Platelet variability index'in serebrovasküler olaylardaki tanısal değerinin değerlendirilmesi ve önemi
Evaluation and importance of the diagnostic value of platelet variability index in cerebrovascular events
- Tez No: 650461
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EKİM SAĞLAM GÜRMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, İlk ve Acil Yardım, Neurology, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Ortalama Trombosit Hacmi, Platelet, İskemik İnme, Hemorajik İnme, Mean Platelet Volume, Platelet, Ischemic Stroke, Hemorrhagic Stroke
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Arka Plan-Hedef: İnme, herhangi bir neden olmaksızın ani gelişip, fokal veya generalize serebral disfonksiyonla karşımıza çıkan, geçici ya da kalıcı olabilen bazen de mortalite ile seyreden vasküler nedenli klinik tablodur. Akut inmeye bağlı mortalite ve morbidite oranları yüksek olduğundan bu hastaların erken mortalite ve prognoz öngörüsünü yapmak önemlidir. Çalışmamızda kolay erişilebilir bir laboratuvar tetkiki olan tam kan sayımı parametrelerinden , MPV ve PLT değerleri ile MPV/PLT oranına bakarak, hastaların servis ,yoğun bakım yatışı ya da taburculuk durumları arasında bir ilişki olup olmadıgı,kan basıncı değerleri ile MPV/PLT oranları arasında ilişki olup olmadığı, 65 yaş üstü ve 65 yaş altı yaş gruplarında bu oranın hangi yönde etkilendiği değerlendirilmiştir.Ayrıca hastaların başvuru anındaki triaj kodu ile MPV,PLT,MPV/PLT değerleri arasında ilişki olup olmadığı değerlendirilmiştir. Gereç-Yöntem: 01.11.2019-01.09.2020 tarih aralığında Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Hafsa Sultan Hastanesi Acil servisine başvurup, yapılan tetkikler neticesinde non-travmatik serebrovasküler kanama ve iskemik inme tanısı alan hastalar retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Katılımcıların demografik özelliklerine bakıldığında; çalışma grubunu 116 erkek (%58) 84 kadın hasta oluşturmaktaydı. Katılımcıların yaş ortalaması 68,14 tespit edilmiştir. Çalışmaya katılan 200 kişi değerlendirildiğinde 178 hasta iskemik inme (%89) 22 hasta hemorajik inme(%11) tanısı almıştır. Hastaların yaşı ve MPV/PLT oranları arasında korelasyon bulunmuştur, istatistiki açıdan anlamlıdır(p0.05). 65 yaş üstü hasta grupları ve 65 yaş altı hasta grupları arasındaki MPV-PLT ve MPV/PLT değerleri arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır (p>0.05). İskemik ve Hemorojik İnme gruplarında MPV, PLT ve MPV/PLT oranların değerlendirildiğinde, her iki grup arasında istatiksel açıdan anlamlı bir ilişki bulunamamıştır (p>0.05). Triaj kodları da benzer şekilde değerlendirildiğinde; triaj kodları ve MPV/PLT değerleri arasında ilişki bulunamamıştır. Sonuç: Çalışmamızda iskemik inme ya da hemorajik inme ile acil servise başvuran hastaların MPV, PLT ve MPV/PLT değerleri ile hastaların demografik özellikleri, triaj kodu, sonlanımı, hastaların vital parametreleri ve GKS skorları arasındaki ilişki değerlendirilmeye çalışılmıştır. Çalışmamızda hastaların sistolik kan basıncı ve MPV/PLT oranları arasında korelasyon bulunmuştur. Ayrıca hastaların yaşı ve MPV/PLT oranları arasında korelasyon bulunmuştur. Hastaların başvuru anındaki triaj kodu ve GKS skorları ile MPV/PLT oranları arasında istatiksel açıdan anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Hastaların sonlanımı ile hastaların MPV/PLT oranları arasında istatiksel açıdan anlamlı ilişki bulunamamıştır. İskemik ve Hemorajik inme gruplarında, MPV/PLT oranları arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Background-Aim: Stroke is a clinical picture of vascular origin, which develops suddenly without any reason, presents with focal or generalized cerebral dysfunction, may be temporary or permanent and sometimes with mortality. Since mortality and morbidity rates due to acute stroke are high, it is important to predict early mortality and prognosis in these patients. In our study, by looking at MPV and PLT values and MPV / PLT ratio, which is an easily accessible laboratory test, whether there is a relationship between the patients' service, intensive care admission or discharge status, there is a relationship between blood pressure values and MPV / PLT ratios. It was evaluated in what way this ratio was affected in the age groups over 65 and under 65. In addition, it was evaluated whether there was a relationship between the triage code of the patients at the time of admission and MPV, PLT, MPV / PLT values. Material-Method: The patients who applied to Manisa Celal Bayar University Medical Faculty Hafsa Sultan Hospital Emergency Service between 01.11.2019-01.09.2020 and were diagnosed with non-traumatic cerebrovascular hemorrhage and ischemic stroke as a result of the examinations were retrospectively evaluated. Results: Considering the demographic characteristics of the participants; The study group consisted of 116 male (58%) 84 female patients. The average age of the participants was found to be 68.14. 200 people participating in the study were evaluated, 178 patients were diagnosed with ischemic stroke (89%) and 22 patients with hemorrhagic stroke (11%). A weak correlation was found between the patients' age and MPV / PLT ratios (p 0.05). A statistically significant relationship was not found between the MPV-PLT and MPV / PLT values between the patient groups over 65 years of age and patients under 65 years of age (p> 0.05). MPV, PLT and MPV / PLT ratios were evaluated in the ischemic and hemorrhagic stroke groups, no statistically significant relationship was found between the two groups (p> 0.05). Triage codes are evaluated in a similar way; No relationship was found between triage codes and MPV / PLT values. Conclusion: In our study, we tried to evaluate the relationship between MPV, PLT and MPV / PLT values of patients admitted to the emergency department with ischemic stroke or hemorrhagic stroke, and the demographic characteristics, triage code, outcome, vital parameters and GCS scores of the patients. In our study, a correlation was found between patients 'systolic blood pressure and MPV / PLT ratios. In addition, a weak correlation was found between the patients' age and MPV / PLT ratios. No statistically significant correlation was found between the triage code and GCS scores of the patients at the time of admission and MPV / PLT ratios. No statistically significant correlation was found between the MPV / PLT ratios of patients with the patients. There was no significant difference between the MPV / PLT ratios in the ischemic and hemorrhagic stroke groups.