Kedilerde gonyometre kullanılarak eklem hareket açıklığının ölçülmesi
Range of motion measurement in cats using a goniometer
- Tez No: 939484
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞÜKRÜ GÜLAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Gonyometre, Kedi, Radyografik ölçüm, Eklem hareket aralığı, Goniometer, Cat, Radiographic measurement, Range of motion
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
İnsanlarda ve farklı memeli hayvan türlerinde eklem hastalıklarının derecesini ve önerilen tedaviye yanıtını ölçmeye yönelik farklı doğrulanmış nesnel ölçütler mevcuttur. Bu bağlamda kedilerdeki eklem hastalıklarını ve bu hastalıklara yönelik tedavilerin etkilerini daha iyi anlayabilmek için farklı eklemlere ait uygun hareket aralığının (ROM) güvenilir ve hızlı bir yöntemle ölçülmesi ve doğrulanması önemlidir. Kedilerde radyolojik yöntem ROM ölçümleri için kullanılmış olsa da daha basit ve invaziv bir olmayan bir yöntem olan gonyometrik ölçümlerin kullanılması yaygın değildir. Bu bağlamda tez çalışmasın amacı tekir ırkı kedi ile Scottish ırkı sağlıklı kedilerde gonyometrik eklem ölçümlerinin güvenilirliğini radyolojik yöntemle kıyaslayarak ortaya koymak ve kedilerde temel olarak kullanılabilecek referans değerleri elde etmekti. Çalışmada daha önce eklem sağlık sorunları bulunmayan toplam 42 (21 tekir ve 21 Scottish Fold) kedi kullanıldı. Bu kedilerde bir araştırmacı tarafından radyolojik ve gonyometrik uygulamalar yapılarak sonuçlar istatistiki açıdan değerlendirildi. Kedilerde çalışma sonunda elde edilen gonyometrik ve radyolojik ölçümler arasında istatistiki bir fark gözlenmedi. Bununla birlikte Scottish Fold hem de tekir ırkı kedilerde karpal ektansiyon dışındaki bütün ROM ölçümleri istatistiki olarak farklı bulundu. Her iki ırk kedi popülasyonunda yaşın ve cinsiyetin ROM üzerine etkisinin daha sınırlı ve istatstiki olarak önemsiz olduğu görüldü. Bu bulgular gonyometrik ölçümlerin potansiyel olarak kedilerde eklem hastalığının ilerlemesini gözlemleyebilmek ve tedavi modalitelerine yanıt olarak eklem hareketindeki iyileşme derecesini takip edebilmek için kullanılabilir bir yötem olduğunu göstermektedir. Ayrıca ırk özelliklerinın ROM üzerinde belirgin bir etkisi olduğu anlaşılmakta ve farklı kedi ırkları için referans değer oluştururken ırk özelliklerinin dikkate alınması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In humans and different mammalian species, there are different validated measurements to quantify the degree of joint disease and the response to recommended treatment. In this regard, it is important to measure and validate the range of motion (ROM) of different joints with a reliable and rapid method to better understand joint diseases and the effects of treatments against the joint problems in cats. Although the radiologic method has been used for ROM measurements in cats, use of a simpler and non-invasive goniometric measurements is not common. Therefore, the aim of the current thesis was to demonstrate the reliability of goniometric joint measurements in healthy tabby and Scottish Fold cats by comparing the gonyometric measures with the radiologic method and to obtain reference values that can be used as a baseline in cats. For this purpose, a total of 42 cats (21 tabby and 21 Scottish Fold) without any previous joint health problems were used in the study. In these cats, radiologic and goniometric applications were performed by a single investigator and the results were statistically evaluated. No statistical difference was observed between the goniometric and radiologic measurements obtained at the end of the study. However, all ROM measurements except carpal extension were statistically different between Scottish Fold and tabby breeds. These findings indicated that goniometric measurements could potentially be used to monitor the progression of joint disease in cats and to follow the degree of improvement in joint motion in response to treatment procedures. Furthermore, it appears that breed characteristics have a significant effect on ROM and should be taken into account when establishing reference values for different cat breeds.