Diyabetik ratlarda oluşturulan yara iyileşmesinin tedavisinde topikal uygulanan Mumijo özleri ile dekspantenol'ün etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of topically applied Mumijo extracts and dexpanthenol in the treatment of wound healing in diabetic rats
- Tez No: 939485
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH OĞUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Mumijo, dekspentanol, yara iyileşmesi, Mumijo, dexpanthenol, wound healing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Yara iyileşmesi cerrahi hastalarda postoperatif morbidite ve hastane yatış süresini önemli ölçüde belirler, diyabetik hasta grubunda mevcut olan hiperglisemi ile bozulan yara iyileşme sürecinin iyileştirilmesi için çok sayıda farklı analiz ve klinik çalışma yapılmaktadır. Diyabetin yara iyileştirilmesi üzerindeki olumsuz etkileri göz önüne alınınca etkisi kanıtlanmış olan topikal dekspantenol ile Mumijo özütünün yara iyileşmesi üzerindeki etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Materyal/Metod: Bu çalışma, her birinde 8–10 haftalık yaş aralığında olan toplam 28 adet dişi Wistar Albino sıçanın yer aldığı dört gruptan oluşacak şekilde planlanmıştır. Gruplar şu şekilde oluşturulmuştur: kontrol grubu, diyabet grubu, dekspantenol krem grubu ve Mumijo özütü uygulanan grup. Kontrol grubunu oluşturan 7 sıçan dışındaki 21 sıçana diyabet modeli oluşturulmuştur. Tüm hayvanlara intraperitoneal yolla anestezik ajan uygulanmasının ardından, sıçanlar prone pozisyonda sabitlenmiş ve cerrahi alan sterilizasyonu sağlanmıştır. Her bir sıçana interskapular bölgede, yaklaşık 4 cm² boyutunda tam kat cilt defekti oluşturulmuştur. Farklı zaman noktalarında (7., 14. ve 21. günlerde) yara yüzey alanı ölçümleri yapılmış ve histopatolojik inceleme amacıyla biyopsi örnekleri alınmıştır. Bulgular: Gerçekleştirilen yara yüzey alanı ölçümleri, biyokimyasal analizler (özellikle total antioksidan düzeylerinin tayini) ve histopatolojik değerlendirmeler kapsamında; Hematoksilen & Eozin (H&E), Van Gieson boyamaları ile immünohistokimyasal yöntemler aracılığıyla neovaskülarizasyon, kolajen düzenliliği, fibroblast aktivitesi, miyofibroblast yoğunluğu, kolajen miktarı, mononükleer hücre infiltrasyonu ve konjesyon düzeyleri analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, tüm gruplarda doku iyileşme süreçlerinin genel olarak benzer bir seyir izlediğini ortaya koymakla birlikte; Mumijo sulu özütü uygulanan grup ile dekspantenol uygulanan grupta yara iyileşmesinin diğer gruplara kıyasla daha belirgin ve etkin bir şekilde gerçekleştiği gözlemlenmiştir. Sonuç: Belirli parametreler ile sınırlı kalarak yapmış olduğumuz bu çalışmada diyabetik ratlarda oluşturulan deneysel yara modelinin iyileşmesinde topikal uygulanan mumijo özütleri ile topikal dekspentanol krem' in etkinliğinin benzer olduğunu saptadık.
Özet (Çeviri)
Introduction: Wound healing is a critical factor in determining postoperative morbidity and hospital stay in surgical patients. In diabetic individuals, the wound healing process is significantly impaired due to persistent hyperglycemia. Numerous analyses and clinical studies have been conducted to improve this impaired healing. Considering the negative effects of diabetes on tissue repair, this study aimed to compare the efficacy of topically applied Mumijo extract and dexpanthenol—both of which have been reported to promote wound healing—on experimentally induced wounds in diabetic rats. Materials and Methods: This study was designed with four groups, each consisting of seven female Wistar Albino rats aged 8–10 weeks, totaling 28 subjects. The groups were designated as follows: control group, diabetic group, dexpanthenol cream group, and Mumijo extract group. A diabetes model was induced in all rats except those in the control group (n=7), resulting in 21 diabetic rats. After intraperitoneal administration of anesthetic agents, the animals were placed in the prone position, and surgical site sterilization was performed. A full-thickness skin wound measuring approximately 4 cm² was created in the interscapular region of each rat. Wound surface area measurements were performed and biopsy samples were obtained on days 7, 14, and 21 for further analysis. Results: Wound surface measurements, biochemical analyses (especially total antioxidant levels), and histopathological assessments—including Hematoxylin & Eosin (H&E), Van Gieson staining, and immunohistochemical evaluation—were conducted to investigate neovascularization, collagen regularity, fibroblast activity, myofibroblast density, collagen content, mononuclear cell infiltration, and congestion. The results indicated that wound healing followed a generally similar pattern across all groups. However, it was observed that wound healing was more pronounced and efficient in both the Mumijo extract and dexpanthenol treatment groups compared to the others. Conclusion: This study, limited to specific parameters, demonstrated that the topical application of Mumijo extracts and dexpanthenol cream yielded comparable efficacy in enhancing wound healing in an experimental diabetic rat model.