The Role of certain demographic variables, burnout and stress on job satisfaction
Bazı demografik değişkenlerin, tükenmişliğin ve stresin iş doyumundaki rolü
- Tez No: 93978
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESİN TEZİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Demographic Variables, Personal Accomplishment, Emotional Exhaustion, Depersonalization, Burnout, Stress Sources, Stress Symptoms, Job Satisfaction. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
öz BAZI DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLERİN, TÜKENMİŞLİĞİN VE STRESİN İŞ DOYUMUNDAKİ ROLÜ Dervişoğlu, Gökçen Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Esin Tezer Haziran 2000, 92 sayfa Bu çalışmanın amacı bazı demografik değişkenler, tükenmişlik ve stresin iş doyumundaki rolünü araştırmaktır. Veriler, İş Doyumu Ölçeği, Stres Kaynakları Ölçeği, Maslach Tükenmişlik Envanteri ve Demografik Envanterin 20 şehirdeki 44 Gİmamağazasında çalışan 691 (358 erkek, 333 kadın) personele uygulanmasıyla elde edilmiştir. Erkek, bayan ve tüm personelden toplanan veriler 3 ayrı çoklu regrasyon analiziyle değerlendirilmiştir. Çoklu regrasyon analizi sonuçlarına göre kişisel başarı, duygusal tükenme, stres kaynakları ve yaş tüm ömeklemin iş doyumunu açıklayan önemli değişkenler olarak görülmektedir. Ayrıca, kişisel başarı, stres kaynakları ve duygusal tükenme erkek örneklemin iş doyumunu açıklayan önemli değişkenler olarak görülürken, duygusal tükenme ve kişisel başarı bayan örneklemin iş doyumunu açıklayan önemli değişkenler olarak görülmektedir. Anahtar Kelimeler : Demografik değişkenler, Kişisel başarı, Duygusal tükenme, Duyarsızlaşma, Tükenmişlik, Stres kaynakları, Stresin etkileri, İş doyumu. VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ROLE OF CERTAIN DEMOGRAPHIC VARIABLES, BURNOUT AND STRESS ON JOB SATISFACTION Dervişoğlu, Gökçen M. S., Department of Educational Sciences Supervisor: Associate Prof. Dr. Esin Tezer June 2000, 92 pages The purpose of the present study was to investigate the role of certain demographic variables, burnout and stress on job satisfaction. The data were gathered by administering four instruments, namely Job Satisfaction Scale (JSS), Job Stress Sources Scale (JSSS), Maslach iiiBurnout inventory (MBI) and Demographic Inventory (Dl) to 691 (358 male, 333 female) Gima personnel employed in 44 different stores located in 20 cities. Three separate stepwise multiple regression analysis were employed to the data obtained from males, females, and total group of personnel. The results of the study indicated that Personal Accomplishment (PA), Emotional Exhaustion (EE), stress sources and age appeared as significant predictors of job satisfaction scores of the total sample. Personal Accomplishment (PA), stress sources and Emotional Exhaustion (EE) were significant predictors of job satisfaction for male sample. The results showed that Emotional Exhaustion (EE) and Personal Accomplishment (PA) were significant predictors of job satisfaction of the female sample.