Electoral bias oue to the boundary delimitations: A new districting model
Seçim sonuçlarında seçim bölgelendirmelerinden kaynaklanan sapma: Yeni bir bölgelendirme modeli
  1. Tez No: 94006
  2. Yazar: AVNİ AKDENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE AYATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Seçimsel Sapma, Seçim Bölgesi, Bölgelendirme, Electoral bias, Constituency, Districting. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
oz SEÇİM SONUÇLARINDA SEÇİM BÖLGELENDİRMELERİNDEN KAYNAKLANAN SAPMA: YENİ BİR BÖLGELENDİRME MODELİ Akdeniz, Avni Yüksek Lisans, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayşe Ay ata Şubat 2000, 170 pages Bu tezde, seçim bölgelerinin belirlenmesi için yeni bir bölgelendirme modeli sunulmaktadır. Türkiye'de seçim bölgelerinin belirlenmesi Yüksek Seçim Kurulu (YSK)'nun sorumluluğundadır ve YSK'nun bölgelendirme esasları seçim bölgelerinin belirlenmesi konusunda bazı kıstaslar koyar. Bu kıstaslara göre; 1) seçim bölgelerinin nüfussal büyüklükleri yaklaşık eşit olmalıdır, 2) seçim bölgelerine tahsis edilen milletvekili sayılan eşit olmalıdır, 3) herbir seçim bölgesini oluşturan ilçeler aynı il sının içinde olmalıdır, 4) seçim bölgeleri coğrafi bütünlük arzetmeli ve birbirine yakın idari birimlerden (ilçelerden) oluşmalıdır. Fakat, bölgelendirme esaslanna ilişkin prosedürler bu kıstaslar için hemen hiçbir standart içermemektedir. Bu çalışmada, seçim bölgelerinin belirlenme yöntemlerini iyileştirmek amacıyla, yukarıda belirtilen bölgelendirme kıstasları dahilinde yeni bir bölgelendirme modeli geliştirilmiştir. Modelde, Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) aracıolarak Arc/View, doğrusal programlama paketi olarak LINGO ve uygulama geliştirme için de Pascal programlama dili kullanılmıştır. Sunulan model seçim bölgelerinin yapı taşlarının (ilçelerin) sınırdaşlığını koruyarak en az nüfus sapması ile optimale yakın bölgeler oluşturabilmektedir. Model, yalnızca optimale yakın seçim bölgeleri oluşturmakla kalmayıp ortak bir veri seti ışığında, karar vericilerin öznelliklerine açık olan yöntemlere kıyasla kurallara daha uygun öneriler de sunarak bölgelendirme sürecini daha nesnel kılmaktadır. Model Türkiye!deki 1995 seçim verileri temel alınarak test edilmiştir. Sonuçlar göstermektedir ki; bölgelendirme kıstasları açısından 1995 yılındaki gerçek seçimlere kıyasla daha iyi seçim bölgeleri elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ELECTORAL BIAS DUE TO THE BOUNDARY DELIMITATIONS: A NEW DISTRICTING MODEL Akdeniz, Avni M.S., Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Prof. Dr. Ayşe Ayata February 2000, 170 pages In this thesis, a new districting model for determining constituencies is presented. Determining constituencies is under the responsibility of High Election Committee (HEC) in Turkey. The districting procedures of HEC put some criteria for determining constituencies. According to those criteria; 1) constituencies should have similar population sizes, 2) the number of deputies should be equally allocated to the constituencies, 3) the building blocks of contituencies (e.g. counties) should coincide with the provincial boundries, 4) constituencies should be compact and contiguous in territory. However, almost no absolute standards for any of these criteria are indicated in districting procedures. In this study a new districting model is developed to improve the methods of operations of redistricting by using the criteria presented above. In the model, Arc/View as a Geographic Information Systems (GIS) tool, LINGO as a linear programming (LP) tool and Pascal for application development are used. mThe model is capable of achieving near optimal constituencies while minimizing population disparity between constituencies and ensuring that the building blocks of constituencies are adjacent to each other. It not only yields a near optimal districting but also an objective procedure by allowing the proposals be adjudicated in the light of a common information base rather than the methods open to subjectivity of the decision makers. The model is tested by using the 1995 elections data in Turkey. The results show that better constituencies could be achieved with respect to the actual elections in 1995.