Effects of a reflective teacher training program on teachers perception of classroom environment and on their attitudes toward teaching profession
Bir yansıtıcı öğretmenlik programının öğretmenlerin sınıf ortamı algısına ve öğretmenlik mesleğine yönelik tutumuna etkisi
  1. Tez No: 93950
  2. Yazar: İPEK ORUÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN AKKÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Etkili Öğretmen, Yansıtıcı Öğretmenlik, Yansıtıcı Öğretmenlik Programı, Sınıf Ortamı, Öğretmenlerin Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumu vı, Effective Teacher, Reflective Teaching, Reflective Teacher Training Program, Classroom Environment, Teachers' Attitude Toward Teaching Profession. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
oz BİR YANSITICI ÖĞRETMENLİK PROGRAMININ ÖĞRETMENLERİN SINIF ORTAMI ALGISINA VE ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE YÖNELİK TUTUMUNA ETKİSİ Oruç, İpek Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Füsun Akkök Haziran 2000, 104 sayfa Etkili öğretmen yetiştirmek, öğretmen eğitim programlarının birincil hedefidir. Yansıtıcı öğretmenlik, etkili öğretmen yetiştirmekte önemli bir yöntem olarak görülmektedir.Bu çalışma, bir yansıtıcı öğretmenlik programının, öğretmenlerin sınıf ortamı algısına ve öğretmenlik mesleğine yönelik tutumuna etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Denekler, ODTÜ G.V. Özel Lisesinde öğretmenlik yapan gönüllü öğretmenlerdir. Bu çalışmaya deney ve kontrol grubunda olmak üzere, toplam 10 öğretmen katılmıştır. Deneysel araştırma modeli kullanılmış, deney ve kontrol grupları Sınıf Ortamı Ölçeği ve Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutum Ölçeği'nden alman öntest ve sontest sonuçlarına göre karşdaştınlmıştır. Deney grubundaki öğretmenlere 9 haftalık bir yansıtıcı öğretmenlik programı uygulanmıştır. Deney ve kontrol grubu arasındaki ve grupların kendi içlerindeki farkları ortaya koymak üzere, parametrik olmayan istatistiksel yöntemlerden Mann- Whitney U Testi ve Wilcoxon Testi kullanılmıştır. Sonuçlar, deney ve kontrol gruplarının Sınıf Ortamı Ölçeğinin Yenilik /Yaratıcılık altölçeğinde deney grubunun lehine anlamlı bir fark olduğunu göstermiştir. Araştırmanın diğer değişkenleri açısından bulgular, her iki grup içinde ve gruplar arasında anlamlı bir fark göstermemiştir. Bununla birlikte, araştırmacının gözlemleri ve deney grubundaki öğretmenlerin tuttuğu günlüklere göre, programın öğretmenlerin sınıf ortamı algısı ve öğretmenlik mesleğine yönelik tutumuna olumlu etkileri olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF A REFLECTIVE TEACHER TRAINING PROGRAM ON TEACHERS' PERCEPTION OF CLASSROOM ENVIRONMENT AND ON THEIR ATTITUDES TOWARD TEACHING PROFESSION Oruç, İpek M.S., Department of Educational Sciences Supervisor: Prof. Dr. Füsun Akkök June 2000, 104 pages The development of effective teachers is a primary goal of teacher tarining programs. Reflective teaching is viewed as an essential vehicle for enhancing the development of effective teachers. This study aims to investigate the effects of a reflective teacher training program on teachers' perception of classroom environment and on teachers' attitude to teaching profession. The subjects of the study were volunteer teachers at METU D.F. High School. 10 teachers participated in the study. The experimental design was used, 111in which 2 groups were compared at pre-test and post-test measures using Classroom Environment Scale (CES) and Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutum Ölçeği (Teaching Profession Attitude Scale). Teachers in the experimental group were given a 9-week Reflective Teacher Training Program. In order to explore the differences between and within the two groups, nonparametric statistics, Mann- Whitney U and Wilcoxon Tests were used. The results revealed that there was a significant difference between the gain scores of the experimental and control groups in the Innovation subscale of CES. Other results indicated no significant differences between and within the two groups. However, according to the qualitative impressions of the researcher and the journals kept by the experimental group teachers, it could be stated that the program contributed positively to teachers' perceptions of their classroom environment and to teachers' attitude toward teaching profession.