Moderating effects of conscientiousness, dispositional affect, and collectivism on the job satisfaction job performance relationship
İş doyumu-iş performansı ilişkisini belirleyen değişkenler olarak özdisiplin, mizaç ve toplulukçuluk
  1. Tez No: 93988
  2. Yazar: ECE TUNCEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. H. CANAN SÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İş Performası, İş Doyumu, Özdisiplin, Mizaç, Toplulukçuluk, Hiyerarşik Regresyon Analizi VI, Job Performance, Job Satisfaction, Conscientiousness, Dispositional Affect, Collectivism, Moderated Regression Analysis IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
oz İŞ DOYUMU-İŞ PERFORMANSI İLİŞKİSİNİ BELİRLEYEN DEĞİŞKENLER OLARAK ÖZDİSİPLİN, MİZAÇ VE TOPLULUKÇULUK Tuncel, Ece M.S., Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. H. Canan Sümer Haziran 2000, 127 sayfa İş doyumu-iş performansı ilişkisi literatürde yoğun olarak çalışılmış ve genel beklentinin aksine bu iki değişken arasındaki ilişkinin oldukça düşük olduğu tespit edilmiştir. Bu bulgunun olası sebeplerinden bir tanesi, iş doyumu ve performans arasındaki ilişkiyi etkileyen bazı değişkenlerin, özellikle bireysel farklılık değişkenlerinin, dikkate alınmamış olmasıdır. Bu çalışmanın amacı özdisiplin, mizaç ve toplulukçuluk değişkenlerinin iş doyumu-iş performansı arasındaki ilişkiye olan belirleyici etkilerini incelemektir. Bu çalışma üretim sektöründe faaliyet gösteren orta-ölçekli bir fabrikada gerçekleştirilmiş ve çalışmaya 151 mavi-yaka işçi ve onların birinciderece amirleri katılmıştır. Hiyerarşik regresyon analizlerinin sonuçları özdisiplin, mizaç ve toplulukçuluk değişkenlerinin iş doyumu-iş performansı ilişkisi üzerinde belirleyici bir rol oynamadıklarını göstermektedir. Fakat, toplulukçuluk ve iş performansı değişkenlerinin iş doyumu üzerinde ana etkilerinin olduğu bulunmuştur. Açıklayıcı analizler, yaş ve işte çalışılan sürenin iş doyumu-iş performansı ilişkisini belirlediğini göstermektedir. Buna ek olarak, iş doyumu ve iş performansı üzerinde yapılan basamaklı regresyon analizleri pozitif mizaç ve bağlılık değişkenlerinin iş doyumunu yordayıcı özelliğe sahip olduklarını ve negatif mizaç ve bağımsızlık değişkenlerinin iş performansını yordayıcı özelliğe sahip olduklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MODERATING EFFECTS OF CONSCIENTIOUSNESS, DISPOSITIONAL AFFECT, AND COLLECTIVISM ON THE JOB SATISFACTION-JOB PERFORMANCE RELATIONSHIP Tuncel, Ece M.S., Department of Psychology Supervisor: Assist. Prof. Dr. H. Canan Sümer June 2000, 127 pages The relationship between job satisfaction and job performance has been extensively studied in the literature, and contrary to the general expectations, results, in general, have suggested an insignificant relationship between job satisfaction and job performance. One explanation for this finding is that effects of moderator variables, especially individual differences variables, on the job satisfaction-job performance relationship have been neglected. The purpose of this study was to examine the moderating effects of conscientiousness, dispositional affect, and collectivism on the job satisfaction-job 111performance relationship. The study was conducted in a medium- size production plant, and 151 blue-collar employees and their immediate supervisors participated in the study. Results of moderated regression analyses indicated insignificant moderating effects of conscientiousness, dispositional affect, and collectivism on the job satisfaction-job performance relationship. However, a significant main effect of collectivism and job performance was observed on job satisfaction. Exploratory analyses indicated moderating effects of age and tenure. Additionally, stepwise regression analyses on job satisfaction and job performance indicated that positive affectivity and interdependence were significant predictors of job satisfaction, whereas negative affectivity and independence were significant predictors of job performance.