faşist İtalya ve Salazarist Portekiz örneklerini kullanarak, bu kavrama otoriter rejimlerin yapısını anlamamıza yardım edecek analitik bir değer vermeye çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CORPORATISM: THEORY AND PRACTICE THE CASES OF FASCIST ITALY SALAZARIST PORTUGAL Çeler, Zafer M.S., Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Dr. Galip Yalman February 2000, 121 pages This thesis analyses the concept of corporatism as a body of political thought and as a politico-economic system. Corporatism as an economic and socio-political body of thought was highly popular in several European countries from the middle of the nineteenth century to the 1 940s. On the other hand, corporatism as a politico-economic system was experienced in a number of authoritarian regimes in the twentieth century. In this thesis, two examples of authoritarian corporatist regimes are analysed; Fascist Italy and Salazarist Portugal. The differences and similarities between these two forms of corporatism constitute the main axis of the study. It is mhard to say that these authoritarian regimes were loyal adaptations of the corporatist thought, although they owed so much to the ideological framework developed by the corporatist thought. The corporatist authoritarian regimes deserve to be analysed within the different category distinct from the corporatist theory, so that the differences between theory and practice do not blur discussions on the nature of corporatist regimes. This thesis, by making clear the cloudy concept of corporatism, tries to give it an analytical value to understand the nature of authoritarian regimes with the help of the examples of Fascist Italy and Salazarist Portugal.