Servikojenik baş ağrısı olan kişilerde mekanik traksiyon ile manuel traksiyonun ağrı, kas tonusu ve fonksiyonellik üzerine etkisinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of mechanical traction andmanual traction on pain, eyebrow tone andfunctionality in persons with cervicogenic headache
  1. Tez No: 766556
  2. Yazar: RUKİYE KAYIŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERRAK VARHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Mobilizasyon, Traksiyon, Kas Tonusu, Baş Ağrısı, Ağrı, Mobilization, Traction, Muscle Tone, Headache, Pain
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstinye Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Çalışmanın amacı mekanik traksiyon ile manuel traksiyonun ağrı, kas tonusu ve fonksiyonellik üzerine etkilerinin karşılaştırılmasıdır. Bu çalışma Bursa VM Medical Park Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon bölümüne başvuran servikojenik baş ağrısı tanısı konan 18-45 yaş arası 52 kişiyle yapıldı. Çalışmaya dahil olan 52 kişi randomize edildi, iki gruba ayrıldı, özel nedenlerden dolayı 3 kişi çalışmadan ayrıldı. CTG n=25, MTG n=24 kişi olmak üzere 49 kişi çalışmayı tamamladı. CTG ve MTG'ye 6 gün 2 hafta boyunca tedavi uygulandı. CTG'ye Chattaanooga Tru Trac cihazı ile intermitant traksiyon, MTG'ye manuel traksiyon 15 dk uygulandı. Her iki gruba konvansiyonel tedavi ve ev programı şeklinde egzersiz programı verildi. Çalışmaya dahil edilen bireylerin demografik bilgileri alındıktan sonra bireylerin tedavi öncesi ve sonrası baş ve boyun ağrısı visüel analog skalası (VAS) ve Mc-Gill Melzack Ağrı Soru Formu ile değerlendirildi. Servikal bölge eklem hareket açıklığı dijital gonyometre, kas tonusu ölçümü myotonpro cihazıyla ölçüldü. Servikal bölge kaslarına fleksiyon ve ekstansiyon endurans testi yapıldı. Bireylerin fonksiyonel durumu Baş Ağrısı Etki Ölçeği (HIT-6) kullanılarak, postürleri ise Corbin Postür Analizi ile değerlendirildi ve uyku kalitesi değerlendirmesi için Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi kullanıldı. Tedavi öncesi ve sonrası ölçülen servikal bölge fleksiyon ölçümünde CTG'de MTG'ye göre istatistiksel anlamlı farklılık göstermektedir. Mc-Gill Melzack Ağrı Anketi'nde iki grupta da ağrı azalmasına ragmen MTG'de önceden sonraya değişim CTG'ye göre daha fazla bulundu. Tedavi öncesi ve sonrası yapılan diğer değerlendirme yöntemlerinde iki grup arasında istatistiksel anlamlı farklılık göstermemektedir. Sonuç olarak mekanik traksiyonunda SBA'da ağrı, kas tonusu ve fonksiyonellik üzerine etkili olduğu ve uygulanabilecek farklı bir yöntem olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to compare the effects of mechanical traction and manual traction on pain, muscle tone and functionality. This study was conducted with 52 people aged 18-45 years who were diagnosed with cervicogenic headache, who applied to the Physical Medicine and Rehabilitation Department of Bursa VM Medical Park Hospital. The 52 subjects included in the study were randomized, divided into two groups, 3 subjects dropped out of the study for special reasons. 49 people, including CTG n=25 and MTG n=24, completed the study. CTG and MTG were treated for 6 days and 2 weeks. Intermittent traction was applied to CTG with Chattaanooga Tru Trac device, and manual traction was applied to MTG for 15 minutes. Exercise program in the form of conventional treatment and home program was given to both groups. After obtaining the demographic information of the individuals included in the study, pre- and post-treatment head and neck pain were evaluated with the visual analog scale (VAS) and Mc-Gill Melzack Pain Questionnaire. Cervical joint range of motion was measured with a digital goniometer and muscle tone was measured with myotonpro device. Flexion and extension endurance tests were performed on the cervical region muscles. The functional status of individuals was evaluated using the Headache Impact Scale (HIT-6) and their postures were evaluated with the Corbin Posture Analysis, and the Pittsburgh Sleep Quality Index was used for sleep quality assessment. There is a statistically significant difference in CTG compared to MTG in cervical region flexion measurement measured before and after treatment. In the Mc-Gill Melzack Pain Questionnaire, although pain decreased in both groups, the change from before to after was found to be higher in MTG than in CTG. There was no statistically significant difference between the two groups in other evaluation methods performed before and after treatment. As a result, it was found that mechanical traction was effective on pain, muscle tone and functionality in SBA and was a different method that could be applied.