İlhan Berk'in hayatı, şiirleri, eserleri üzerine bir araştırma
A research on İlhan Berk's life, poems and works
- Tez No: 939628
- Danışmanlar: PROF. DR. HATEM TÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Şiir, İlhan Berk, Cumhuriyet Dönemi Türk Şiiri, Poetry, İlhan Berk, Turkish Poetry of the Republican Era
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 252
Özet
Bu çalışmada Cumhuriyet Dönemi Türk şiirinin en önemli yapı taşlarından olan İlhan Berk incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı İlhan Berk'i bir bütün olarak; yaşamı, sanatı ve eserleriyle birlikte ortaya çıkarabilmektir. Şüphesiz İlhan Berk Cumhuriyet Dönemi Türk şiirinin en üretken şairlerindendir. Berk'in şiir üretkenliği tek bir merkeze bağlı kalmamış geçen süre içinde sürekli değişerek çeşitlenmiştir. Böylece Berk'e ait hem çok yönlü hem de nicelik olarak oldukça geniş bir şiir külliyatı ortaya çıkmıştır. Bu durum Berk'in şiirinin hem yakalanmasını güçleştirmiş hem de onu bir yerde“anlaşılmazlık”tehlikesiyle karşı karşıya getirmiştir. Şairin yaşamı, şiiri ve poetikası eş zamanlı bir incelemeye tabii tutularak ve aralarındaki sıkı bağ ortaya koyularak Berk şiirinin daha iyi anlaşılması gerekmektedir. Bu çalışma İlhan Berk şiirinin daha iyi anlaşılması ve Berk'in Türk edebiyatı içindeki yerinin daha iyi belirlenmesi için yapılmıştır. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde şairin biyografisi incelenmiştir. Bu bağlamda hem şairin eserlerinden hem de yakın çevresi ve ailesindeki kişilerden yararlanılmıştır. İkinci bölümde ise şairin eserleri incelenerek şiirleri ve poetikası ortaya koyulmuştur. Üçüncü bölümde ise şairin eserleri tanıtılmıştır. Bu çalışmayla Cumhuriyet Dönemi Türk şiirinin temel yönelimleri doğrultusunda bu dönemin en önemli isimlerinden biri tüm yönleriyle değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, İlhan Berk, one of the most important building blocks of Republican Period Turkish poetry was examined. The aim of this study is to reveal İlhan Berk as a whole; together with his life, art and works. İlhan Berk is undoubtedly one of the most productive poets of Turkish poetry in the Republican period Berk's poetic productivity was not tied to a single center, but constantly changed and diversified over time. Thus, a wide poetry collection of Berk, both versatile and quantitative, emerged. This situation both made it difficult to capture Berk's poetry and exposed him to the danger of“incomprehensibility”. Berk's poetry needs to be better understood by simultaneously examining the poet's life, poetry and poetics and revealing the close connection between them. Berk's poetry needs to be better understood by simultaneously examining the poet's life, poetry and poetics and revealing the close connection between them. This study was conducted better understand İlhan Berk's poetry and to better determine Berk's place in Turkish literature.Our study consists of three parts: In the first part, the poet's autobiography was examined. In this context, both the poet's works and his close circle and family were used. In the second part, the poet's works are examined and his poems and poetics are revealed. In the third chapter, the poet's works are introduced. With this study, in line with the basic tendencies of Turkish poetry in the Republican Period, One of the most important names of this period has been tried to be evaluated in all its aspects.