Farklı doz azot uygulamalı şeker pancarı parsellerinde görünür yakın kızılötesi İHA görüntüleri ile verim ve kalite ilişkisinin belirlenmesi
Determination of yield and quality relationship with visible near infrared UAV images in sugar beet plots with different doses of nitrogen application
- Tez No: 939699
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERT DEDEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: İHA, kalite, şeker pancarı, vejetasyon indisleri, verim, Quality, sugar beet, UAV, vegetation indices, yield
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bitkisel üretimde kültigen gelişiminin vejetasyon dönemi boyunca periyodik olarak izlenip takip edilmesi ve ihtiyaç halinde önlemler alınması gerekmektedir. Bu nedenle bitki gelişiminin gerçek zamanlı, mekânsal ve doğru şekilde belirlenmesi, günümüzde hassas tarım için büyük öneme sahiptir. Bu çalışmada Konya ili Çumra ilçesinde değerleri 3 farklı N uygulamalı olarak kurulup yürütülen 12 adet şeker pancarı (Beta vulgaris) tarla denemelerinin 2022 yılı verim ile aynı döneme ait haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarına ait İHA (İnsansız Hava Aracı) görüntülerinden türetilen NDVI, Redge-NDVI, REMCARI ve RETVI indis değerlerinin istatistiksel ilişkisi araştırılmıştır. Çalışmada RGB-Rededge-IR bantlarında şeker pancarının çimlenme-çıkış, vejetatif gelişme, kök şişirme ve olgunlaşma dönemine ilişkin 4 adet görüntüleme k yapılmış ve toplamda 240 görüntüden türetilen indis değerleri parsel ortalamaları alınarak ilişkilendirilmiştir. Çalışma ile İHA entegrasyonlu (Görünüt Yakın Kızılötesi) VNIR kamera verileri ile türetilen indislerin verim tahminlerindeki başarısı dönemsel bazda test edilmiş ve erken dönem verim tahminleri için temmuz ayında ait İHA görüntüleri ile NDVI ve Redge-NDVI değerlerinin r2 > 75 ile kullanılabilir olduğu belirlenmiştir. Şeker pancarınınileri vejetasyon evreleri olan kök şişirme ve olgunlaşma dönemlerini kapsayan ağustos ve eylül aylarında ise REMCARI ve RETVI indislerinin r2 > 75 ile tercih edilebileceği bulunmuştur. Çalışma sonucu şeker pancarının temmuz ayı görüntülerinden elde edilen NDVI ve Redge-NDVI değerlerinin yorumlanması ile verimin geniş alanlarda erken tahmin edilebileceği, farklı parsellerin karşılaştırılarak kültürel uygulamaların etkisinin değerlendirilebileceği ve karar vericiler özelinde planlamalarda altlık olarak kullanılabileceği önerilmiştir. Ancak şeker pancarı üreticileri ve fabrikaları için ekonomik değer belirleme açısından önemli kalite parametrelerinden biri olan polar konsantrasyonu ile vejetasyon indisleri arasında r2 = 0.059-0.546 olarak ters yönlü düşük istatistiksel ilişkiler belirlenmiştir. Bu nedenle kalite parametrelerine yönelik olarak indis değerlerine bağlı tahminlerin tek başına yeterli olmadığı ve bu konuda ileri araştırmaların gerekliliği önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In plant production, cultigen development should be monitored and followed periodically throughout the vegetation period and precautions should be taken when necessary. Therefore, real-time, spatial and accurate determination of plant development is of great importance for precision agriculture today. In this study, the statistical relationship between the 2022 yield values of 12 different sugar beet (Beta vulgaris) trials established with 3 different N applications in Çumra district of Konya and the NDVI, Redge - NDVI, REMCARI and RETVI index values derived from UAV images of June, July, August and September of the same period was investigated. In the study, 4 imagings in RGB-Rededge-IR bands were performed to cover the germination-emergence, vegetative development, root swelling and ripening periods of sugar beet and the index values derived from a total of 240 images were correlated by taking the parcel averages. The success of the indices derived with UAV integrated VNIR camera data in yield estimations was tested on a periodic basis and it was determined that NDVI and REDGE NDVI values with UAV images of July could be used with r2>75 for early yield estimations. It was suggested that RETVI and REMCARI indices could be preferred with r2>75 in August and September, which include root swelling and ripening periods, which are advanced vegetation stages of sugar beet. As a result of the study, it was suggested that by interpreting the NDVI and REDGE NDVI values obtained from July images of sugar beet, product yield could be estimated early in large areas, the effects of cultural practices could be evaluated by comparing different parcels and could be used as a basis for planning by decision makers. However, the most important parameter in terms of determining economic value for sugar beet producers and factories was determined to have low inverse statistical relationships as r2 = 0.059-0.546 between polar concentration and vegetation indices. Therefore, it has been suggested that estimations based on index values alone are not sufficient for quality parameters and that further research is necessary on this subject.