Transformational and transactional leadership characteristics of managers in public and private sports organizations
Devlet ve özel sektör spor kuruluşlarında görevli yöneticilerin dönüşümcü ve işlemci liderlik özelliklerinin belirlenmesi
  1. Tez No: 93964
  2. Yazar: FİLİZ ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SETTAR KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Dönüşümcü liderlik, işlemci liderlik, spor kurumlan. VI te£, îfteKĞĞEEFM K5JMİ, Transformational leadership, transactional leadership, sports organizations. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
oz DEVLET VE ÖZEL SEKTÖR SPOR KURULUŞLARINDA GÖREVLİ YÖNETİCİLERİN DÖNÜŞÜMCÜ VE İŞLEMCİ LİDERLİK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ ÖZTÜRK, Filiz Yüksek Lisans Tezi, Beden Eğitimi ve Spor Anabilm Dalı Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Settar Koçak Haziran 2000, 91 Sayfa Bu çalışmanın başlıca amacı, devlet ve özel spor kuruluşlarından seçilmiş yöneticilerin dönüşümcü ve işlemci liderlik özelliklerini belirlemektedir. Çalışmanın ikinci amacı, devlet ve özel spor kuruluşlarındaki bu yöneticilerin dönüşümcü ve işlemci liderlik özellikleri arasındaki farkı belirlemektedir. Bu çalışmaya Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü' nden ve Türkiye 1. Lig Futbol Kulüpleri'nin yönetim kurullarından 74 kişi katılmıştır. Verilerin toplanmasında Çok Faktörlü Liderlik Anketi - Lider Formu (5X- Kısa) ve Değerlendirici Formu (5X - Kısa) kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde, spor yöneticilerinin liderlik özellMerinin değerlendirilmesi, kurum tipi ve yöneticilerin değerlendirmeleri ile astların değerlendirmeleri arasındaki farklılığın test edilmesi için çift yönlü varyans analizi yapılmıştır. Çift yönlü varyans analiziyle bu iki değişken arasındakiilişki, yöneticilerin değerlendirmeleri ile astların değerlendirmeleri arasında kurum tipine göre farklılıklar test edilmiştir. Devlet ve özel spor kuruluşlarındaki yöneticilerin kendilerini değerlendirmeleri ile astların yöneticileri değerlendirmeleri incelenmiştir. Bulgular özel spor kuruluşlarmdaki yöneticilerin dönüşümcü ve işlemci liderlik özelliklerine yüksek düzeyde sahip olduklarını göstermektedir. Çok Faktörlü Liderlik Anketi - değerlendirici formundan alınan sonuçlara göre astların yöneticilerini değerlendirmelerinden yöneticilerin dönüşümcü ve işlemci liderlik özelliklerine düşük düzeyde sahip oldukları sonucu çıkmaktadır. Özel spor kuruluşlarmdaki astlar, devlet spor kuruluşlarmdaki astlara göre yöneticilerini daha yüksek düzeyde dönüşümcü ve işlemci liderlik özelliklerine sahip olarak değerlendirmişlerdir. Yöneticiliğin etkinliğinin gelişmesi, yöneticilerin liderlik özelliklerini belirleyerek, spor yöneticilerinin daha yetkin liderlik özellikleri göstermesine katkıda bulunur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TRANSFORMATIONAL AND TRANSACTIONAL LEADERSHIP CHARACTERISTICS OF MANAGERS IN PUBLIC AND PRIVATE SPORTS ORGANIZATIONS ÖZTÜRK, Filiz M. S. in Physical Education and Sports Supervisor: Assist. Prof. Dr. Settar Koçak June 2000, 91 Pages The main purpose of this study was to determine the transformational and transactional leadership characteristics of managers selected from the public and prxiiate sports organizations in Turkey. The second purpose was to identify the differences between these managers' transformational and transactional leadership characteristics in public and private sports organizations. In this study, 74 subjects were selected from Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü and Football Clubs in the First Division. Data was collected through Multifactor Leadership Questionnaire (MLQ)- Leader Form (Form 5X-Short) and Rater Form (Form 5X-Short). m TC YÜKSEKÖ?RETİM EMiWData analysis was performed by using a 2*2 research design employing two- way analysis of variance to test differences in assessment of leadership characteristics by types of organizations and by self assessments versus rater assessments. By using two-way analysis of variance, interaction between these two variables, meaning that whether differences between self assessments and rater assessments changed by types of organization were tested. The results were examined by self-ratings of managers and ratings of subordinates about managers' leadership behaviors in public and private sports organizations. The results revealed that managers in private sports organizations had higher levels of transformational and transactional leadership characteristics. Scores obtained from rater forms of MLQ subordinates for their immediate superiors reflected low levels of transformational and transactional leadership characteristics in both organizations. Subordinates in private sports organizations rated their managers with higher scores of transformational and transactional leadership behaviors than subordinates in public sports organizations. Improvement of management effectiveness contributes to show more effective leadership behaviors of sports managers can be performed by determining the leadership characteristics of managers.