A Study on the effects of some school characteristics on student achievement in the private schools of Ankara, Turkey
Ankara ilindeki özel okulların bazı okul özellikleri öğrenci başarısına etkisi üzerine bir çalışma
- Tez No: 93951
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Üretim Fonksiyonu, Maliyet- Verimlilik Analizi, Okul Girdileri, Öğrenci Başarısı, Politika Geliştirilmesi ve Çoklu Regresyon Analizi. VI, Production Function, Cost-Effectiveness Analysis, School Inputs, Student Achievement, Policy Making, and Multiple Regression Analysis. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
oz ANKARA İLİNDEKİ ÖZEL OKULLARIN BAZI OKUL ÖZELLİKLERİNİN ÖĞRENCİ BAŞARISINA ETKİSİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA KORBEK, Ebru Yüksek Lisans Tezi, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. İbrahim KOYUNCU Ağustos 2000, 72 Sayfa Türkiye, gelişmekte olan bir ülke olması ve sınırlı kaynaklarmdan dolayı eğitim kurumlarınca kaynaklan en elverişli biçimde kullanılmalıdır. Buna rağmen eğitim sistemi ve eğitim kurumlan incelendiğinde, hemen hiç bir eğitim planlaması stratejisi ve güçlü bir eğitim politikası uygulamadığımız görülmektedir (Adem, 1992). Bu durum birçok özel okul için de geçerlidir. Aileler çocuklannın özel okullarda eğitilmesi için büyük miktarlarda para harcıyorlar. Bu nedenle özel okullarda paranın ne kadar etkili kullanıldığının analiz edilmesi yararlı olacaktır. Okullarda değişiklikler yapmadan önce, geçmiş ve şimdiki durumlarının 'maliyet- verimlilik analizlerinin' yapılası gerekir.Bu çalışmanın amacı, Ankara'daki özel okulların bazı okul girdileri arasındaki bağıntıyı bulmak ve bunlardan hangilerinin öğrenci başarısına ne düzeyde etkili olduğunu tahmin etmektir. Ankara' daki özel okullardan seçilen 27 özel okuldan okul girdileri ile ilgili olarak şu veriler toplanmıştır öğrenci/öğretmen oranı, yıllık öğretmen maaş harcamaları, öğretmen basma düşen haftalık ders saati, sınıf büyüklüğü ve lise 1, 2, ve 3. sınıf öğrencilerinin başarılan (öğrencilerin not ortalaması). Okul girdileri ile öğrenci başarılan arasındaki ilişki, Pearson korelasyonu ile hesaplanmıştır. Bu korelasyon değerlerini kullanarak, okul girdilerinin bütün halinde öğrenci başansına etkisini bulmak için regresyon analizi yapılmıştır. Sonuç olarak öğrenci/öğretmen oranının (RATIO), varyansın (öğrenci başansmın) yüzde 54.4 ünü açıkladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON THE EFFECTS OF SOME SCHOOL CHARACTERISTICS ON STUDENT ACHIEVEMENT IN THE PRIVATE SCHOOLS OF ANKARA, TURKEY KORBEK, Ebru MS., The Department of Educational Sciences Supervisor: Prof. Dr. Ibrahim KOYUNCU August 2000, 72 Pages Turkey is a developing country, and has very limited resources which must be optimally utilized in its educational organizations. Unfortunately, when one studies its educational system and the educational organizations, lack of educational planning strategies and strong policy utilization can be observed (Adem, 1992). This case is similar in many of the private schools. Parents spend large amount of money for educating their children in private schools. Hence one should analyze how effectively the money is being used in private schools. Before making any changes in schools the past and the current situations must be monitored and evaluated by 'cost-effectiveness analysis'. 1UThis study aims at determining the relationship between some school characteristics and predicting which of these school inputs are effective on student achievement, in the private schools in Ankara, Turkey. The data about school inputs, namely: student/teacher ratio, the annual teacher salary expenditures, the number of weekly lecture hours per teacher, class size and for school output: student average scores, indicating student achievement were collected from the sample of 27 private schools. In order to establish the correlation between these school inputs and student achievement, the Pearson product-moment correlation stastistics was calculated. Using these correlation values, Stepwise Multiple Regression analysis was utilized to determine the overall effect of these variables on student achievement. Only the student/teacher ratio (RATIO) was seen to be significant and could explain 54.4 percent of the variance in student achievement.