Amonyum nitrat üretiminde kullanılacak kekleşme önleyici madde için yeni nesil proses ve ürün geliştirme
Developing a new generation of processes and products for the anti-caking agent to be used in the production of ammonium nitrate
  1. Tez No: 940068
  2. Yazar: BURAK LÖK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ YENİKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: amonyum nitrat, kekleşme, tozlaşma, prillendirme, granülasyon, Ammonium Nitrate, aglomeration, dusting, prilling process, granulation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amonyum nitrat üretiminde tozlaşma, kekleşme ve istenilen standartlarda tane büyüklüğü oluşturma, prillendirme ve granülasyon süreçlerinde kekleşme gibi sorunlar oluşturmaktadır. Bu çalışmada amonyum nitrat üretiminde son üründe kekleşme sorunları ele alınmıştır. Kekleşme sorunlarını azaltmak ve gidermek için üretimin belli safhalarında katkı maddeleri ilave edilir. Ürün genellikle paketleme sürecinden önce bir dozajlama sistemi yardımıyla kekleşme önleyici katkı maddelerinin içerisine beslendiği bir tamburdan geçirilir. Sonraki aşamada uygun koşullarda depolanır ve piyasaya arz edilir. Bu çalışmada farklı bileşenleri içeren, petrol türevi kimyasallar (sıvı ve katı parafin) ve inorganik tuzları içeren karışımlar oluşturularak onların fiziksel özellikleri standart analiz metotlarıyla tayin edildi. Amonyum Nitrat ürününün standart spesifikasyonları aralığında kalmak koşuluyla dozajlama işlemleri yapılarak, hızlı bir kekleşme ölçüm testi uygulanmıştır. En iyi sonuçları veren karışımlar tespit edilerek çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the production of ammonium nitrate, problems such as dusting, caking and producing desired standart grain size during the formation of the grain are caused problems in the processes of prilling and granulation. In this study, the problems of caking were discussed in the final product in ammonium nitrate production. Additives are added at certain stages of production to reduce and eliminate the problems of caking. The product is usually passed through a drum where it is fed into anti-caking additives with the help of a dosing system before the packaging process. At the next stage, it is stored under appropriate conditions and placed on the market. In this study, mixtures containing different components, petroleum-derived chemicals (liquid and solid paraffin) and inorganic salts were formed and their physical properties were determined by standard analysis methods. A quick caking measurement test was performed by dosing operations provided that ammonium nitrate remained within the range standard specifications of the product. The study was completed by identifying the mixtures that give the best results.