Global commodity production and ideologies of work: Cases of textiles production in Turkey
Küresel meta üretimi ve iş ideolojileri: Türkiye'de tekstil imalatı örnekleri
- Tez No: 93963
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÜNAL NALBANTOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İş İdeolojileri, Küreselleşme, Küresel Üretim, Küresel Küresel Meta Zincirleri, Tekstil ve Hazır Giyim İmalatı. iv
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 372
Özet
oz KÜRESEL META ÜRETİMİ VE İŞ İDEOLOJİLERİ: TÜRKİYE'DE TEKSTİL İMALATI ÖRNEKLERİ Dikmen, Ahmet Alpay Doktora: Sosyoloji Bölümü Tez yöneticisi: Prof. Dr. Hasan Ünal Nalbantoğlu Eylül 2000, 356 sayfa Bu çalışmanın amacı üretim süreçlerinin Fordist-Sloanist bir örgütlenmeden küresel üretim süreçlerine doğru evrilmesinin dinamiklerini incelemek ve küresel üretim süreçlerinin politik, sosyal ideolojiler ile iş ideolojileri üzerine etkilerini saptamaya çalışmakta*. Bu anlamda, günümüzün ideolojik-politik-kültürel hegemonyasının küresel üretim süreçleri ile ne kadar uyum içerisinde olduğu araştırılacak ve yeni üretim sisteminin günümüzün ideolojik ve politik hegemonyasının yeniden örgütlenmesi üzerinde ne oranda etkili olduğu sorusuna yanıt aranacaktır. Çalışma iki temel düzeyde yürütülecektir: küresel düzey ve yerel düzey. Küresel düzeydeki çözümlemeler dünya sisteminin dönüşümü ve“Küresel Kapitalizm”olarak adlandırılan yeni çağın temel özelliMerinin saptanması konusunda yoğunlaşırken, yerel düzeydeki çözümlemeler ise Türkiye'de tekstil ve hazır giyim imalatı üzerine yapılacak bir alan araştırması ile küresel eğilimlerin yerel düzedeki etkilerinin ortaya konulmasını amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GLOBAL COMMODITY PRODUCTION AND IDEOLOGIES OF WORK: CASES OF TEXTILES PRODUCTION IN TURKEY Dikmen, Ahmet Alpay Ph.D., Department of Sociology Supervisor: Prof. Dr. Hasan Ünal Nalbantoğlu September 2000, 356 pages This thesis while analyzing the changing features of the production system from the Fordist-Sioanist one to the global one, it will also attempt to find out effects of new production system on political, social and work ideologies. The main question of this study is if the current ideological-political-cultural hegemony corresponds to the global production processes, moreover, if the new production system has directed the re-organization of current ideological and political hegemony. The study will be constructed on two levels of analyses: global and local levels. In the global level, the transformation of the world system and the basic characteristics of new era, namely“Global Capitalism”will be analyzed. In the local level, the effects of global trends on textiles and apparel industries in Turkey will be investigated by a field study conducted in Denizli and Istanbul. Keywords; Ideologies of work, Globalization,, Global Production, Global Commodity Chains, Textiles and Apparel Production. m