Kanser tedavisinde kullanılan Topotekan'ın elektrokimyasal özelliklerinin bor katkılı elmas elektrot ile incelenmesi
Investigation of electrochemical properties of Topotekan used in cancer treatment with boron-depended diamond electrode
  1. Tez No: 939840
  2. Yazar: NERGİZ ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNAY ÖNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Antineoplastik, TPT, BDD Elektrot, Voltametri, İlaç, Antineoplastic, Topotecan, BDD Electrode, Voltammetry, Drug
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Antineoplastik bir ilaç olan Topotekan (TPT) için hızlı, basit ve hassas bir voltametrik yöntem geliştirilmiştir. Bor katkılı elmas (BDD) elektrodun, elektrokimyasal aktivasyonu katodik yönde 0.5 M H2SO4 ortamında gerçekleştirildi. TPT'nin elektrokimyasal özelliklerini incelemek amacıyla BDD elektrodunda döngüsel ve kare-dalga voltametri teknikleri kullanıldı. TPT, kare-dalga voltametri tekniğinde Britton Robinson (pH 4.0) tampon çözeltisinde +0.925 V 'luk bir gerilim değeri (vs. Ag/AgCl) için iyi tanımlanmış bir voltametrik yanıt verdi. TPT için geliştirilen voltametrik yöntem, BR (pH 4.0) tampon çözelti ortamında 0.32 μM - 9.05 μM konsantrasyon aralığında doğrusal bir çalışma aralığı sağlamıştır. Tez çalışmasında, LOD=0.27 µM ve LOQ= 0.89 µM değerleri belirlendi.
Özet (Çeviri)
A rapid, simple and sensitive voltammetric method has been developed for Topotecan (TPT), an antineoplastic drug. Electrochemical activation of boron doped diamond (BDD) electrode was performed in the cathodic direction in 0.5 M H2SO4 medium. To investigate the electrochemical properties of TPT, cyclic and square-wave voltammetry techniques were used on the BDD electrode. TPT gave a well-defined voltammetric response for a potential value of +0.925 V (vs. Ag/AgCl) in Britton Robinson (pH 4.0) buffer solution in square-wave voltammetry technique. The voltammetric method developed for TPT provided a linear working range in the concentration range of 0.32 μM -9.05 μM in BR (pH 4.0) buffer solution medium. In the thesis study, LOD=0.27 µM and LOQ= 0.89 µM values were determined.