Ortak sağlık ve güvenlik birimlerinde görev yapan iş güvenliği uzmanlarının mental iyi oluş ve iş doyumu düzeyleri
Mental well-being and job satisfaction levels of occupational safety specialists working in joint health and safety units
  1. Tez No: 939990
  2. Yazar: EBRU KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT SAADİ YARDIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: iş doyumu, mental iyi oluş, iş güvenliği uzmanı, iş sağlığı ve güvenliği, ortak sağlık ve güvenlik birimi, job satisfaction, mental well-being, occupational safety specialists, occupational health and safety, joint health and safety unit
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Sağlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Kaya, E., Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinde Görev Yapan İş Güvenliği Uzmanlarının Mental İyi Oluş ve İş Doyumu Düzeyleri, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Halk Sağlığı Anabilim Dalı İş Sağlığı Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2025. İş güvenliği uzmanları (İGU), iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin uygulanmasında kilit rol oynayan profesyonellerdir. Tanımlayıcı tipte olan bu araştırmanın amacı, Ortak Sağlık Güvenlik Birimlerinde (OSGB) görev yapan iş güvenliği uzmanlarının bazı sosyodemografik ve çalışma hayatına ilişkin özellikleri ile iş doyumu ve mental iyi oluş düzeylerini belirlemektir. Türkiye genelinde OSGB'lerde çalışan uzmanlara çevrimiçi bir anket aracılığıyla ulaşılarak yürütülmüş, 102 kişi katılmıştır. İş Doyumu Ölçeği ile Warwick-Edinburgh Mental İyi Oluş Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmaya katılanların %63,7'si erkektir, %47'si 36-45 yaş arasındadır, %77,5'i iş güvenliği uzmanı olmadan önce başka bir işte çalışmıştır. İş doyumu ve mental iyi oluş düzeyleri gruplanmış ve tanımlayıcı değişkenler ile ilişkilerine bakılmıştır. Katılımcıların %53,9'unun iş doyumları %48'inin mental iyi oluşları yüksek olarak sınıflandırılmıştır. İGU eğitimini yeterli ve faydalı bulma, yaptığı işi faydalı bulma ve lisans öğrenimi ile çalıştığı sektör arasında ilişki bulunması değişkenlerinin, mental iyi oluş düzeyi ve iş doyumu ile istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönde ilişkili olduğu; Cramer V değerlerinin 0,2 ve üzerinde olması nedeniyle bu ilişkilerin orta seviyede etki büyüklüğüne sahip olduğu görülmüştür. Ayrıca işini kaybetme olasılığının artması ve yöneticiden alınan destek miktarındaki azalmasının iş doyumu ile istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönde ilişkili olduğu; Cramer V değerlerinin 0,4 ve üzerinde olması nedeniyle bu ilişkilerin görece kuvvetli seviyede etki büyüklüğüne sahip olduğu görülmüştür. Bu sonuçlar da dikkate alınarak, OSGB'lerde görev yapan iş güvenliği uzmanlarının mental iyi oluş ve iş doyumu düzeylerini artırmaya yönelik olarak yeni düzenlemeleri de içeren çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Kaya, E., Mental Well-Being and Job Satisfaction Levels of Occupational Safety Specialists Working in Joint Health and Safety Units, Hacettepe University Institute of Health Sciences Public Health Department Occupational Health Program Master's Thesis, Ankara, 2025. Occupational safety specialists (OSS) play a key role in implementing occupational health and safety services. This descriptive study aimed to determine the job satisfaction and mental well-being levels of OSSs working in Joint Health and Safety Units (JHSUs), using selected sociodemographic and work-related characteristics. The study was conducted via an online survey with 102 OSSs across Türkiye. The Job Satisfaction Scale and the Warwick-Edinburgh Mental Well-Being Scale were used. Among participants, 63.7% were male, 47% aged 36–45, and 77.5% had worked in another job before becoming an OSS. Job satisfaction and mental well-being levels were grouped and analyzed in relation to descriptive variables. Job satisfaction of 53.9% and mental well-being of 48% were classified as high. The variables of finding the OSS education sufficient and useful, finding the job useful, and finding a relationship between undergraduate education and the sector in which they work are statistically significantly and positively related to mental well-being and job satisfaction; these relationships have a moderate effect size since Cramer V values are 0.2 and above. In addition, it has been observed that the increase in the probability of job loss and the decrease in the amount of support received from the manager are statistically significantly and negatively related to job satisfaction; these relationships have a relatively strong effect size since Cramer V values are 0.4 and above. Considering these results, studies including new regulations should be conducted to increase the mental well-being and job satisfaction levels of occupational safety specialists working in JHSUs.