Kabin memurlarında sosyal görünüş kaygısı ve yeme bozuklukları ilişkisinin incelenmesi
The relationship between social appearance anxiety and eating disorders among cabin crew members
  1. Tez No: 939556
  2. Yazar: SERAY TEZCAN UMUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDİNÇ ERCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hava ve Uzay Hekimliği, Air and Space Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kabin memuru, yeme bozukluğu, sosyal görünüş kaygısı, depresyon, Cabin crew, eating disorder, social appearance anxiety, depression
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Hava ve Uzay Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Amaç: Çalışmamızda kabin memurlarında sosyal görünüş kaygıları, yeme tutumları, mevcut psikiyatrik alt yapıları ve iş tatminleri değerlendirilerek dördü arasındaki ilişkinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza, ülkemizde aktif çalışan 183 kabin memuru katılmıştır. Katılımcılara sosyodemografik özellikleri, sigara-alkol kullanımları, egzersiz yapma durumları, Yeme Tutum Testi-26 (YTT-26), Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği (SGKÖ), Depresyon, Anksiyete, Stres-21 (DASS-21) Ölçeği ve İş Tatmini Ölçeği'nden (İTÖ) oluşan çevrimiçi anket uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmamızdaki katılımcıların yaş ortalaması 28,09±4,41; VKİ 22,25±2,71 bulunmuştur. YTT-26'dan 20 ve üzerinde puan alanların oranı %12,02'dir. YTT-26 ile DASS-21 arasında tüm katılımcılarda ve kadınlarda pozitif korelasyon bulunmuştur. YTT-26 ile SGKÖ arasında tüm katılımcılarda ve kadınlarda pozitif korelasyon saptanmıştır. DASS-21 ile İTÖ arasında tüm katılımcılarda ve kadınlarda negatif korelasyon bulunmuştur. SGKÖ ile DASS-21 arasında tüm katılımcılarda, kadınlarda ve erkeklerde pozitif korelasyon saptanmıştır. Egzersiz yapanların DASS-21 puanları tüm katılımcılarda ve kadınlarda anlamlı olarak düşük; tüm katılımcılarda egzersiz yapanların İTÖ puanları anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Tüm katılımcılarda ve kadınlarda ameliyatsız estetik yaptıranların DASS-21 puanları anlamlı olarak yüksek; İTÖ puanları anlamlı olarak düşük bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamıza katılan kabin memurlarının yeme tutumları ile sosyal görünüş kaygıları ve DASS-21 arasında pozitif; sosyal görünüş kaygıları ve DASS-21 arasında pozitif; iş tatminleri ve DASS-21 arasında negatif ilişki bulunmuştur. Egzersiz DASS-21 puanlarını düşürmekte ve iş tatminlerini artırmaktadır. Sonuçlara bakıldığında kabin memurlarında yaşam tarzı değişiklikleri, psikolojik destek ve sağlıklı çalışma koşullarının sağlanması önemlidir. Bu konuda etkin düzenlemeler gereklidir.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to examine the relationships between social appearance anxiety, eating attitudes, psychiatric symptoms, and job satisfaction among flight attendants in this study. Material and Methods: A total of 183 actively employed flight attendants in Turkey participated. Participants completed an online questionnaire including sociodemographic data, smoking and alcohol use, exercise habits, and the following scales: Eating Attitudes Test-26 (EAT-26), Social Appearance Anxiety Scale (SAAS), Depression Anxiety Stress Scale-21 (DASS-21), and Job Satisfaction Scale (JSS). Results: The mean age of participants was 28.09±4.41 years, and the average BMI was 22.25±2.71. Of the participants, 12.02% scored 20 or above on the EAT-26. EAT-26 scores were positively correlated with both DASS-21 and SAAS scores in all participants and in females. DASS-21 and JSS scores showed a negative correlation in all participants and in females. SAAS and DASS-21 scores were positively correlated across all groups. Those who exercised had lower DASS-21 scores (overall and in females) and higher JSS scores (overall). Participants who had undergone non-surgical aesthetic procedures had higher DASS-21 and lower JSS scores (overall and in females). Conclusion: Disordered eating attitudes and social appearance anxiety were associated with higher DASS-21 scores, while job satisfaction showed an inverse relationship. Exercise was linked to reduced distress and greater job satisfaction. These findings emphasize the importance of mental health support, lifestyle interventions, and improved work conditions for flight attendants.