A mixed-methods study of student perspectives of feedback and process writing
Öğrencilerin geri bildirim ve süreç yazma konusundaki görüşlerine dair karma yöntemli bir çalışma
  1. Tez No: 939630
  2. Yazar: HÜSEYİN ERDİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TAKKAÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: EFL yazma, geri bildirim türleri, süreçli yazma, öğretmen geri bildirimi, bilgisayar destekli öğrenme, akademik okuryazarlık, EFL writing, feedback modalities, process writing, teacher feedback, computer-assisted learning, academic literacy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu karma yöntemli çalışma, İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen (EFL) öğrencilerin akademik yazma eğitiminde geri bildirim ve süreçli yazma yaklaşımına ilişkin algılarını incelemektedir. Vygotsky'nin sosyokültürel teorisi ve Flower ile Hayes'in bilişsel süreç modelinden yola çıkan araştırma, tekrarlı taslak oluşturma, revizyon ve çeşitli geri bildirim türlerinin (öğretmen, akran, teknoloji destekli) yazma gelişimini nasıl şekillendirdiğini analiz etmektedir. Veriler, 36 lisans öğrencisinden yapılandırılmış anketler ve açık uçlu yansıtmalarla toplanmış; nicel analiz (betimsel istatistikler) ve nitel tematik kodlama yoluyla öğrenci deneyimlerinin incelikli detayları yakalanmıştır. Bulgular, geri bildirim türleri arasında belirgin tercihler ve sonuçlar ortaya koymaktadır. Öğretmen geri bildirimi, katılımcıların %80,6'sı tarafından içerik tutarlılığı, argümantasyon ve dilbilgisi doğruluğunu geliştirmede en etkili yöntem olarak değerlendirilmiştir. Öğrenciler, motivasyonu ve eleştirel öz değerlendirmeyi besleyen kişiselleştirilmiş ve diyalog temelli etkileşimlerin önemini vurgulamıştır. Buna karşılık, akran geri bildirimi (%47,2), öğrencilerin temel hatalara odaklanıp derinlemesine iyileştirmeleri göz ardı etmesi nedeniyle sınırlı onay almıştır. Dilbilgisi denetleyicileri gibi bilgisayar destekli araçlar, %63,9 oranında mekanik hataları düzeltmede başarılı bulunmuş ancak bağlamsal duyarlılık ve yaratıcılık desteği eksikliği eleştirilmiştir. Süreçli yazma aşamaları (ön yazma, taslak oluşturma, revizyon), beceri gelişiminde kritik rol oynamıştır. Katılımcıların %66,7'si, fikirleri organize etme ve içeriği derinleştirmede beyin fırtınası ve taslak hazırlama gibi ön yazma aktivitelerinin değerini vurgulamıştır. Destekli geri bildirimle beslenen revizyon döngüleri, öğrencilerin %55,6'sında dilbilgisi hassasiyeti ve kelime çeşitliliğinde artış sağlamıştır. Tekrarlı taslak oluşturma, öğrencilerin %50'sinin nihai çalışmalarına daha güvenli hissetmesine yardımcı olmuştur. Bağlamsal faktörler (kültürel homojenlik, dijital okuryazarlık) sonuçları daha da şekillendirmiştir. Homojen örneklem, kültürlerarası geri bildirim zorluklarını minimize etse de öğrenciler Batı akademik kurallarına (doğrusal argümantasyon gibi) uyum sağlamakta zorlanmıştır. Teknoloji erişimi, hata düzeltmeyi erişilebilir kılarken dijital becerisi sınırlı olanlar arasında eşitsizlikleri derinleştirmiştir. Çalışma, süreçli yazmayı çok kaynaklı geri bildirimle bütünleştiren dengeli bir pedagojik çerçeve önermektedir. Öneriler arasında, akran geri bildirimi için eleştirel değerlendirme becerilerini geliştirecek yapılandırılmış eğitimler; öğretmen uzmanlığı ve teknolojiyi birleştiren karma geri bildirim modelleri ve kültürel açıkları kapatmak için türe duyarlı öğretim yer almaktadır. Küçük örneklem büyüklüğü ve tek kurum odaklılık gibi sınırlılıklar, farklı EFL bağlamlarında gelecek araştırmaların gerekliliğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This mixed-methods study examines English as a Foreign Language (EFL) learners' perceptions of feedback and process writing within academic writing instruction. Drawing on Vygotsky's sociocultural theory and Flower and Hayes' cognitive process model, the research investigates how iterative drafting, revision, and diverse feedback modalities—teacher, peer, and technology-assisted—shape writing development. Data were collected from 36 undergraduate students through structured surveys and open-ended reflections, combining quantitative analysis (descriptive statistics) and qualitative thematic coding to capture nuanced learner experiences. The findings reveal distinct preferences and outcomes across feedback types. Teacher feedback emerged as the most impactful, with 80.6% of participants valuing its role in enhancing content coherence, argumentation, and grammatical accuracy. Students emphasized the importance of personalized, dialogic interactions with instructors, which fostered motivation and critical self-assessment. In contrast, peer feedback received limited approval (47.2%), as learners noted peers' tendency to focus on surface-level errors rather than substantive improvements. Computer-assisted tools, such as grammar checkers, were praised by 63.9% for addressing mechanical errors but criticized for lacking contextual sensitivity and creativity support. Process writing stages—prewriting, drafting, and revision—proved instrumental in skill development. 66.7% of participants highlighted the value of prewriting activities (e.g., brainstorming, outlining) in organizing ideas and deepening content. Revision cycles, supported by scaffolded feedback, improved self-editing capabilities, with 55.6% reporting enhanced grammatical precision and lexical diversity. Iterative drafting also bolstered confidence, as 50% felt more assured in their final submissions after structured revisions. Contextual factors, including cultural homogeneity and digital literacy, further influenced outcomes. While the study's homogeneous sample minimized cross-cultural feedback challenges, learners struggled to adapt to Western academic conventions, such as linear argumentation. Technology access played a dual role: it democratized error correction but exacerbated disparities for those with limited digital skills. The study advocates for a balanced pedagogical framework that integrates process writing with multi-source feedback. Recommendations include structured peer feedback training to cultivate critical evaluation skills, blended feedback models combining teacher expertise and technology, and genre-sensitive instruction to bridge cultural gaps. Limitations, such as the small sample size and single-institution focus, underscore the need for future research in diverse EFL contexts.