Curcumin'in antioksidan ve antiradikal özelliklerinin incelenmesi
Determination of antioxidant and antiradical properties ofcurcumin
- Tez No: 181490
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İLHAMİ GÜLÇİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Zerdeçal, Curcumin, Antioksidan aktivite, Radikal giderme, Turmeric, Curcumin, Antioxidant activity, Radical scavenging
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Curcuminin antioksidan ve radikal giderme aktivitelerini değerlendirmek için 2,2´-azino-bis(3-etilbenztiyoazolin-6-sülfonik asit) (ABTS) radikal giderme aktivitesi, 1,1-difenil-2-pikril-hidrazil (DPPHÎ) radikal giderme aktivitesi, ferrik tiyosiyanat metodu ile totalantioksidan aktivite, potasyum ferriksiyanit indirgeme metodu ile total indirgeme kuvveti,O2â¢â giderme aktivitesi, H2O2 giderme aktivitesi ve Fe+2 iyonları şelatlama aktivitesi çalışıldı.Ayrıca α-tokoferol ve α-tokoferolun suda çözünen bir analogu olan trolox, bütillenmişhidroksianisol (BHA) ve bütillenmiş hidroksitoluen (BHT) referans antioksidan bileşiklerolarak kullanıldı. Curcuminin 45 µg/mL konsantrasyonunda %99.2 linoleik asitemülsiyonunun lipit peroksidasyonunu inhibe ettiği gözlendi. Diğer taraftan aynıkonsantrasyonda BHA, BHT, α-tokoferol ve troloks linoleik asit emülsiyonunun lipitperoksidasyonunu da sırasıyla %92.2, %99.6, %84.6 ve %95.6 inhibisyon gözlendi. Sonuçolarak bu bitki bir doğal antioksidan kaynağı olarak ümit vericidir.2006, 85 sayfa
Özet (Çeviri)
In order to evaluate of antioxidant and radical scavenging activities of curcumin, differentmethodologies such as 2,2´-azino-bis(3-ethylbenzthiazoline-6-sulfonic acid) (ABTS) radicalscavenging activity, 1,1-diphenyl-2-picryl-hydrazyl (DPPHÎ) radical scavenging, totalantioxidant activity by ferric thiocyanate, total reducing power by potassium ferricyanidereduction method, superoxide anion radical scavenging, hydrogen peroxide scavenging andferrous ions chelating activities were performed. α-tocopherol and trolox, a water-solubleanalogue of tocopherol, butylated hydroxyanisole (BHA) and butylated hydroxytoluene(BHT) were used as the reference antioxidant compounds. At the 45 µg/mL concentrations ofcurcumin showed 99.2% inhibition on lipid peroxidation of linoleic acid emulsion, On theother hand, BHA, BHT, α-tocopherol and trolox demonstrated inhibition of 92.2%, 99.6%,84.6% and 95.6% on peroxidation of linoleic acid emulsion, respectively, at the sameconcentration. Consequently, this plant is a promising source of a natural food antioxidant.2006, 85 pages