Education as a moral matter: The normative ground of the epictetian education
Ahlaki bir sorun olarak eğitim: Epiktetuscu eğitimin düzgüsel temeli
  1. Tez No: 93981
  2. Yazar: ASLI YETİMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET İNAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Erken Dönem Stoa Felsefesi, Epictetus, Stoacı Bilgi, Stoa Ahlakı, Epictetuscu Ahlak, Epiktetuscu Eğitim, Early Stoic Philosophy, Epictetus, Stoic Episteme, Stoic Ethics, Epictetian Ethics, Epictetian Education. DOKÜMANTASYON MFROTİ
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
öz AHLAKİ BİR SORUN OLARAK EĞİTİM: EPİKTETUSCU EĞİTİMİN DÜZGÜSEL TEMELİ Yetimoğlu, Aslı Yüksek Lisans, Felsefe Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet inam Haziran 2000, 101 sayfa Bu tez Epiktetuscu eğitimin düzgüsel (normatif) temelini ortaya çıkarma denemesidir. Epiktetus'un felsefesi ne bir eğitim felsefesidir ne de eğitimsel kavram ve ilkelerin dili ile ilgilenen meta-eğitimdir. Daha doğrusu, Epiktetus'un felsefesi, eğitimin ahlaki ve uygulanabilir yönlerinin düzgüsel teorileştirmesi için bazı özsel iddialar sağlayan felsefi bir eğitimdir. Bu tezin tüm amacı Epictetus'un eğitimi tamamen ahlaki bir sorun olarak dikkate aldığını göstermektir. Eğitimin ahlaki özelliğinin fizik, mantık, bilgi teorisi ve ahlak'ın düzgüsel idialarıyla temellendirilmesini Epiktetuscu eğitiminVI 'düzgüsel temeli' olarak adlandırıyorum. Bu denemede, fizik ve bilgi teorisi arasındaki, bilgi teorisi ve ahlak arasındaki kavramsal ve mantıksal bağlar çalışmanın özünü oluşturur. Tez, doğru bir eğitimde teorinin uygulama ile birlikte gitmesi gerektiği sonucuna varır. Yani, doğru bir eğitim, fiziğin, mantığın, bilgi teorisinin ve ahlakın düzgüsel iddialarına uygunluk içinde uygulanan bir eğitim olmalıdır.
Özet (Çeviri)
HI ABSTRACT EDUCATION AS A MORAL MATTER: THE NORMATIVE GROUND OF THE EPICTETIAN EDUCATION Yetimoğlu, Aslı M.S., Department of Philosophy Supervisor: Prof. Dr. Ahmet İnam June 2000, 101 pages This thesis is an attempt to expose the normative ground of the Epictetian education. Epictetus' philosophy is neither philosophy of education nor a meta-education dealing with the language of educational concepts or principles. Rather, it is a philosophical education providing some substantial claims for the normative theorizing of the moral and practical aspects of education. An overall aim of the thesis is to show that Epictetus takes education into cognizance as a truly moral matter. This moral character ofIV education is justified by the normative claims of physics, logic, epistemology and ethics, what I call 'the normative ground' of the Epictetian education. In this attempt, the conceptual and logical ties between physics and epistemology, and the conceptual and logical ties between epistemology and ethics constitute the core of the systematic exposition of the normative ground of the Epictetian education. This thesis concludes that in a proper education theory should go with practice. That is to say, a proper education should be one being applied in conformity with the normative claims of physics, logic, epistemology and ethics.