Political Islam and democracy: The case of Jordan
Politik İslam ve demokrasi: Ürdün örneği
  1. Tez No: 93982
  2. Yazar: KEMAL BAYKALLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN DURAN DAĞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Politik İslam, İslamcılık, Demokrasi, Demokratikleşme, Ürdün, Ortadoğu, Müslüman Kardeşler, Postmodernizm. vı ««ÖMANTASYON WRKW7J, Political Islam, Islamism, Democracy, Democratization, Jordan, Middle East, Muslim Brotherhood, Postmodernism. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
oz POLİTİK İSLAM VE DEMOKRASİ: ÜRDÜN ÖRNEĞİ Baykallı, Kemal Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. İhsan D. Dağı Eylül 2000, 115 sayfa Bu tez genelde Ortadoğu'da özelde Ürdün'de gelişen politik İslamcı hareketlerinin tarihsel ve söylemsel boyutlarını; ve onların modernleşmeye ve demokrasiye yaklaşım tarzlarını incelemektedir. Politik İslami hareketlerin geniş oranda anti-modern ve demokrasi karşıtı olduğu iddia edilmiş ve sayısız İslami hareket de gerek söylemlerinde gerekse eylemlerinde bu argümanları doğrulayan duruşlarda bulunmuşlardır. Oysa, özellikle Ortadoğu'daki otoriter yönetimlerin sözkonusu İslami kesim üzerindeki baskılan arttırmalanyla birlikte, toplumlarında İslami dönüşümü devrimle gerçekleştirmek isteyen sayısız hareket başarısızlığa uğramıştır. Bu başarısızlığın iyice ortaya çıkması İslami hareketleri daha demokratik söylemler kullanmaya itmiş hatta zaman zaman kimi İslami kesimlerde demokrasinin ciddi bir şekilde tartışılmasını ve kabul görmesini sağlamıştır. Böylece örgütlenme biçimlerinden, hükümet etme taleplerine kadar hatta uzlaşmacı söylemleriyle modern hatta demokrat özellikler sergileyen bazı İslami hareketler, İslamcıların modern ve demokratikolmadıklarına ilişkin suçlamalara, ciddi karşıtezler getirmişlerdir. Bu bağlamda Arap Ortadoğu'da ilginç bir örnek olarak Ürdün'deki Müslüman Kardeşler hareketi ve onun etrafında gelişen İslamcılık ülkedeki demokratikleşme taleplerinin en önde gelen temsilcileri konumuna gelmiştir. Demokrasinin meşruiyet sağlama amacıyla kullanılması sonucunda da aslında demokrasinin kendisinin toplumun farklı kesimleri arasında. kabul görmesini arttırmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POLITICAL ISLAM AND DEMOCRACY: THE CASE OF JORDAN Baykallı, Kemal M.S., Department of International Relations Supervisor: Assoc. Prof. İhsan D. Dağı September 2000, 115 pages This thesis analyses the historical and theoretical dimensions of the political Islamic movements, and their perception towards democracy and modernization generally in the Middle East and particularly in Jordan. Political Islamist movements have long been regarded as anti-modern and anti-democratic, and many Islamist movements did their best to verify such arguments. However, especially after the increase in the authoritarian practices of the Middle Eastern regimes, many revolutionary Islamic movements failed to concentrate power in their hands. This further pushed Islamic movements to use more democratic arguments, and even to discuss and accept democracy. As a result some Islamist movements, which demonstrates modern and even democratic behaviours from the way they demand power to their moderate arguments, managed to challenge arguments that Islamists are neither modern nor democratic. As an interesting example in Arab Middle East, Jordanian Muslim iiiBrotherhood became the leading political power that demands more democracy in Jordan. In addition to that, using“democracy”for legitimization, in fact, turned out to legitimize democracy itself among the different segments of the society.