Yetişkin bireylerde iskeletsel sınıf II ve III maloklüzyonların mandibular antegonial çentik derinliği ile kraniofasiyal ilişkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of mandibular antegonial notch depth and craniofacial relationships in skeletal class II and III malocclusions in adult individuals
  1. Tez No: 939807
  2. Yazar: HANDE HİLAL FINDIKÇI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA HALUK İŞERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Mandibular Antegonial Çentik, Antegonial Çentik Derinliği, İskeletsel Sınıf II Maloklüzyon, İskeletsel Sınıf III Maloklüzyon, WebCeph, Mandibular Antegonial Notch, Antegonial Notch Depth, Skeletal Class II Malocclusion, Skeletal Class III Malocclusion, WebCeph
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Tez çalışmamızda yetişkin bireylerde iskeletsel Sınıf II ve Sınıf III maloklüzyonların antegonial çentik derinliği ile kraniofasiyal ölçümler arasındaki ilişkisini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada sınıf II ve sınıf III iskeletsel maloklüzyon grubunda 58 birey (Sınıf II: 29, Sınıf III: 29) incelenmiş ve antegonial çentik derinliği, mandibulanın alt sınırındaki belirli noktalar kullanılarak dijital sefalometrik analiz (WebCeph) ile ölçülmüştür. Sınıf II grubunda antegonial çentik derinliği anlamlı şekilde daha büyük bulunmuş, derin çentik oranı (%27,6) Sınıf II'de, sığ çentik oranı (%34,5) ise Sınıf III'te daha yüksek tespit edilmiştir. Ayrıca, derin çentik gruplarında FMA ve Y aksı açıları gibi kraniofasiyal parametrelerde anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Bulgular, antegonial çentik derinliğinin kraniofasiyal morfolojiyle ilişkili olabileceğini ve sefalometrik analizlerde kullanılabilecek bir gösterge olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Our thesis aimed to evaluate the relationship between mandibular antegonial notch depth and craniofacial measurements in adult individuals with skeletal Class II and Class III malocclusions. The study analyzed 58 individuals (Class II: 29, Class III: 29), and antegonial notch depth was measured using digital cephalometric analysis (WebCeph) based on specific points on the lower border of the mandible. Antegonial notch depth was found to be significantly greater in the Class II group, with a higher proportion of deep notches (27.6%) in Class II and shallow notches (34.5%) in Class III. Additionally, significant differences were observed in craniofacial parameters such as FMA and Y-axis angles in the deep notch groups. The findings suggest that antegonial notch depth may be associated with craniofacial morphology and could serve as an indicator in cephalometric analyses.