Akne hastalarında akne şiddeti, beslenme alışkanlıkları ve kan zonulin düzeylerinin ölçülmesi
Measurement of acne severity, dietary habits and blood zonulin levels in acne patients
- Tez No: 842445
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Akne vulgaris, Zonulin, Bağırsak geçirgenliği, Diyet, Acne vulgaris, Zonulin, Intestinal permeability, Diet
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Akne vulgaris, pilosebase üniteyi etkileyen, etiyolojisinde pek çok faktörün rol oynadığı, kronik inflamatuar bir deri hastalığıdır. Bu faktörler arasında immün, genetik, hormonal ve çevresel (beslenme) nedenler sayılabilir. Zonulin, enterositlerden salgılanan, sıkı bağlantıları geri dönüşümlü olarak açan bir sinyal proteinidir. Enterotoksinlere (bakteriyel toksinler, gluten vb.) bir yanıt olarak salınmaktadır. Tip 1 diyabetes mellitus ve çölyak hastalığı gibi primer defektin sıkı bağlantılardaki disfonksiyon olduğu, artmış bağırsak geçirgenliği ile karakterize rahatsızlıklarda kan zonulin düzeyleri artmaktadır. Geçmişte aknenin artmış bağırsak geçirgenliği ile ilişkili olduğu söylenmiş olsa da uzun bir süre bu fikirden uzaklaşılmıştır. Son yıllarda aknenin artmış bağırsak geçirgenliğiyle ilişkisi yeniden araştırılmaktadır. Ayrıca literatürde aknenin beslenmeyle ilişkili olduğu belirtilmekte ve bazı gıdaların bağırsak geçirgenliği üzerinden inflamatuar deri hastalıklarına yol açabileceği öne sürülmektedir. Çalışmamızda akne vulgaris hastalarının kan zonulin düzeylerinin sağlıklı kontrollerle kıyaslanması; her iki grubun demografik verilerinin, alışkanlıklarının ve diyetlerinin karşılaştırılması; akne grubunda kan zonulin düzeyinin ve beslenmenin hastalık şiddeti, hastalık başlangıç yaşı ve hastalık süresiyle ilişkisinin incelenmesi ve her iki grupta beslenme ile kan zonulin düzeyleri arasındaki bağlantının araştırılması amaçlandı. Bu amaçla çalışmamıza hastanemizin dermatoloji polikliniğine 2022 Ekim ile 2023 Mart ayları arasında başvuran 18 yaş üstü 75 akne vulgaris tanılı hasta ve 75 sağlıklı kontrol dahil edildi. Her iki grubun demografik verileri, alışkanlıkları, diyet tercihleri tespit edildi ve kan zonulin düzeyleri sandwich ELISA yöntemiyle çalışıldı. Ek olarak akne grubundaki hastaların global akne derecelendirme skoru ile hastalık şiddeti ve akne yaşam kalitesi ölçeği ile aknenin psikososyal etikleri saptandı. Ayrıca her hasta için hastalık süresi, hastalık başlangıç yaşı ve akne tipi kaydedildi. Veriler sosyal bilimler için istatistik programı SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) versiyon 22 kullanılarak analiz edildi. Sonuçlarımızda akne grubunun kan zonulin düzeyi ortalaması kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı oranda yüksekti (Sırasıyla 195,54±49,05 ng/ml'ye 158,45±85,07 ng/ml, p:0,001). Akneli erkeklerde akneli kadınlara göre kan zonulin düzeyi ortalaması anlamlı derecede daha yüksekti. Akne grubunda süt, 1 bardak/gün üstü süt, 1 bardak/gün üstü laktozlu gıda, 1 porsiyon/gün üstü hazır gıda, hazır tatlı, 2 bardak/gün üstü şekerli meşrubat, kırmızı et, 1 porsiyon/gün üstü rafine tahıl, 1 porsiyon/hafta üstü bakliyat tüketen kişi sayısı istatistiki olarak anlamlı düzeyde daha fazlaydı. Akne grubunda, bitter çikolataya kıyasla sütlü çikolata ve tam yağlı süte kıyasla yarım yağlı süt tüketen kişi sayısı da kontrol grubuna göre anlamlı miktarda daha çoktu. Zeytinyağı, meyve, balık, yumurta, 1 yumurta/gün üstü ve 1 porsiyon/gün üstü kuruyemiş tüketen kişi sayısı kontrol grubunda daha yüksekti ve aradaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı. Benzer şekilde kontrol grubunda balık, meyve, yumurta, kuruyemiş ve zeytinyağı tüketim miktarı ortalaması da akne grubuna göre anlamlı oranda daha yüksekti. Kırmızı et, süt, laktozlu gıda, hazır tatlı, rafine tahıl, bakliyat ve şarküteri et tüketim miktarı ortalaması da akne grubunda daha fazlaydı ve aradaki bu farkta istatistiksel anlamlılık mevcuttu. Akne şiddetine göre gıda tüketim miktarı ortalamaları incelendiğinde şiddetli aknesi olanların bakliyat tüketiminin anlamlı miktarda daha çok olduğu gözlendi. Hazır gıda, hazır tatlı, şekerli meşrubat, çikolata, sütlü çikolata, kırmızı et, beyaz et, 1 porsiyon / hafta üstü beyaz et, 2 porsiyon / hafta üstü beyaz et, şarküteri et, yumurta, bakliyat, 1 porsiyon / hafta üstü bakliyat, kuruyemiş ve katı yağ tüketenler ayrı ayrı incelendiğinde akne grubunun kan zonulin ortalamasının kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha yüksek olduğu izlendi. Yumurta ve kuruyemiş tüketenler incelendiğinde kontrol grubunun kan zonulin düzeyi ortalaması akne grubuna göre anlamlı oranda daha düşüktü. Akne grubunda yapılan korelasyon analizinde kırımızı et tüketimi arttıkça kan zonulin düzeylerinin de arttığı görüldü. Aralarındaki bu korelasyonda istatiksel anlamlılık bulunmaktaydı. Diğer gıdaların tüketimiyle zonulin arasında anlamlı korelasyon saptanmadı. Akneli kadınların akne yaşam kalitesi indeksi puanı ortalaması akneli erkeklere göre anlamlı miktarda daha yüksekti. Sonuçlarımız akne vulgaris patogenezinde artmış bağırsak geçirgenliği olabileceği hipotezini desteklemektedir. Ayrıca aknenin diyet ile ilişkisi yaptığımız çalışmayla bir kez daha doğrulanmıştır. Akneyle ilişkili ve akneden koruyucu gıdaların bağırsak geçirgenliği üzerinden akne patogenezinde oynadığı rolü anlayabilmek için ileri çalışmalar gerekmektedir. Ek olarak aknenin bağırsak geçirgenliği ve diyetle ilişkisi daha geniş ölçekli çalışmalarla desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
