Zerdeçal ekstraktı kullanan muaythai sporcularında oksidatif stres düzeyi ve bazı antioksidan aktivitelerinin belirlenmesi
Measurement of oxidative stress levels and some antioxidant activities in muaythai athletes using turmeric extract
  1. Tez No: 939745
  2. Yazar: SİNAN AĞLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL BERKAN ALPAY, PROF. DR. HALİT DEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Sağlık Eğitimi, Spor, Biochemistry, Health Education, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Zerdeçal Ekstraktı, Muaythai, Oksidatif Stres, Antioksidan Aktivite, Serbest Radikaller, Turmeric Extract, Muaythai, Oxidative Stress, Antioxidant Activity, Free Radicals
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada, Muaythai sporcularında zerdeçal ekstraktı kullanımının oksidatif stres belirteçleri ve antioksidan enzim aktiviteleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Fiziksel aktivitenin oksidatif stresi artırabildiği bilinmekte olup, doğal bir antioksidan olan zerdeçalın bu denge üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Araştırma, deneysel bir modelle gerçekleştirilmiş ve 18–25 yaş arası 44 erkek katılımcı dört gruba ayrılmıştır: (1) Muaythai sporcularından oluşan (kontrol grubu), (2) günlük 400 mg zerdeçal ekstraktı kullanan Muaythai sporcuları (deney grubu), (3) spor yapmayan bireyler (kontrol grubu) ve (4) aynı dozda zerdeçal ekstraktı kullanan spor yapmayan deney grubu. Kan örnekleri alınmadan önce katılımcılar üç gün süreyle dinlendirilmiş ve 28 gün boyunca artan yüklenmeye dayalı antrenman programına tabi tutulmuştur. Tüm gruplardan 1. ve 28. günlerde kan örnekleri alınmıştır. Spektrofotometrik analizlerle malondialdehit (MDA), katalaz (CAT) ve redükte glutatyon (GSH) düzeyleri ölçülmüştür. Zerdeçal kullanan sporcularda MDA düzeyleri anlamlı şekilde azalırken, GSH düzeyleri anlamlı artış göstermiştir. CAT aktivitesinde istatistiksel olarak anlamlı olmasa da artış eğilimi gözlenmiştir. Sedanter zerdeçal grubunda ise MDA düzeylerinde anlamlı azalma, CAT aktivitesinde anlamlı artış, GSH düzeylerinde ise istatistiksel olarak anlamlı olmasa da artış eğilimi gözlenmiştir. Bu bulgular, zerdeçal ekstraktının hem egzersize bağlı oksidatif stresin azaltılmasında hem de sedanter bireylerde antioksidan savunmanın desteklenmesinde etkili olabileceğini göstermektedir. Ayrıca, fiziksel aktivitenin antioksidan savunma sistemini güçlendirdiği ve bu etkinin zerdeçal ile daha da arttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the effects of turmeric extract supplementation on oxidative stress markers and antioxidant enzyme activities in Muay Thai athletes. While it is well-established that physical activity can elevate oxidative stress, turmeric—a natural antioxidant—may modulate this response. The research was conducted using an experimental design involving 44 male participants aged 18–25, divided into four groups: (1) Muay Thai athletes (control group), (2) Muay Thai athletes supplemented with 400 mg/day of turmeric extract (experimental group), (3) sedentary individuals (control group), and (4) sedentary individuals receiving the same dose of turmeric extract (experimental group).Prior to blood sampling, all participants underwent a three-day rest period, and the athletic groups completed a 28-day progressive training program. Blood samples were collected on days 1 and 28. Spectrophotometric analyses were performed to assess malondialdehyde (MDA), catalase (CAT), and reduced glutathione (GSH) levels. The results indicated a significant reduction in MDA levels and a significant increase in GSH levels among the turmeric-supplemented athlete group. Although the increase in CAT activity was not statistically significant, an upward trend was observed. In the sedentary turmeric group, MDA levels significantly decreased, CAT activity significantly increased, and GSH levels showed a non-significant yet positive trend. These findings suggest that turmeric extract may be effective in mitigating exercise-induced oxidative stress and enhancing antioxidant defense mechanisms, even in sedentary individuals. Furthermore, physical activity alone appears to strengthen the antioxidant defense system, and this effect may be potentiated by turmeric supplementation.