Effect of interpersonal skills training on teachers communication skiills and self-awareness
Kişilerarası ilişkiler eğitiminin öğretmenlerin iletişim becerileri ve öz farkındalıkları üzerindeki tkisi
  1. Tez No: 93952
  2. Yazar: R. UFUK TARHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERSUN PAYKOÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kişilerarası ilişkiler eğitimi, İletişim Becerileri, Öğretmenlerin kendileri ile ilgili farkındalığı
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
oz KIŞILERARASI İLİŞKİLER EĞİTİMİNİN ÖĞRETMENLERİN İLETİŞİM BECERİLERİ VE ÖZ FARKIND ALIKLARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Tarhan, R.Ufuk Doktora, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Fersun Paykoç Ocak 2000, 220 sayfa Bu tez, öğretmenler için hazırlanmış bir kişilerarası ilişkiler eğitim programınm etkinliğini incelemiştir.Bu eğitim programı Thomas Gordon'un Etkili Öğretmenlik Eğitimini (E.Ö.E.) temel almıştır. Bu eğitim programı ile etkin iletişim becerilerinin kullanımı; öğretmenlerin, öğretmenlik ve öğretmenlerle ilgili inançları, varsayımları; ve kendilerini ve başkalarını kabul düzeyleri üzerine farkındalıklarının arttırılması, hedeflenmiştir. IX. YÜKSEKÖĞRETİM KTJRÜISEğitim programının etkinliğini ölçmek amacıyla, eğitim ve kıyas grupları oluşturulmuştur. Her iki grupdaki öğretmenler, İstanbul'daki bir Anadolu Lisesi'nde eğitim veren gönüllülerdir. Eğitim grubundaki öğretmenler 10 hafta süreyle eğitim alırken, kıyas grubu bu eğitim programını almamıştır. Eğitim ve kıyas gruplarının öntest- sontest arasındaki iletişim becerilerini kullanmaları ve farkındalık düzeylerinin farkı analiz edilmiştir. Eğitim grubundaki öğretmenler, öğretmenin veya öğrencinin sorun yaşadığı durumlarda uygun iletişim becerisi ile yanıt vermeyi öğrenmişlerdir. İletişim engellerini yardımcı mesajlardan ayırt etmeyi de öğrenmişlerdir. Öğretmenlerin, öğretmenlerle ilgili kurduğu varsayımlar, eğitime katılanlar için değişmiştir. Başkalarını ve kendilerini kabul etme ve öğretmenlik ve öğretmenlerle ilgili inançlar ise, anlamlı olarak değişmemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF INTERPERSONAL SKILLS TRAINING ON TEACHERS' COMMUNICATION SKILLS AND SELF-AWARENESS Tarhan, R.Ufuk Ph.D., Department of Educational Sciences Supervisor: Prof.Dr.Fersun Paykoç January 2000, 220 pages This thesis analyses the effects of interpersonal skills training program designed to improve communication skills and self-awareness of teachers. The training program is based on Thomas Gordon's Teacher Effectiveness Training (T.E.T). The use of effective communication skills, and self- awareness of teachers about their beliefs and values, and their level of acceptance for self and others are aimed to be increased through a training program. In order to see the effects of the training program, training and comparison groups were used in the design of the study. Both groups [Itcomposed of volunteer teachers from an Anatolian High School, in Istanbul. While the training group received a 10- week training, the comparison group had no training. The pre- and post-test results of the training and comparison groups were analysed. The teachers in the training group learned to respond with an appropriate communication skill that is used to handle teacher-owned and student- owned problems. They learned to differentiate communication roadblocks from helping messages. The myths the teachers hold about teachers, have changed statistically for those who have attended the training. The variables, acceptance of self and others, and beliefs about teachers and teaching did not change significantly. Keywords interpersonal skills training, Communication skills, Self-awareness of teachers