Implicit priorities in the holistic grading of EFL writing and their potential impact
Yabancı dilde yazılmış olan kompozisyonların değerlendirilmesi sürecindeki örtük öncelikler ve bunların gizli etkileri
  1. Tez No: 94005
  2. Yazar: ASLI ERSEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ENGİNARLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yazma Yeteneklerinin Sınanması, Notlandırma Yöntemleri, Bütüncül Notlandırma, Okuyucular Arası Güvenilirlik, Kuramsal Geçerlilik. vı
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
öz YABANCI DİLDE YAZILMIŞ OLAN KOMPOZİSYONLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ SÜRECİNDEKİ ÖRTÜK ÖNCELİKLER VE BUNLARIN GİZLİ ETKİLERİ ^rseıvAsir Yüksek Lisans, ingiliz Dili Öğretimi Programı Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hüsnü Enginarlar Temmuz 2000, 136 sayfa Bu çalışmanın amacı Başkent Üniversitesinde yabancı dilde yazılmış kompozisyonların değerlendirmesinde kullanılan bütüncül yöntemin öğretmenlerin öğretim tecrübesi değişkeninden etkilenip etkilenmediğini araştırmaktır. Bunun için, vize sınavında yazılmış 10 öğrenci kompozisyonu, 10 tecrübeli ve 10 tecrübesiz öğretmen tarafindan bütüncül yöntem kullanılarak notlandırıldı. Daha sonra öğretmenlerle her bir kompozisyon hakkında mülakatlar yapıldı. IC fteSBCÖCtffİM KURULU ?0KÛMANTÂSY0N MERKEZİöğretmenlerden değerlendirmelerindeki öncelikleri saptamak amacıyla düzenlenmiş olan bir anketi cevaplandırmaları istendi. Tecrübeli ve tecrübesiz öğretmenler arasında yapılan korelasyon çalışmaları sonucunda her iki guruptaki öğretmenlerin tamamında okuyucular arası güvenilirlik olduğu görüldü. Ancak rastgele yapılan eşleştirmelerde okuyucular arasında güvenilirlik açısından sorunlar olabileceği saptandı. Kuramsal geçerliliği irdelemek amacıyla öğretmenlerin mülakatta ve anketteki sorulara verdikleri cevapların oram işlendi. Değerlendirme sürecinde, tecrübeli öğretmenlerin genelde dil bilgisine, tecrübesiz öğretmenlerinse içerik ve metin düzenlemesine daha çok önem verdikleri görüldü. Tüm öğretmenlerin toplam değerlendirmelerinde ise, öğrencilerin değişik öğrenme evrelerinde hedef ve önceliklerin değişebileceği, bu aşamada ise dil yetisinin önemli olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPLICIT PRIORITIES IN THE GRADING OF EFL WRITING AND THEIR POTENTIAL IMPACT Ersen, Ash MA Program in English Language Teaching Supervisor: Prof. Dr. Hüsnü Enginarlar July 2000, 136 pages This study aims to investigate whether teaching experience of the scorers affect the reliability and validity of their holistic grading of EFL compositions at Başkent University. In order to do this, 10 student compositions written at the midterm exam were graded by 10 experienced and 10 novice teachers by using the holistic method. Then the teachers were asked to fill in a questionnaire which aimed to investigate their priorities while grading the compositions. mThe correlational computations between the grades of the experienced and novice teachers revealed that there was a satisfactory level of inter-scorer reliability between the two groups of teachers in total. However, there could be inter- scorer reliability problems when the teachers were paired randomly. Finally, in order to analyze the construct validity of the holistic method, the percentages of the answers of the experienced and novice teachers to the questions in the questionnaire were calculated. The results revealed that although the experienced teachers were affected by language mistakes, the novices gave priority to content and organization. The overall analysis of all the teachers indicated that the purposes and priorities of the teachers might differ according to the learning stage of the students and at this stage language could be considered as the most important. JCejwojri^TestingJKritingJ Scoring Method, Analytic Scoring Method, Inter-scorer Reliability, Construct Validity. IV