Dopamin ve asetaminofen türlerinin elektrokimyasal tayini için nanoparçacık temelli sensör hazırlanması
Preparation of nanoparticle based sensor for the electrochemical determination of dopamine and acetaminophen species
  1. Tez No: 939737
  2. Yazar: ŞERİFE KORUK ÜĞE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERYA KOYUNCU ZEYBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Asetaminofen, Diferansiyel Puls Voltametri, Dopamin, Elektrokimyasal Sensör, Eş Zamanlı Tayin, Grafen Nanotabaka, Kobalt Demir Oksi, Acetaminophen, Cobalt Iron Oxide, Differential Pulse Voltammetry, Dopamine, Electrochemical Sensor, Graphene Nanoplate, Simultaneous Determination
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu tez çalışmasında, dopamin (DA) ve asetaminofen (AAP) moleküllerinin bireysel ve eş zamanlı tayinleri için, grafen nanotabaka (GNP) ve kobalt demir oksit (CoFe2O4) nanoparçacıklarına dayanan bir platform geliştirildi. GNP-CoFe2O4 modifiye elektrodun yüzey morfolojileri taramalı elektron mikroskobu (SEM) yöntemi ile karakterize edildi. GC/GNP-CoFe2O4 elektrodunun elektrokimyasal cevabı dönüşümlü voltametri (CV) ve elektrokimyasal empedans spektroskopisi (EIS) kullanılarak araştırıldı. Tez çalışmasında moleküllerin elektrokimyasal tayini diferansiyel puls voltametri (DPV) tekniği kullanılarak gerçekleştiririldi. Bireysel tayinde DA için doğrusal çalışma aralıkları 0,1 ­ 5 µmol L­1 ve 7 ­ 100 µmol L-1 ve AAP için doğrusal çalışma aralıkları 0,1 – 5,0 µmol L-1 ve 10 – 100 µmol L-1 olarak belirlendi. Ayrıca DA ve AAP molekülleri için gözlenebilme sınırları sırası ile 0,066 ve 0,014 µmol L-1 olarak hesaplandı. Eş zamanlı tayinde ise DA ve AAP molekülü için doğrusal çalışma aralıkları 1 – 100 µmol L-1 olarak belirlendi ve gözlenebilme sınırları sırası ile 0,137 µmol L-1 ve 0,183 µmol L-1 olarak hesaplandı. Hazırlanan sensörün uygulanabilirliği, dopamin için ampul numunelerinde ve asetaminofen için ticari olarak kullanılan tabletlerde test edildi.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a platform based on graphene nanosheet (GNP) and cobalt iron oxide (CoFe2O4) nanoparticles was developed for individual and simultaneous determination of dopamine (DA) and acetaminophen (AAP) molecules. The surface morphologies of GNP-CoFe2O4 modified electrode were characterized by scanning electron microscopy (SEM). The electrochemical response of GC/GNP-CoFe2O4 electrode was investigated using cyclic voltammetry (CV) and electrochemical impedance spectroscopy (EIS). In the thesis, the electrochemical determination of molecules was carried out using differential pulse voltammetry (DPV) technique. In individual determinations, linear working ranges for DA were determined as 0.1–5 µmol L-1 and 7–100 µmol L-1, and for AAP, linear working ranges were defined as 0.1–5.0 µmol L-1 and 10–100 µmol L-1. Also, detection limits for DA and AAP molecules were calculated as 0.066 and 0.014 µmol L-1, respectively. In simultaneous determinations, linear working ranges for DA and AAP molecules were determined as 1–100 µmol L-1, and detection limits were calculated as 0.137 µmol L-1 and 0.183 µmol L-1, respectively. The applicability of the prepared sensor was tested in ampoule samples for dopamine and in commercially used tablets for acetaminophen.