Measurement of Acne Severity, Dietary Habits and Blood Zonulin Levels in Acne Patients Acne vulgaris is a chronic inflammatory skin disease that affects the pilosebaceous unit of the skin. Its etiology is multifactorial, with causative factors including immune, genetic, hormonal, and environmental (nutritional) influences. Zonulin is a signaling protein secreted by enterocytes that can open tight junctions reversibly. It is released in response to enterotoxins (such as bacterial toxins and gluten). Blood zonulin levels are elevated in disorders characterized by increased intestinal permeability, such as type 1 diabetes mellitus and celiac disease, where the primary defect is tight junction dysfunction. Previously, acne was purportedly related to increased intestinal permeability, but this idea was dismissed for a long time. Recently, the connection between acne and increased intestinal permeability has been re-examined. In addition, the literature suggests that acne is related to nutrition and that certain foods may lead to inflammatory skin diseases through intestinal permeability. The aim of our study was to compare the blood zonulin levels between acne vulgaris patients and healthy controls, to compare the demographic data, habits and diets of both groups, and to investigate the relationship between blood zonulin levels and diet with disease severity, age at onset and duration in the acne group, and to investigate the relationship between diet and blood zonulin levels in both groups. We conducted a study that included 75 patients with acne vulgaris over the age of 18 years and 75 healthy controls who were admitted to the Dermatology Outpatient Clinic of our hospital between October 2022 and March 2023. We collected demographic data, habits, and dietary preferences from both groups and analyzed their blood zonulin levels with the sandwich ELISA method. Additionally, the disease severity of the patients in the acne group was assessed using the global acne grading system, and the psychosocial impact of acne was measured using the acne quality of life scale. Disease duration, age of onset, and type of acne were also documented for each participant. The data were analyzed using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) version 22. The results showed a statistically significant increase in mean blood zonulin levels in the acne group compared to the control group (195.54±49.05 ng/mL vs. 158.45±85.07 ng/mL, p: 0.001, respectively). In addition, a significantly higher mean blood zonulin level was measured in males with acne compared to females. In the acne group, the consumption of milk more than 1 cup/day, lactose foods more than 1 cup/day, fast food more than 1 serving/day, desserts, sugary soft drinks more than 2 cups/day, red meat, refined grains more than 1 serving/day, legumes more than 1 serving/week was significantly higher. Additionally, the number of individuals in the acne group who consumed milk chocolate compared to dark chocolate, and semi-skimmed milk compared to whole milk, was significantly higher than those in the control group. The control group had a significantly higher number of individuals who consumed olive oil, fruit, fish, eggs, nuts, over 1 egg/day, and nuts over 1 serving/day, and the difference was statistically significant. The mean consumption of fish, fruits, eggs, nuts and olive oil was also significantly higher in the control group than in the acne group. Furthermore, the acne group had a higher mean consumption of red meat, milk, lactose-containing foods, instant desserts, refined cereals, legumes, and deli meats, and this difference was statistically significant. Upon analyzing the mean food consumption in relation to the severity of acne, it was found that individuals with severe acne consumed a notably higher amount of legumes. When analyzing the consumption of various foods separately, it was observed that the mean blood zonulin level of the acne group was significantly higher than that of the control group when analyzing the consumption of fast food, desserts, sugary soft drinks, chocolate, milk chocolate, red meat, white meat, white meat more than 1 portion/week, white meat more than 2 portions/week, deli meats, eggs, legumes, legumes more than 1 portion/week, nuts and fats. The mean blood zonulin level of the control group was significantly lower than that of the acne group when those who consumed eggs and nuts were analyzed. Within the acne group, correlation analysis indicated that blood zonulin levels increased as red meat intake increased. This correlation had statistical significance. There was no significant correlation between zonulin and the consumption of other foods. The mean Acne Quality of Life Index score of females with acne was significantly higher than that of males with acne. Our results support the hypothesis that increased intestinal permeability may be involved in the pathogenesis of acne vulgaris. Moreover, our study confirms the relationship between diet and acne. Future studies are warranted to elucidate the impact of acne-promoting and acne-preventive foods on the pathogenesis of acne through intestinal permeability. Additionally, further research is needed on the correlation between diet and intestinal permeability in acne with larger study populations.