Bazı biyokimyasal moleküllerin iletken polimer elektrotlardaki voltametrik davranışlarının incelenmesi
  1. Tez No: 29714
  2. Yazar: GAMZE ERDOĞDU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. A. ERSİN KARAGÖZLER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: asetaminofen, askorbik asit, katekol, iletken polimerler, dopamin, elektrokataliz, elektrolit, epinefrin, flow injection analizi, hidrokinon, modifiye edilmiş elektrot, p-aminofenol, poli-3-metiltiyofen, polipirol, polianilin, voltametri, acetaminophen, ascorbic acid, catechol, conducting polymers, dopamine, electrocataliysis, electrolyte, epinephrine, flow injection analysis, hydroquinone, modified electrode, p-aminophenol, poly (3-methylthiophene), polypyrrole polyaniline, voltammetry
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmada, katekol, hidrokinon, dopamin, askorbik asit, epinefrin, asetaminofen ve p-aminofenolûn diferansiyel puis voltametrisi ile poli-3-metiltiyofen, polipirol, polianilin ile modifiye edilmiş elektrotlarda elektrokimyasal davranışları incelendi. Bu moleküllerin voltametrik analizine zemin elektrolit tür ve pH'sı ile film kalınlığının etkisi sistematik olarak araştırıldı. Ayrıca, dopamin ve askorbik asit ikili karışımının elektrokimyasal davranışları çevrimli voltametri ve her bir bileşenin analizi diferansiyel puis voltametrisi ile incelendi. Polimer elektrotlarda dopamin ve askorbik aside ait pik konumlan pH'nm artmasıyla daha negatif potansiyellere kaymaktadır. Dopamin-askorbik aside ait pik konumlan ait potansiyel farklan ise pH ile sabit kalmaktadır. Zemin elektrolit etkisi bu iki analitten sadece askorbik asidin poli-3-metiltiyofen elektrodunda bir etki olmaktadır. Diğer analit türlerinin voltametrik pik konumlan elektrolit tür ve pH'sı ile etkilenmektedir. Film kalınlığı artarken pik yükseklikleri de artmaktadır. Polimer kaplı elektrotlar bu moleküllerin amperometrik detektörlü flow injection analizlerinde kullanıldı. Polimer elektrotlarla elde edilen yanıtlann çıplak Pt ile karşılaştırıldığında 5-16 kez daha fazla olduğu görüldü. Poli-3-metiltiyofen elektrodunda tayin sınırlan asetaminofen için 5 ppb, katekol, hidrokinon, askorbik asit, epinefrin ve dopamin için 10 ppb, p-aminofenol için 20 ppb olarak bulunmuştur. Benzer şartlar altında hazırlanan elektrotlarda sonuçlar şunu göstermiştir; Au ve Pt elektrotlar ile karşılaştınldığında, her üç polimer elektrot da elektrokatalitik aktivite göstermektedir. Bununla birlikte, poli-3-metiltiyofen, diğer elektrotlardan daha iyi kararlılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Li this study, the electrochemical behaviours of catechol, hydroquinone, dopamine, ascorbic acid, epinephrine, acetaminophene and p-aminophenol by differential pulse voltammetry on poly-3-methylthiophene, polypyrrole, polyaniline electrodes were compared. Effects of electrolyte type and its pH, and the film thickness on the voltammetric analysis of these molecules were systematically examined. Electrochemical behaviors of dopamine and ascorbic acid binary mixure was examined by cyclic voltammetry and the analysis of a each component was performed by differential pulse voltammetry. At all modified electrodes both dopamine and ascorbic acid peaks shifted their positions to more negative potentials with increasing pH, difference between the positions remaning almost constant Type of electrolyte seems to have an effect on ascorbic acid peak only at the poly-3-methylthiophene electrode. Voltammetric peak positions were affected by the nature of the electrolyte and its pH. The effect of increasing film thickness was to observe increased peak heights. Polymer coated electrode was also used in an amperometric detector for flow injection analysis of the these molecules. The responses of the polymer electrode were 5-16 times larger as compared to those of bare platinum. Detection limits on poly-3- methylthiophene electrode were 5 ppb for acetoaminophene, 10 ppb for catechol, hydroquinone, ascorbic acid, epinephrine, dopamine, 20 ppb for p-aminophene. The results showed for the electrodes prepared under similar conditions that three polymers studied exhibited higher electrocatalytic activity when comparet to Au or Pt electrodes. Furthermore, the poli-3-methylthiophene electrode showed better sensitivity and stability over the other polymers studied.