Y-TZF'nin (Yatay trombositten zengin fibrin) gömülü 3. molar diş çekimi sonrası postoperatif etkilerinin incelenmesi: Randomize kontrollü klinik çalışma
Evaluation of the postoperative effects of H-PRF (Horizontal platelet rich fibrin) after impacted third molar extraction: A randomized controlled clinical study
  1. Tez No: 939593
  2. Yazar: NURSENA ÜNLÜ KUZU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESENGÜL ŞEN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Gömülü 3. Molar, Y-TZF uygulaması, Rejeneratif tedavi, postoperatif komplikasyon, Impacted 3rd Molar, H-PRF application, regenerative treatment, postoperative complication
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Çalışmamızda trombosit konsantrelerinin yara iyileşmesi ve rejeneratif etkilerine olan etkileri değerlendirilerek, Yatay Trombositten Zengin Fibrin (Y-TZF) ve Lökosit ve Trombositten Zengin Fibrin (L-TZF) materyallerinin mandibular gömülü üçüncü molar diş çekimi sonrası hastalarda görülebilecek postoperatif komplikasyonların değerlendirilmesi, ve hastaların yaşam kalitesi üzerine etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 18 ile 40 yaş aralığında hastalar dahil edilmiş olup, yumuşak doku retansiyonlu gömülü üçüncü molar dişler üzerinde çalışılmış toplam 75 hasta dahil edilmiştir. 75 hasta üç gruba bölünmüş ve gruplara dahil edilen hastalar kapalı zarf randomizasyon yöntemiyle her grupta 25 adet hasta olacak şekilde gruplara atanmıştır. Gruplar; çalışma grubu Y-TZF, karşılaştırma grubu L-TZF ve kontrol grubu olarak isimlendirilmiştir. Rutin olarak gerçekleştirilen cerrahi prosedürler aynı cerrah tarafından gerçekleştirilmiştir. Diş çekimlerinden sonra hastalardan elde edilen TZF materyalleri hastaların çekim soketlerine yerleştirilmiş ve postoperatif takipleri yapılmıştır. Kontrol grubunda ise gömülü dişlerinin rutin olarak çekilmesi sonrasında herhangi bir trombosit konsantresi uygulanmamıştır. Hastaların postoperatif ağrı, ödem, ağız açıklığı kısıtlılığı, yumuşak doku iyileşmesi ve yaşam kalitesindeki değişimler 2. ve 7. günlerde değerlendirilmiştir. Bulgular: Bulgular değerlendirildiğinde, postoperatif 2. ve 7.günde yapılan şişlik ölçümlerinde TZF yerleştirilen grupların ödem miktarının istatistiksel olarak daha az olduğu görülmüştür. L-TZF ve Y-TZF arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmemiştir. Postoperatif trismus karşılaştırıldığında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı tespit edilmiştir. Ağrı düzeylerinin değerlendirilmesinde gruplara göre 6. saat ağrı değerleri arasında L-TZF grubunda diğer gruplara göre daha az ağrı değeri gözlenmiş ancak istatistiksel olarak anlamlı bir fark elde edilememiştir. 1.gün, 2.gün, 3.gün, 5.gün ve 6.günlerde Y-TZF ve L-TZF grubunda kontrol grubuna göre ağrı değerleri daha az bulunmuş fakat istatistiksel olarak anlamlı bir fark elde edilememiştir. Gruplara göre 2. ve 3. günlerde postoperatif analjezik tüketimi L-TZF grubunda Y-TZF grubuna göre daha az bulunmuştur ancak istatistiksel olarak anlamlı bir fark elde edilememiştir. Diğer günlerde analjezik tüketiminde gruplar arası istatistiksel olarak bir fark bulunamamıştır. Yumuşak doku iyileşmesinde postoperatif 7. gün TZF gruplarının kontrol grubuna göre anlamlı derecede başarılı olduğu görülmüştür. Sonuç: Elde ettiğimiz sonuçlarda Y-TZF'nin özellikle postoperatif ödemi azaltmada L-TZF'ye göre üstünlüğü olduğunu gözlemledik. Ancak L-TZF'nin de Y-TZF'ye göre özellikle ağrı skorlarında ve ağrı kesici alma sıklığında belirli zamanlarda daha başarılı olduğu tarafımızca gözlendi. Yumuşak doku iyileşmesinde ise L-TZF ve Y-TZF'nin her ikiside başarılı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, we evaluated the effects of platelet concentrates on wound healing and regenerative effects, and evaluated the postoperative complications that may be seen in patients after mandibular impacted third molar tooth extraction using Horizontal Platelet Rich Fibrin (H-PRF) and Leukocyte and Platelet Rich Fibrin (L-PRF) materials. It was aimed to examine its effects on quality of life. Materials and Methods: Patients between the ages of 18 and 40 were included in our study. Impacted third molars with soft tissue retention were studied, and a total of 75 patients were included. 75 patients were divided into three groups and the patients included in the groups were assigned to groups with 25 patients in each group using the sealed envelope randomization method. Groups; The study group was named H-PRF, the comparison group was named L-PRF and the control group. Routinely performed surgical procedures were performed by the same surgeon. After tooth extraction, PRF materials obtained from the patients were placed in the extraction sockets of the patients and postoperative follow-ups were performed. In the control group, no platelet concentrate was applied after routine extraction of impacted teeth. Changes in the patients' postoperative pain, edema, mouth opening limitation, soft tissue healing and quality of life were evaluated on the 2nd and 7th days. Results: When the findings were evaluated, it was seen that the amount of edema in the groups in which PRF was placed was statistically less in the swelling measurements made on the 2nd and 7th postoperative days. No statistically significant difference was observed between L-PRF and H-PRF. When postoperative trismus was compared, it was determined that there was no statistically significant difference between the groups. In the evaluation of pain levels, less pain values were observed in the L-PRF group compared to the other groups, but no statistically significant difference was observed between the 6th hour pain values according to the groups. Pain values were found to be less in the H-PRF and L-PRF groups compared to the control group on the 1st day, 2nd day, 3rd day, 5th day and 6th day, but no statistically significant difference was obtained. According to the groups, postoperative analgesic consumption on the 2nd and 3rd days was found to be less in the L-PRF group than in the H-PRF group, but no statistically significant difference was obtained. No statistical difference was found between the groups in analgesic consumption on other days. It was observed that the PRF groups were significantly more successful than the control group on the 7th postoperative day in soft tissue healing. Conclusion: In our results, we observed that H-PRF is superior to L-PRF, especially in reducing postoperative edema. However, we observed that L-PRF was more successful at certain times compared to H-PRF, especially in pain scores and frequency of taking painkillers. Both L-PRF and H-PRF were found to be successful in soft tissue healing.