Tekrarlayan gebelik kayıplarında (RPL) serum HIF1-alfa düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum HIF1-a levels in recurrent pregnancy loss cases
  1. Tez No: 939821
  2. Yazar: ELİF CANKURTARAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY İREZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: İnfertilite, TGK, HIF1-a, endometriosis, Infertility, RPL, HIF1-a, endometriosis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
İmplantasyon sırasında embriyonun, endometrium'un stroma tabakasına girip yerleşmeden önce epitel tabakasını geçmesi gerekir. Doğuştan gelen rahim anormallikleri, miyomlar, endometrial polipler, intrauterin yapışıklıklar, adenomiyozis, trombofili ve endometriozis gibi maternal faktörler, implantasyon şansını azaltabilir ve tekrarlayan gebelik kayıpları(TGK-RPL) ile sonuçlanabilir. TGK, 3 veya 3'den fazla gebeliğin 20.haftaya ulaşamadan sonlanması olarak tanımlanmaktadır. Hypoxia-Inducible Factor-1 alpha (HIF1-ά) oksijen seviyelerine karşı hücresel yanıtta merkezi bir rol oynayan kritik bir transkripsiyon faktörüdür.Erken gebeliklerde de trofoblastlar hipoksik koşullar altında HIF1 salgılamaktadır.TGK olan hastaların rahimlerinde hem HIF1-a hem de anjiyogenez azaldığı gösterilmiştir. Bu çalışmada , Acıbadem Maslak IVF Ünitesine,2024 yılında başvuran 25-35 yaş aralığında 65 hastanın incelemesi yapılmıştır. Hastalar 3 farklı gruba ayrılarak, prospektif bir çalışma gerçekleştirilmiştir.Bu gruplar;RPL hastaları,endometriosis olguları ve kontrol olgularıdır.Tüm hastalarda transfer günü endometrial kalınlık,adetin üçüncü günü bazal hormon düzeyleri (E2,FSH,AMH,P4) ile sperm konsantrasyonu,sperm motilitesi ve sperm morfolojisi gibi parametreler analiz edilmiştir. Yapılan bu çalışmada,üç gruptan endometriyozis grubunda HIF1 alfa değerinin kontrol grubuna göre düşük olduğu ve istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
During implantation, the embryo must pass through the epithelial layer before it can enter and settle in the stromal layer of the endometrium. Maternal factors such as congenital uterine abnormalities, myomas, endometrial polyps, intrauterine adhesions, adenomyosis, thrombophilia, and endometriosis can reduce the chances of implantation and result in recurrent pregnancy loss (RPL). RPL is defined as the termination of three or more pregnancies before reaching the 20th week. Hypoxia-inducible factor-1 alpha (HIF1-ά) is a critical transcription factor that plays a central role in the cellular response to oxygen levels. In early pregnancy, trophoblasts also secrete HIF1 under hypoxic conditions. This study examined 65 patients aged 25 to 35 who applied to the Acıbadem Maslak IVF Unit in 2024. The patients were divided into three groups, and a prospective study was conducted. These groups are RPL patients, endometriosis cases, and control cases. In all patients, parameters such as endometrial thickness, basal hormone levels (E2, FSH, AMH, P4), sperm concentration, sperm motility, and sperm morphology were analyzed on the transfer day or third day of stimulation . In this study, the HIF1 alpha value in the endometriosis group was lower than that in the control group, which was statistically significant.