Radyolojik İzole Sendrom'da glimfatik sistem fonksiyonunun incelenmesi
Investigation of glymphatic function in Radiologically Isolated Syndrome
  1. Tez No: 939540
  2. Yazar: ABDULKADİR ERMİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKİNGÜL BİRDAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Multipl Skleroz, Radyolojik İzole Sendrom, Glimfatik Sistem, DTI-ALPS indeks, Biyobelirteç, Nöroinflamasyon, Multiple Sclerosis, Radiologically Isolated Syndrome, Glymphatic System, DTI-ALPS index, Biomarker, Neuroinflammation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Multipl skleroz (MS), merkezi sinir sisteminin kronik, inflamatuar ve nörodejeneratif bir hastalığıdır. Klinik semptomlar olmaksızın, beyin MRG' de tesadüfen saptanan MS-tipi lezyonlarla karakterize olan Radyolojik İzole Sendrom (RİS) ise hastalığın preklinik evresi olarak kabul edilir. RİS' ten MS' e dönüşüm riskini öngörmek ve hastalığın seyrinde erken tedaviye karar verebilmek için objektif belirteçlere ihtiyaç duyulmaktadır. Beynin atık temizleme mekanizması olan glimfatik sistemdeki bozulmanın MS patogenezinde rol oynayabileceği veya hastalığın seyrinde önemli bir yeri olabileceği düşünülmektedir. Perivasküler Boşluk Boyunca Difüzyon Tensör Görüntü Analizi (DTI-ALPS) indeksi, glimfatik fonksiyonu Beyin MRG verilerinden non-invaziv olarak değerlendirmek için kullanılan, perivasküler boşluklar boyunca su hareketliliğini ölçen bir yöntemidir. DTI-ALPS indeksinin MS'in en erken evrelerinde nöroinflamasyondan etkilenmesi veya perivenüler inflamatuar hücre birikimini yansıtabileceği düşünülmektedir. Çalışmamız ile RİS'te glimfatik sistem fonksiyonunun bozulup bozulmadığını araştırmak, glimfatik sistem fonksiyonundaki değişimin hastaların klinik takip ve erken tedavi kararlarında katkı sağlayabilecek bir radyolojik belirteç olarak kullanılabilirliğini araştırmayı amaçladık. RİS ve RRMS hastalarında MRG verilerini DTI-ALPS indeksi üzerinden değerlendirmeyi ve sağlıklı kontrollerle (SK) karşılaştırarak glimfatik fonksiyonun rolünü araştırmayı hedefledik. Prospektif olarak yürütülen çalışmamıza 15 RİS, 15 RRMS hastası ve 16 sağlıklı gönüllü (toplam 46 kişi, 18-45 yaş) dahil edildi. Katılımcılara 3T Beyin MRG çekimi yapıldı ve DTI-ALPS indeksi ortalama, sağ ve sol hemisfer olarak hesaplandı. Gruplar DTI-ALPS indeksleri açısından istatistiksel olarak (Kruskal-Wallis, post-hoc testler, Lojistik Regresyon, ROC analizi) karşılaştırıldı. RRMS grubunda DTI-ALPS indeksleri sağlıklı kontrollere göre anlamlı derecede düşük bulundu. RİS grubunda ise değerler bu iki grubun arasında yer aldı; sağlıklı kontrollere göre düşme eğilimi gösterdiği ve özellikle DTI-ALPS indeks ortalaması, sağlıklı kontrolleri RİS grubundan ayırt etmede istatistiksel olarak orta düzeyde anlamlı bir faktör olduğu görüldü. Çalışmamız, Türkiye'de RİS grubunda glimfatik fonksiyonu inceleyen ilk çalışmalardan biri olup bu yönüyle literatüre katkı sağlayacaktır. Sonuç olarak DTI-ALPS indeksi, MS'te özellikle hastalığın erken ve preklinik evrelerinde glimfatik fonksiyon bozukluğunu non-invaziv olarak saptayabilen bir radyolojik belirteç adayıdır. Çalışmalar arttıkça glimfatik sistem ölçümü RİS hastalarının takibinde veya tedavi kararlarında, prognozda kullanılabilecek ek bir parametre olabileceğini düşünmekteyiz. Gelecekte uzun dönem takiplerle birlikte, daha fazla hasta sayısı ile yapılacak yeni çalışmalara ve bulgularımızın doğrulanmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Multiple sclerosis (MS) is a chronic, inflammatory and neurodegenerative disease of the central nervous system. Radiologically Isolated Syndrome (RIS), which is limited to MS-type lesions detected incidentally on brain MRI, excluding the clinic, is considered the preclinical stage of the disease. In RIS, objective markers are needed to determine the risk of progression of MS and to make early treatment decisions in the course of the disease. Cases where the disruption of the glymphatic system, which is the wastewater cleaning rates of the brain, may play a role in the pathogenesis of MS or may have an important place in the course of events. Diffusion Tensor Image Analysis Across the Perivascular Space (DTI-ALPS) index is a method used for non-invasive assessments of glymphatic function from brain MRI data, measuring water mobility along perivascular formations. The DTI-ALPS index may be affected by neuroinflammation in the earliest stages of MS or may reflect cells that may indicate perivenular inflammatory cells. Our study aimed to investigate whether glymphatic system function is not impaired in RIS and to investigate the usability of glymphatic system function change as a radiological marker that can contribute to clinical follow-up and early treatment in patients with decision-making. We aimed to evaluate RIS and RRMS patients via DTI-ALPS index in MRI and to investigate the role of glymphatic function by comparing with healthy controls (HC). 15 RIS, 15 RRMS patients and 16 healthy volunteers (46 people in total, 18-45 years old) were included in our prospective study. 3T Brain Participants MRI was performed and the DTI-ALPS index average was calculated as right and left hemisphere. The groups were tested in a way that would be preserved in terms of DTI-ALPS indexes (Kruskal-Wallis, post-hoc tests, Logistic Regression, ROC analysis). RRMS intervals DTI-ALPS indexes were found to be significantly lower than healthy controls. The RIS groups were between these two groups; it was seen that they showed decreasing characteristics compared to healthy controls and especially DTI-ALPS index measurement was consistently a moderately significant factor in distinguishing healthy controls from RIS classes. Our study is one of the first comprehensive studies examining the glymphatic function of the RIS group in Türkiye and will contribute to this comprehensive literature. In conclusion, DTI-ALPS index is a radiological marker candidate that can non-invasively detect glymphatic dysfunction in MS, especially in the early and preclinical stages of the disease. We think that the study features glymphatic system features can be a common additional parameter in the follow-up of RIS patients or in treatment decisions and prognosis. In the future, new studies with longer-term follow-ups and larger patient numbers are needed and our findings are confirmed.