Poli(O-fenilendiamin)-zirkonyum(IV) oksit-fonksiyonilize çok duvarlı karbon nanotüp kompozit ile modifiye edilmiş camsı karbon elektrot kullanılarak dopamin, asetaminofen ve B2 vitamininin elektrokimyasal tayini
Electrochemical determination of dopamine, acetaminophen and vitamin B2 using glassy carbon electrode modified with poly(O-phenylenediamine)-zirconium(ivIV) oxide-functionalized multi-walled carbon nanotubes
  1. Tez No: 981120
  2. Yazar: EDA NUR ONUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ZEYBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Asetaminofen, B2 Vitamini, Dopamin, Elektrokimyasal Sensör, Fonksiyonilize Çok Duvarlı Karbon Nanotüpler, Poli(o￾fenilendiamin), Zirkonyum (IV) Oksit, Elektrokimyasal analiz, Elektrokimyasal sensörler, Hibrit kompozit, Acetaminophen, Dopamine, Electrochemical Sensor, Functionalized Multi￾Walled Carbon Nanotubes, Poly(o-Phenylenediamine), Vitamin B2, Zirconium (IV) Oxide, Electrochemical analysis, Electrochemical sensors, Hybrid composite
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, poli(o-fenilendiamin) (PoPD), zirkonyum(IV) oksit (ZrO2) ve fonksiyonilize çok duvarlı karbon nanotüplerden (f-MWCNT) oluşan hibrit bir kompozit (PoPD-ZrO2-f-MWCNT) hazırlandı. Bu kompozit ile modifiye edilmiş camsı karbon elektrot (GCE) kullanılarak dopamin (DA), asetaminofen (AAP) ve B2 vitamininin (B2V) bireysel olarak elektrokimyasal tayinleri gerçekleştirildi. Hazırlanan PoPD polimerinin ve PoPD-ZrO2, PoPD-f-MWCNT ve PoPD-ZrO2-f-MWCNT kompozitlerinin yapısal karakterizasyonu, ATR Fourier dönüşümlü kızılötesi spektroskopisi (FT-IR) ile gerçekleştirildi. Hazırlanan malzemelerin yüzey morfolojileri alan emisyon taramalı elektron mikroskopi (FE-SEM) yöntemi ile incelendi. Yalın ve modifiye GCE'lerin elektrokimyasal karakterizasyonu dönüşümlü voltametri (CV) ve elektrokimyasal empedans spektroskopisi (EIS) yöntemleri ile gerçekleştirildi. DA, AAP ve B2V'nin elektrokimyasal tayini için diferansiyel puls voltametri (DPV) yöntemi kullanıldı. Bireysel analiz çalışmalarında DA, AAP ve B2V için doğrusal çalışma aralıkları sırasıyla 2-100 μmol L−1, 4-1000 μmol L−1 ve 0,2-10 μmol L−1 olarak belirlendi.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a hybrid composite (PoPD-ZrO2-f-MWCNT) consisting of poly(o￾phenylene diamine) (PoPD), zirconium(IV) oxide (ZrO2), and functionalized multi￾walled carbon nanotubes (f-MWCNT) was prepared. Using this composite modified glassy carbon electrode (GCE), the electrochemical determinations of dopamine (DA), acetaminophen (AAP), and vitamin B2 (B2V) for individual measurements were studied. The structural characterization of the prepared PoPD polymer and the PoPD-ZrO₂, PoPD￾f-MWCNT, and PoPD-ZrO₂-f-MWCNT composites was performed using ATR Fourier transform infrared spectroscopy (FT-IR). The surface morphologies of the prepared materials were examined using field emission scanning electron microscopy (FE-SEM). The electrochemical characterization of bare and modified GCE was performed using cyclic voltammetry (CV) and electrochemical impedance spectroscopy (EIS) methods. Differential pulse voltammetry (DPV) was used for the electrochemical determination of DA, AAP, and B2V. In individual analytical studies, the linear working ranges for DA, AAP, and B2V were determined to be 2–100 μmol L−1 , 4–1000 μmol L−1 , and 0.2–10 μmol L−1 , respectively.