Lumbal disk hernili hastalarda reformer pilates ile konvansiyonel fizyoterapi rehabilitasyon uygulamalarının etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of reformer pilates and conventional physiotherapy rehabilitation applications in patients with lumbar disc herniation
- Tez No: 939480
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN ŞAHBAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ağrı Yönetimi, Konvansiyonel Fizyoterapi, Lumbal Disk Hernisi, Reformer Pilates, Yorgunluk, Conventional Physiotherapy, Fatigue, Lumbar Disc Herniation, Pain Management, Reformer Pilates
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma, 6 haftalık reformer pilates programı ile konvansiyonel fizyoterapi rehabilitasyon programının lumbal disk hernili hastalarda ağrı seviyesi, yorgunluk, uyku kalitesi, anksiyete, kinezyofobi ve yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini karşılaştırmayı amaçladı. Çalışmaya, 21-50 yaş arası 60 hasta katıldı ve bu hastalar randomizasyonla iki gruba ayrıldı. İlk grup, haftada iki kez 45-50 dakika süren 12 seanslık bir pilates egzersiz programına ve ikinci grup ise haftada beş gün 45-50 dakika süren 30 seanslık konvansiyonel fizyoterapi programına alındı. Ağrı, McGill-Melzack Ağrı Anketi ile; yorgunluk şiddeti, Yorgunluk Şiddeti Ölçeği ile; uyku kalitesi Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi ile; anksiyete seviyesi, Beck Anksiyete Envanteri ile; kinezyofobi seviyesi, Tampa Kinezyofobi Ölçeği ile ve yaşam kalitesi SF-36 ile değerlendirildi. Değerlendirmeler tedavi öncesi ve sonrası olmak üzere iki kez yapıldı. Tedavi sonrası karşılaştırmalarda, reformer pilates grubunda ağrı seviyelerinde ve geleneksel fizyoterapi grubunda yorgunluk seviyelerinde anlamlı farklılıklar bulundu. Grup içi değişikliklerde, pilates grubunda ağrı, yorgunluk, kinezyofobi ve fiziksel fonksiyon alt boyutunda; fizyoterapi grubunda ise yorgunluk, anksiyete ve kinezyofobi skorlarında anlamlı iyileşmeler gözlendi. Sonuç olarak, reformer pilates bel fıtığı rehabilitasyonunda ağrı yönetimi için etkili bir seçenekken, geleneksel fizyoterapi yorgunluk yönetiminde daha güçlü bir etki gösterdi. Her iki yöntem de yorgunluk ve kinezyofobi yönetiminde etkiliydi ve en uygun program hastaların bireysel ihtiyaçlarına göre seçilmelidir sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
This study aimed to compare the effects of a 6-week reformer pilates program and a conventional physiotherapy rehabilitation program on pain level, fatigue, sleep quality, anxiety, kinesiophobia, and quality of life in patients with lumbar disc herniation. Sixty patients aged 21-50 participated in the study and were randomly divided into two groups. The first group participated in a pilates exercise program for 12 sessions, twice a week, with each session lasting 45-50 minutes. The second group received a conventional physiotherapy program for 30 sessions, five days a week, with each session lasting 45-50 minutes. Pain was assessed using the McGill-Melzack Pain Questionnaire; fatigue severity using the Fatigue Severity Scale; sleep quality using the Pittsburgh Sleep Quality Index; anxiety level using the Beck Anxiety Inventory; kinesiophobia level using the Tampa Scale for Kinesiophobia; and quality of life using the SF-36. Evaluations were conducted twice, before and after treatment. Post-treatment comparisons revealed significant differences in pain levels in the reformer pilates group and fatigue levels in the conventional physiotherapy group. Intra-group changes showed significant improvements in pain, fatigue, kinesiophobia, and the physical function sub-dimension of quality of life in the pilates group; and in fatigue, anxiety, and kinesiophobia scores in the physiotherapy group. In conclusion, reformer pilates was found to be an effective option for pain management in the rehabilitation of patients with lumbar disc herniation, while conventional physiotherapy showed a stronger effect in managing fatigue. Both methods were effective in managing fatigue and kinesiophobia, and the most suitable program should be selected based on the individual needs of the patients.