The Concept of public health in Turkish urban planning legislation
Türk kent planlama mevzuatında kamu sağlığı kavramı
- Tez No: 93979
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYKAN GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu Sağlığı, Kent Planlama Mevzuatı, Sağlıklı Kent. iv, Public Health, Urban Planning Legislation, Healthy City. Hi
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
öz TÜRK KENT PLANLAMA MEVZUATINDA KAMU SAĞLIĞI KAVRAMI Ocak, Ersan Yüksek Lisans, Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Baykan Günay Eylül 2000, 172 sayfa 'Modern' kent plânlama,“sağlıklı kent”kavramsallaştırmasını içeren bir yasal çerçeveyle ortaya çıkmıştır. Bu tez içerisinde, Türk kent plânlama mevzuatının tarihsel gelişimi, içerdiği“sağlıklı kenf kavramsallaştırmasının evrilişi açısından incelenmektedir. Bu doğrultuda, öncelikle anayasal gelişmeler analiz edilmektedir. Daha sonra, Türk kent plânlama mevzuatının temelini oluşturan 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Yasası, 1580 sayılı Belediye Yasası ve 3194 sayılı imar Yasası, içerdikleri ”sağlıklı kenf kavramsallaştırmaları açısından tartışılmaktadır. Sonuç olarak, bugünün gereksinimleri ve çağdaş kent plânlama yaklaşımları açısından, kent plânlama mevzuatının yetersizliği ve uygunsuzluğu, eleştirel bir yaklaşımla, ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE CONCEPT OF PUBLIC HEALTH IN TURKISH URBAN PLANNING LEGISLATION Ocak, Ersan M.S., Department of Urban Policy Planning and Local Governments Supervisen Assoc. Prof. Dr. Baykan Günay September 2000, 172 pages 'Modern' urban planning came out within a legislative framework involving a conception of“healthy city”. In this thesis, the historical development of Turkish urban planning legislation is analyzed by looking for the evolution of“healthy city”conception involved in it. In this direction, first the constitutional development of Turkey is analyzed. Then, The Law of Public Sanitation No. 1593, the Law of Municipalities No. 1580, and the Urban Development Law No. 3194, which are the fundamental laws of Turkish urban planning legislation, are discussed from the point of view of“healthy city”conceptions involved in them. Conclusively, the insufficiency and inadequacy of urban planning legislation for today's needs and contemporary urban planning approaches are put forward with a critical approach.