Tüketicilerin kişilik özellikleri, benlik algıları ve online satın alma niyetleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between consumers' personality traits, self-perceptions and online purchase intentions
  1. Tez No: 939629
  2. Yazar: EMRE ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA FATMA BİÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kişilik Özellikleri, Benlik Algısı, Online Satın Alma Niyeti, Personality Traits, Self-Perception, Online Purchase Intention
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Son yıllarda gelişen ve değişen ekonomik, sosyal ve kültürel koşullar bireylerin satın alma davranışı üzerinde de değişmelere sebep olmuştur. Bu çalışma Sivas il merkezindeki tüketicilerin kişilik özellikleri ve benlik algılarının online alışveriş niyetleri üzerindeki etkisini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Belirlenen amaç doğrultusunda, Sivas il merkezindeki tüketicilere online anket formu, farklı iletişim araçlarıyla kolayda örneklem metodu ile 600'ün üzerinde tüketiciye gönderilmiştir. Anket formunu cevaplayarak ankete katılım sağlayan 442 katılımcının cevapları SPSS 23 programı ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda; kişilik özellikleri ölçeği alt boyutlarının tümü ile online satın alma niyeti arasında, düşük seviyede anlamlı pozitif bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Bu ilişkiye dayanarak, bireylerin hangi kişilik özelliğine sahip olursa olsun, özelliklerin baskın olmasına bağlı olarak online satın alma niyetlerinin yüksek olacağı tespit edilmiştir. Ayrıca benlik algısı ve online satın alma niyeti arasındaki ilişki incelendiğinde; tüketicilerin zayıf varoluş benlik algısı ile online satın alma niyetleri arasında herhangi bir ilişki tespit edilememiştir. Ancak benlik algısı ölçeğinin diğer alt boyutları ile online satın alma niyeti arasında düşük seviyede anlamlı pozitif bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Bir başka deyişle kendisi hakkında yeterince bilgiye sahip olan, duygu değişimini kontrol eden ve kimlik kargaşası yaşamayan bireylerin online alışveriş eğiliminin yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Derin bir tatminsizlik yaşayan zayıf varoluş benliğine sahip bireylerin ise online alışveriş eğiliminin olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, developing and changing economic, social and cultural conditions have caused changes in the purchasing behavior of individuals. This study aims to determine the effect of personality traits and self-perceptions of consumers in Sivas province center on their online shopping intentions. In line with the determined purpose, an online survey form was sent to more than 600 consumers in Sivas province center through different communication tools and convenience sampling method. The answers of 442 participants who answered the questionnaire form and participated in the survey were analyzed with SPSS 23 program. As a result of the analysis; it was determined that there was a low level significant positive relationship between all sub-dimensions of the personality traits scale and online purchase intention. Based on this relationship, it is determined that no matter which personality trait individuals have, their online purchase intention will be high depending on the dominance of the traits. In addition, when the relationship between self-perception and online purchase intention was examined, no relationship was found between consumers'weak existence self-perception and their online purchase intention. However, it was found that there was a low level significant positive relationship between the other sub-dimensions of the self-perception scale and online purchase intention. In other words, individuals who have enough information about themselves, control their emotional changes and do not experience identity confusion have a tendency to shop online.