Gastrointestinal sistem maligniteli hastalarda malnütrisyon ve sarkopeni durumunun değerlendirilmesi
Evaluation of malnutrition and sarcopenia status in patients with gastrointestinal system malignity
  1. Tez No: 791251
  2. Yazar: AYŞE TEMİZEL TAŞLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR BERNA ÇAKMAK ÖKSÜZOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, İç Hastalıkları, Oncology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Gastrointestinal kanser, malnütrisyon, sarkopeni, psoas kas indeksi, GLIM, Gastrointestinal cancer, malnutrition, sarcopenia, psoas muscle index, GLIM
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç:Çalışmamızın amacı, yeni tanı almış ve henüz sistemik tedavi veya radyoterapi başlanmamış gastrointestinal maligniteli hastalarda, malnütrisyon değerlendirerek prognoz üzerine etkisini göstermek ve sarkopeni kavramındaki kas kütlesine yönelik eşik değerleri değerlendirmektir.Gereç ve Yöntem: Araştırmaya, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniği' nde gastrointestinal (özefagus, mide, pankreas, karaciğer, safra kesesi ve safra yolları, kolon ve rektum ) malignite tanılı 114 hasta dahil edildi.Hastalara tedavi almadan önce NRS-2002, PG-SGA anket formları yönlendirildi. Hastaların başlangıçta GLIM kriterlerine göre nütrisyon durumu belirlendi. Hastalar başlangıçta ve 3. Ayda(90±10 gün) triceps deri kıvrım kalınlığı, sistemdeki mevcut BT görüntülerinden L3 psoas kas indeksi hesaplama, ultrasonla ile uyluk kas kalınlığı ölçümü ile değerlendirilip karşılaştırılmaları yapılarak istatiksel analizleri yapılmıştır. Bulgular:Çalışmaya alınan hastaların 77' si erkek 114 (%28,1 mide kanseri, %11,4' ü pankreas kanseri) hastanın yaş ortancası 62 (33-84), ECOG PS 1 hasta sayısı %77,2 olup %85 hasta evre 3 ve üzeriydi. Başlangıçta malnütrisyon tarama araçlarıyla PG-SGA skoru %37,7 ciddi malnütrisyonlu (skor≥9), %37,7 orta malnütrisyonlu(skor 4-8), %19,3 şüpheli malnütrisyonlu (skor 2-3) ve NRS-2002 (skoru ≥ 3) %58,8 bulundu. GLIM kriterlerine göre %62,3 hastayı malnütre bulduk. Sarkopeni kavramındaki kas kütlesi değerlendirmeye yönelik eşik değerleri triceps deri kıvrım kalınlığı 12,14±6,71 mm, uyluk kas kalınlığı ultrason ölçümü 29,93±8,31 mm, L3 vertebra psoas kas indeksi ortalaması eşik değeri 5,91±2,04 c2/m2 bulundu. ECOG PS 2-3 en yüksek pankreas %30.8 ve mide kanseri %18,7 idi, GLIM kriterlerine göre başlangıçtaki malnütrisyon ECOG PS' ye bağımlıydı(p=0,001).Başlangıçta GLIM'e göre malnütre hastalarda progresyon olup eks olma %66,7,progresyon olmayanlarda %8,3'idi. Malnütrisyon olanlarda ölüm oranı %46.5, malnütrisyon olmayanlarda %16.3'e düşmekte olup istatiksel olarak olumlu anlamlı bulundu. Sonuç:Gastrointestinal maligniteli hastalarda malnütrisyon ve sarkopeni tarama araçlarınının kullanımının önemi ve yetersiz beslenmeyle gastrointestinal kanser hasta popülasyonunda mortalitenin daha kötü seyretmesiyle beraber, malnütrisyonun taranması gerektiği ve sarkopeni tanımındaki kas kütlesi kaybının tespiti için iliopsoas kas indeksi, ultrasonla uyluk kas ölçümleri eşik değerlerinin belirlenmesinin onkoloji popülasyonu açısından yol göstereci olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study is to evaluate the effect of malnutrition on the prognosis and to evaluate the threshold values for muscle mass in the concept of sarcopenia in patients with newly diagnosed gastrointestinal malignancies who have not yet started systemic treatment or radiotherapy. Material and Method: The research was supported by the University of Health Sciences Dr. 114 patients diagnosed with gastrointestinal (esophagus, stomach, pancreas, liver, gallbladder and biliary tract, colon and rectum) malignancy in the Medical Oncology Clinic of Abdurrahman Yurtaslan Ankara Oncology Training and Research Hospital were included. NRS-2002, PG-SGA questionnaires were directed to the patients before receiving treatment. The nutritional status of the patients was determined according to the GLIM criteria at baseline. The patients were evaluated and compared with the triceps skinfold thickness at the beginning and at the 3rd month (90±10 days), L3 psoas muscle index calculation from the available CT images in the system, and thigh muscle thickness measurement with ultrasound, and statistical analyzes were made.Results: 77 of the patients included in the study were male, 114 (28.1% gastric cancer, 11.4% pancreatic cancer) patients had a median age of 62 (33-84), the number of ECOG PS 1 patients was 77.2% and 85% of them were stage 3 patients. At baseline, with malnutrition screening tools, the PG-SGA score was 37.7% with severe malnutrition (score ≥9), 37.7% with moderate malnutrition (score 4-8), 19.3% with suspected malnutrition (score 2-3), and NRS-2002 ( score ≥ 3) 58.8% found. According to the GLIM criteria, we found 62.3% of the patients to be malnourished. Threshold values for the assessment of muscle mass in the concept of sarcopenia, triceps skinfold thickness 12.14±6.71 mm, ultrasound measurement of thigh muscle thickness 29.93±8.31 mm, L3 vertebra psoas muscle index mean threshold value 5.91±2.04 c2/m2 found. The highest ECOG PS 2-3 was pancreatic 30.8% and stomach cancer 18.7%.Based on the GLIM criteria, baseline malnutrition was dependent on ECOG PS (p=0.001). According to GLIM at baseline, 66.7% of patients with progression and exacerbation were malnourished, compared to 8.3% in patients without progression. The mortality rate decreased to 46.5% in those with malnutrition and 16.3% in those without malnutrition, and it was found to be statistically positive.Conclusion:As a result of the study,The importance of the use of screening tools for malnutrition and sarcopenia in patients with gastrointestinal malignancy and the worsening of mortality in the gastrointestinal cancer patient population with malnutrition, the need to screen for malnutrition and the definition of iliopsoas muscle index for the detection of muscle mass loss in the definition of sarcopenia, and the determination of threshold values for thigh muscle measurements with ultrasound is a useful method for the oncology population. We think it will be indicative