Kawasaki hastalığının covid pandemisi öncesi, pandemi sırasında ve pandemi sonrası dönemlerinin karşılaştırılarak klinik bulgular ve tedavi yanıtının değerlendirilmesi
Evaluation of clinical findings and treatment response of Kawasaki Disease by comparing pre-covid pandemic, during the pandemic and post-pandemic periods
- Tez No: 939956
- Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL SÖZERİ, DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVGİ AKOVA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kawasaki Hastalığı, COVID-19, Multisistem Enflamatuar Sendrom (MIS-C), IVIG, Aspirin, Kortikosteroid, Koroner Arter Anevrizması, Ekokardiyografi, Kobayashi Skoru, Egami Skoru, Harada Skoru, Kawasaki Disease, COVID-19, Multisystem Inflammatory Syndrome (MIS-C), IVIG, Aspirin, Corticosteroid, Coronary Artery Aneurysm, Echocardiography, Kobayashi Score, Egami Score, Harada Score
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç:Bu çalışmada, Kawasaki Hastalığı (KH)'nın COVID-19 pandemisi öncesi, pandemi süreci ve pandemi sonrası dönemlerdeki klinik bulgularının ve tedavi yanıtlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem:KH, özellikle çocukluk çağında görülen sistemik bir vaskülit olup, koroner arter anevrizmaları gibi ciddi kardiyovasküler komplikasyonlara yol açabilmektedir. Hastalığın etiyolojisi tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik yatkınlık, çevresel faktörler ve enfeksiyonlar ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Bulgular: Pandemi sürecinde KH insidansında değişiklikler gözlemlenmiş ve özellikle Multisistem Enflamatuar Sendrom (MIS-C) ile benzer klinik özellikler gösterdiği rapor edilmiştir. Bu çalışmada, farklı dönemlerde hastalığın klinik seyri, tanı yöntemleri, IVIG (intravenöz immünoglobulin) tedavisine yanıt, kortikosteroid kullanımı, aspirin tedavisi, biyolojik ajanların etkinliği ve koroner arter tutulum oranları analiz edilmiştir. Sonuç: Çalışma kapsamında, Kobayashi skoru, Egami skoru ve Harada skorlama sistemleri kullanılarak KH'nin klinik prognozu değerlendirilmiştir. Ayrıca ekokardiyografi (EKO), elektrokardiyografi (EKG), kardiyak MR ve laboratuvar bulguları karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Bulgular, pandeminin KH'nin klinik seyrini etkilediğini, özellikle erken tanı ve tedavi stratejilerinin önem kazandığını göstermektedir. Bu çalışma, KH'nin farklı dönemlerde gösterdiği epidemiyolojik ve klinik farklılıkları vurgulayarak, gelecekteki tanı ve tedavi yaklaşımlarına katkı sağlamayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to compare the clinical findings and treatment responses of Kawasaki Disease (KD) before the COVID-19 pandemic, during the pandemic period, and after the pandemic. Material and Method: KD is a systemic vasculitis that is especially seen in childhood and can lead to serious cardiovascular complications such as coronary artery aneurysms. Although the etiology of the disease is not fully known, it is thought to be related to genetic predisposition, environmental factors, and infections. Results: Changes in the incidence of KD were observed during the pandemic period and it was reported that it showed similar clinical features especially with Multisystem Inflammatory Syndrome (MIS-C). In this study, the clinical course of the disease in different periods, diagnostic methods, response to IVIG (intravenous immunoglobulin) treatment, corticosteroid use, aspirin treatment, effectiveness of biological agents, and coronary artery involvement rates were analyzed. Conclusion: The clinical prognosis of KD was evaluated using the Kobayashi score, Egami score, and Harada scoring systems. In addition, echocardiography (ECO), electrocardiography (ECG), cardiac MRI and laboratory findings were comparatively examined. The findings show that the pandemic affects the clinical course of KD, and early diagnosis and treatment strategies are especially important. This study aims to contribute to future diagnosis and treatment approaches by emphasizing the epidemiological and clinical differences that KD shows in different periods.