Gebelerde sağlıklı yaşam biçimi davranışları ile eş desteği arasındaki ilişki
The relationship between healthy lifestyle behaviors and partner support in pregnant women
  1. Tez No: 939620
  2. Yazar: ZEYNEP BULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları, Eş Desteği, Gebelikte Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları, Gebelikte Eş Desteği, Pregnancy, Healthy Lifestyle Behaviours, Spousal Support, Healthy Lifestyles During Pregnancy, Spousal Support During Pregnancy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Bu çalışmada, gebelerde sağlıklı yaşam davranışları ve eş desteği arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Araştırma tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tiptedir. Araştırmanın evrenini İzmir-Torbalı 11 No'lu ve 12 No'lu Aile Sağlığı Merkezine kayıtlı gebeler oluşturdu (N=272). Araştırmanın örneklemi Epı Info programında %50 bilinmeyen prevelans 0.05 sapma ve %99 güven aralığında ulaşılması gereken en küçük sayı (n=194) olarak hesaplandı. Eylül-Aralık 2023 tarihlerinde veri toplama araçlarını tam dolduran 195 gebe araştırmanın örneklemini oluşturdu. Veriler Kişisel Bilgi Formu, Sağlıklı Yaşam Biçim Davranışları Ölçeği II (SYBD) ve Eş Destek Ölçeği (EDÖ) ile toplandı. Veri analizinde SPSS 25.00 (Statistical Package For Social Science) paket programı kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan gebelerin yaş ortalamaları 30,59±5,26 (min.=19, maks.=45), %41'i lise mezunu, %60'ı çalışmıyor, %61'inin geliri giderine eşittir. Gebe kadınların %66,7'si evde eşi ve çocukları ile yaşamaktaydı. Gebelerin, gebelik haftası ortalamaları 24,93±7,18 (min=6, maks=38) ve %45,6'sının ilk gebeliği idi. Gebelerin Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II puan ortalaması 131,46±18,2, Eş Destek Ölçeği puan ortalaması ise 61,25±11,75 olarak belirlendi. Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II ve Eş Destek Ölçeği puan ortalamaları arasında pozitif yönde orta düzeyde ilişki saptandı (r: 0,412, p=0,001 ). Sonuç: Araştırmada gebelerin sağlıklı yaşam biçimi davranışları ile eş desteği arasında pozitif yönde bir ilişki bulundu. Gebelere eşleri tarafından verilecek destek sonucunda gebelerin sağlıklı yaşam biçimi davranışları arttırılabilinir.
Özet (Çeviri)
Objectives: The aim of this study was to examine the relationship between healthy lifestyle behaviours and partner support in pregnant women. Materials and Methods: This was a descriptive and correlational study. The population of the study consisted of pregnant women registered in İzmir-Torbalı Family Health Centre No. 11 and Family Health Centre No. 12 (n=272). The sample of the study was calculated as the smallest number (n=194) that can be achieved with 50% unknown prevalence, 0.05 deviation and 99% confidence interval in the Epi-Info programme. The sample consisted of 195 pregnant women who completed the data collection instruments between September 2023 and December 2023. Data were collected using the personal information form, the Healthy Lifestyle Behaviours Scale II (HRBS) and the Spousal Support Scale (SSS). SPSS 25.00 (Statistical Package For Social Science) was used for data analysis.. Results: The mean age of the pregnant women participating in the study was 30.59±5.26 years (min=19, max=45), 41% were high school graduates, 60% were unemployed, and 61% had income equal to expenses. 66.7% of the pregnant women lived at home with their husbands and children. The mean gestational age was 24.93±7.18 weeks (min=6, max=38) and 45.6% of the pregnant women were having their first pregnancy. The mean score of the Healthy Lifestyle Behaviours Scale II was 131.46±18.2 and the mean score of the Spousal Support Scale was 61.25±11.75. A moderate positive correlation was found between the mean scores of the Healthy Lifestyle Behaviours Scale II and the Spousal Support Scale (r: 0.412, p=0.001). Conclusion: The study found a positive relationship between healthy lifestyle behaviours of pregnant women and spousal support. As a result of spousal support, healthy lifestyle behaviours of pregnant women can be increased.