Critical evaluation of organised industrial estates as an urban policy in Turkey
Kentsel bir politika olarak organize sanayi bölgelerinin Türkiye örneğinde eleştirel değerlendirmesi
  1. Tez No: 93980
  2. Yazar: OSMAN BALABAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. H. ÇAĞATAY KESKİNOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Organize Sanayi Bölgeleri, Kentsel Politika, Sanayileşme, Sanayi Gelişimi, Politika Planlaması, Teknoparklar, Bilgi Üretimi ve Konum. VI, Organised Industrial Estates, Urban Policy, Industrialisation, Industrial Development, Policy Planning, Technopoles, Knowledge Generation and Location. IV am, t DOKÜMANTASYON mrsvirei
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 263
Özet
oz KENTSEL BİR POLİTİKA OLARAK ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNİN TÜRKİYE ÖRNEĞİNDE ELEŞTİREL DEĞERLENDİRMESİ Balaban, Osman Yüksek Lisans, Kentsel Politika Planlaması Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. H. Çağatay KESKİNOK Haziran 2000, 246 sayfa Organize Sanayi Bölgeleri yüzyılı aşkın süredir sanayileşmenin teşviki, az gelişmiş bölgelerin kalkınmasını ve sanayinin planlı yerleşimini sağlamak amaçlan doğrultusunda yürütülmektedir. Anılan kavram planlı kalkınma döneminin başlangıcından beri bir devlet politikası-kentsel politika olarak Türkiye'de de uygulanmaktadır. Bu çalışmanın amacı Türkiye'de OSB politikasının eleştirel bir değerlendirmesini yapmak ve verimlilik ve dengeli gelişme hedeflerini gerçekleştirmeye yönelik güncel tarzda bir politika önerisi geliştirmektir. OSB'ler istenilen amaçlara ulaşmada etkin ve geçerli bir politik araç/politika olmuşlar mıdır? Değilse, organize sanayi bölgeleri politikasının Türkiye'de, politikanın kapsamı ile ilgili olarak başarısızlığının nedenleri nelerdir? Başarılı örnekler değerlendirildiğinde hangi koşullar ve düzenlemeler başarıdaetkili olmuşlardır? Politikanın daha etkin ve güncel bir hale getirilmesi için ne tür düzenleme ve öneriler olabilir? Bu tez yukarıda belirtilen soruları cevaplamaya çalışmaktadır. Bu amaçla ilk olarak, politikanın yapısını ve amaçlarını anlamak üzere, bazı ulusal uygulamalarla da bağlantılı olarak politikanın gelişim süreci tartışılmıştır. Sonra, politikanın başarısında etkili olan iç aşamalarının ve önemli özelliklerinin saptanmasına yönelik olarak politikanın kapsamı tartışılmıştır. Üçüncü olarak, politikanın Türkiye'deki tarihsel gelişimi incelenmiş ve amaçları ve uygulanma süreci açığa çıkarılmıştır. Politika önerileri getirmek amacıyla Türkiye örneğinin başarısı değerlendirilmiş ve başarısızlığın nedenleri araştırılmıştır. Son olarak politikanın gelecek uygulamaları için sanayi mekanlarındaki güncel gelişmelerin tartışılmasının ardından bu gelişmeler ışığında yeni dinamik bir politika önerisi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CRITICAL EVALUATION OF ORGANISED INDUSTRIAL ESTATES AS AN URBAN POLICY IN TURKEY Balaban, Osman M.S., Urban Policy Planning Department Supervisor: Assoc. Prof. Dr. H. Çağatay KESKİNOK June 2000, 246 pages Organised Industrial Estates has been established more than a hundred years in order to achieve planned settling of industries, promote industrialisation and to satisfy the development of underdeveloped regions. Mentioned term has been implemented as a state policy-urban policy within planned development era in Turkey. Aim of this study is to make a critical evaluation of OlEs policy in Turkey and to develop a policy proposal aiming to realise the goals of productivity and balanced development in a contemporary fashion. Are OlEs an effective and a valid political tool/policy in achieving the goals formulated? If not, what are the reasons of failure of industrial estates policy with regard to its scope in Turkey? In case of successful examples, which conditions and regulations had been effective in success? What should be the further regulations and proposals to make the policy more effective and mcontemporary? This thesis is essentially tries to answer these questions. For this purpose, firstly, development scheme of the term has been discussed accordingly with some national experiences in order to understand the aims and nature of the policy. Then the scope of the policy is constructed to clarify the initial steps and characteristics of policy, which are effective in its success. Thirdly development of the policy in Turkey has been investigated in an historical perspective; aims and implementation process of the policy is clarified. Evaluation of the success of Turkish case is conducted and reasons of failure are analysed in order to bring out some policy implications. Finally a new dynamic policy proposal have been drawn for further implementations of the policy after discussing the contemporary developments in the structure of industrial spaces with regard to these latter mentioned developments.