Yeni tanı gastrointestinal sistem kanseri tanılı hastalarda sarcopeni prevalansı ve klinik ve radyolojik tanısal testlerin korelasyonu
Prevalence of sarcopenia in patients with newly diagnosed gastrointestinal system cancer and correlation of clinical and radiological diagnostic tests
- Tez No: 939938
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR YILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Gastrointestinal system cancer, sarcopenia, hand grip strength, Jamar dynamometry, BİA Results: A total of 175 patients (mean age: 66 years, 34.9% female, 65.1% male) were included. Based on handgrip strength
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Amaç: Gastrointestinal sistem kanserleri dünyada ve ülkemizde en önemli mortalite ve morbidite nedenlerindendir. Bu çalışma ile yeni tanı gastrointestinal sistem kanseri tanılı hastalarda sarkopeni prevalansı ve klinik ve radyolojik tanısal testlerin korelasyonu tespit edilmek amaçlanmaktadır. Yöntem: Bu çalışmaya Temmuz 2024 - Nisan 2025 tarihleri arası İKÇÜ Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi Tıbbı Onkoloji Bilim Dalı'na başvuran ve yeni tanı almış Gastrointestinal sistem kanseri hastalar dahil edildi. Bu hastalara el kavrama gücü ve TANİTA SC-330 ile kas kitlesi ölçümleri yapılarak sarkopenik hastalar belirlendi. Ayrıca rutin evrelemenin bir parçası olan bilgisayarlı tomografi (L3 vertebra düzeyinde kas kütlesi ölçümü) ile de sarkopenik hastalar belirlendi. Çalışmamızda bu iki testin uyumu ve farklılıkları değerlendirildi. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p< 0.05 kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 175 hastanın yaş ortalaması 66 olup, hastaların 61'i (%34,9) kadın; 114'ü (%65,1) erkekti. Katılımcıların el kavrama gücüne bakıldığında 92(%52,6) hastanın kas gücü azalmış, 83 (47,4) hastanın kas gücü normal saptanmıştır. Cinsiyete bakılanda erkeklerde 59'unda (%51,7) normal kas gücü , 55'inde (%48,2) azalmış (n=114) ; kadınlarda 24'de (%39,3) normal kas gücü ve 37'inda (%60,6) azalmış (n=61) kas gücü saptanmıştır. Azalmış kas gücü olan hastaların TANİTA SC-330 cihazı ile yapılan değerlendirilmesinde 46 (%26,3) hasta sarkopenik saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim: Gastrointestinal system cancers are one of the most important causes of mortality and morbidity in the world and in our country. This study aims to determine the prevalence of sarcopenia and the correlation of clinical and radiological diagnostic tests in patients with newly diagnosed gastrointestinal system cancer. Methods: This study included newly diagnosed gastrointestinal system cancer patients who applied to the Department of Medical Oncology at İKÇÜ Atatürk Education and Research Hospital between July 2024 and April 2025. Sarcopenia was assessed using handgrip strength and the TANITA SC-330 bioimpedance analyzer. In addition, muscle mass was measured using computed tomography (CT) at the level of the L3 vertebra as part of standard staging. Statistical comparisons were made between the two methods, and a p-value < 0.05 was considered significant.