Muhayyelât-ı Aziz Efendi ve Türk edebiyatına etkileri üzerine bir inceleme
An investigation on Muhayyelât-ı Aziz Efendi and its effects on Turkish literature
- Tez No: 939987
- Danışmanlar: PROF. DR. FAZLI GÖKÇEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: hayal, hikâye, fantastik, mistik, dream, story, fantastic, mystic
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
İmparatorluğu'n topyekün bir kabuk değiştirme faaliyetine sahne olan 19. Asır, edebi dönüşümleri de bünyesinde barındıran ve aynı zamanda Türk romanının habercisi konumundaki eserlerin varlık sahasına çıkmasına şahitlik eden bir yüzyıl olmuştur. Bu hareketlilikten payına düşeni alan edebi sahada ise klasik ile modern arasında geçiş özelliği gösteren eserler görünür olmaya başlar. Muhayyelât Türk edebiyatındaki yazılı anlatının başlangıç eseri olarak tüm bu değişim ve dönüşümün görünür olduğu sıra dışı bir eser olarak göze çarpar. Anlatı geleneğimizin dönüşümünde önemli bir yere sahip olan Muhayyelât şüphesiz söz konusu misyonunu aktüel anlatılara ilham teşkil edecek şekilde sürdürmeye devam edecektir.
Özet (Çeviri)
The 19th century, which witnessed the total transformation of the Empire, was a century that also included literary transformations and witnessed the emergence of works that were the harbingers of the Turkish novel. In the literary field that received its share of this movement, works that showed a transition between the classical and the modern began to appear. Muhayyelat stands out as an extraordinary work in which all this change and transformation are visible as the beginning work of written narrative in Turkish literature. Muhayyelat, which has an important place in the transformation of our narrative tradition, will undoubtedly continue its mission in question in a way that will inspire current narratives.