Effect of extensive short story reading on the development of EFL writing skills
Geniş kapsamlı kısa hikaye okumanın İngilizce yazma becerileri gelişimine etkileri
  1. Tez No: 93994
  2. Yazar: GONCA HANDE ÖZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL ÇİLELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Geniş Kapsamlı Kısa Hikaye Okuma, İngilizce Yazma Yeterliliği, İngilizce Yazma Becerileri Gelişimi. vı, Extensive Short Story Reading, EFL Writing Proficiency, EFL Writing Skills Development. iv
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
öz GENÎŞ KAPSAMLI KISA HİKAYE OKUMANIN İNGİLİZCE YAZMA BECERİLERİ GELİŞİMİNE ETKİLERİ özen, Gonca Hande Yüksek Lisans Programı, İngiliz Dili Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr.Meral Çileli Temmuz 2000, 75 sayfa Bu çalışmanın amacı, ODTÜ Temel İngilizce Bölümü'nde İngilizceyi yabancı dii olarak öğrenen, orta düzeyde İngilizce bilgisine sahip öğrencilerin İngilizce yazma becerilerini geliştirmeye yönelik geniş kapsamlı bir kısa hikaye okuma programının etkilerini araştırmaktır. Yazmanın yabancı dil olarak İngilizce eğitim müfredatındaki önerninin ve İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin İngilizce yazma konusunda karşılaştıkları esas zorlukların kısa bir incelemesi yapıldıktan sonra, bu tez, İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin İngilizce yazma becerilerini geliştirmeyi hedefleyen üç aylık bir geniş kapsamlı kısa hikaye okuma programı sunar. Bu çalışmada, yazma yeterliliği ön testinde benzer bir başarı düzeyi sergileyen iki öğrenci grubu oluşturulmuştur: deney ve kontrol grupları ki bunların her ikisi de orta düzeyde İngilizce bilgisine sahip farklı ikişer sınıftan oluşmuştur. Kontrol grubunun aksine, deney grubu bu çalışmada önerilen geniş kapsamlı kısa hikaye okuma programına tabi tutulmuştur. Üç aylık programın sonunda, her iki gruba da yazma v TLC YttoEKÖĞföTİM KÜRÜ 14»,yeterliliği son-testi uygulanmıştır. Doğru ve güvenilir istatistiksel veri elde etmek için, her iki grubun da ön test ve son test puanlarına ANOVA işlemleri uygulanmıştır. Bu çalışma, geniş kapsamlı kısa hikaye okuma programına maruz kalan İngilizceyi yabancı bir dil olarak öğrenen öğrencilerin, yazma yeterliliği son testi puanları göz önüne alındığında, diğerlerinde daha yüksek seviyede bir başarı elde ettiklerini ortaya koymuştur. Bu çalışmadan elde edilen bulgular, geniş kapsamlı kısa hikaye okuma programının İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin İngilizce yazma becerilerine organizasyon ve akıcılık, dilbilgisi kuralları ve kelime (uygun kelime çeşitliliği, basit olmayan kelime kullanımı, kelimelerin doğru şeklinin kullanımı ve kelimelerin bilinen ve açık anlamlan dışında yükledikleri farklı anlamların idrakında olma) ve mekanik (şekil, kelimelerin yazımlarını doğru yazmak ve noktalama işaretleri) açılarından olumlu bir etkisi olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF EXTENSIVE SHORT STORY READING ON THE DEVELOPMENT OF EFL WRITING SKILLS özen, Gonca Hande M.A. Program in English Language Teaching Supervisor: Assoc.Prof.Dr.Meral Çileli July 2000, 75 pages The aim of this study is to investigate the effects of an extensive short story reading program on the development of the EFL writing skills of the intermediate-level students at the Department of Basic English (DBE)-METU. Presenting a brief review of the importance of writing in EFL curriculum and the major difficulties that EFL learners confront with respect to EFL writing, the thesis introduces a three-month extensive short story reading program aiming to improve the EFL writing proficiency of the EFL learners exposed to such a program. In this study, two groups, who displayed a similar performance on the writing proficiency pre-test, were formed: an experimental group and a control group, each of which was composed of two different intermediate-level classes. Unlike the latter one, the former group was exposed to the extensive short story reading program proposed in this study. At the end of the program, both groups were administered a writing proficiency post-test. To gather accurate and reliable statistical data, ANOVA procedures were applied to the pre-test and post-test scores of both groups. The study revealed that the EFL learners in the experimental group who were exposed m TC YÜKSEKÖ?RETİM KÜRÜLÜ DOKÜMANTASYON MERKEZİto the extensive short story reading program attained a higher level of success as regards the writing proficiency post-test scores. The findings of this study indicated that the extensive short story reading program played a facilitative role in EFL writing skills development of the EFL learners in terms of organisation and fluency, linguistic accuracy in terms of both grammar and vocabulary (range of appropriate vocabulary, complexity of vocabulary, use of correct word forms and awareness of connotations) and mechanics (format, spelling and punctuation).