Effect of some mycotoxins binder in reducing the toxicity of aflatoxins and fumonisins on broiler chickens
Bazı mikotoksin bağlayıcıların broyler civcilerinde aflatoksin ve fumonisinlerin toksisitesini azaltmada etkileri
  1. Tez No: 940088
  2. Yazar: SAIF ALI KHASHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF KONCA, PROF. DR. KARKAZ MOHAMMED THALIJ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Aflatoxin, Fumonisin, Nano-chitosan, Mycotoxins, Broilers, Feed, Aluminum silicate, Active carbon, Aflatoksin, Fumonisin, Nano-kitosan, Mikotoksinler, Piliçler, Yem, Alüminyum silikat, Aktif karbon
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Two experiments were conducted to evaluate the effects of mycotoxin binders on performance, meat traits, blood components, immunoglobulins, and liver histology in broilers. In the first experiment, 96 one-day-old male Ross-308 broiler chicks were assigned to eight experimental groups, each with three replicates of four chicks. The groups included a control with no additives, a group receiving aflatoxin B1 (AFB1) at 2.81 mg/kg, a group receiving fumonisin B1 (FB1) at 332.44 mg/kg, a group receiving both AFB1 and FB1, a group supplemented with nano-chitosan (NC) at 0.5 g/kg, a group receiving AFB1 along with NC, a group receiving FB1 along with NC, and a group receiving AFB1, FB1, and NC combined. The addition of AFB1 and FB1 significantly reduced body weight, body weight gain, carcass yield, and bursa Fabricius ratio while increasing feed intake, feed conversion ratio, liver, heart, and spleen ratios, as well as cooking, freezing, and drip losses compared to the control and NC groups. No significant differences were observed in blood cell counts, but AFB1, FB1, and their combination reduced immunoglobulin levels (IgA, IgG, and IgM) and increased heterophil counts and the heterophil/lymphocyte ratio. Serum glucose, total protein, albumin, triglycerides, and HDL were lower, whereas uric acid, cholesterol, and LDL levels, as well as ALP, AST, and ALT enzyme activities, were elevated in the AFB1 and FB1 groups. Residual AFB1 concentration in the liver was highest in the AFB1 and AFB1 + FB1 groups. Importantly, AFB1, FB1, and NC did not affect meat pH, color, dry matter, crude fat, crude protein, or ash content in chest and thigh meat. In the second experiment, 60 one-day-old male Ross-308 broiler chicks were assigned to five experimental groups with three replicates of four chicks. The groups consisted of a control with no additives, a group receiving AFB1 at 2.81 mg/kg, a group receiving AFB1 along with NC at 0.5 g/kg, a group receiving AFB1 along with aluminum silicate (AlSi) at 2 g/kg, and a group receiving AFB1 along with active carbon (AC) at 2 g/kg. The results showed that NC was the most effective additive in improving body weight, feed intake, and immunity compared to AlSi and AC. The NC group also demonstrated better liver function and lower residual AFB1 concentration in tissues. Birds exposed to AFB1 exhibited significant histological deterioration in the liver, except for those in the control group. In conclusion, the addition of AFB1, FB1, and their combination negatively impacted growth performance, internal organ health, immunoglobulin levels, blood profiles, and carcass traits. However, supplementation with NC, either alone or in combination with AFB1 or FB1, mitigated these adverse effects more effectively than AlSi or AC. While dietary AFB1 exposure was detrimental, NC supplementation provided significant protective benefits, outperforming AlSi and AC in maintaining broiler health and performance.
Özet (Çeviri)
Mikotoksin bağlayıcıların piliçlerde performans, et özellikleri, kan bileşenleri, immünoglobulinler ve karaciğer histolojisi üzerindeki etkilerini değerlendirmek için iki deney yürütülmüştür. İlk deneyde, 96 adet bir günlük erkek Ross-308 piliç civcivi, her biri dört civcivden oluşan üç tekrardan oluşan sekiz deney grubuna atandı. Gruplar hiçbir katkı maddesi içermeyen bir kontrol, 2,81 mg/kg aflatoksin B1 (AFB1) alan bir grup, 332,44 mg/kg fumonisin B1 (FB1) alan bir grup, hem AFB1 hem de FB1 alan bir grup, 0,5 g/kg nano-kitosan (NC) takviyesi alan bir grup, AFB1 ile birlikte NC alan bir grup, FB1 ile birlikte NC alan bir grup ve AFB1, FB1 ve NC'yi bir arada alan bir gruptan oluşuyordu. AFB1 ve FB1'in eklenmesi, kontrol ve NC gruplarıyla karşılaştırıldığında yem alımını, yem dönüşüm oranını, karaciğer, kalp ve dalak oranlarını, ayrıca pişirme, dondurma ve damlama kayıplarını artırırken vücut ağırlığını, vücut ağırlık artışını, karkas verimini ve bursa Fabricius oranını önemli ölçüde azalttı. Kan hücresi sayımlarında önemli bir fark gözlenmedi, ancak AFB1, FB1 ve bunların kombinasyonu immünoglobulin düzeylerini (IgA, IgG ve IgM) düşürdü ve heterofil sayımlarını ve heterofil/lenfosit oranını artırdı. Serum glukozu, toplam protein, albümin, trigliseritler ve HDL daha düşüktü, buna karşın ürik asit, kolesterol ve LDL düzeyleri ile ALP, AST ve ALT enzim aktiviteleri AFB1 ve FB1 gruplarında yüksekti. Karaciğerdeki rezidüel AFB1 konsantrasyonu AFB1 ve AFB1 + FB1 gruplarında en yüksekti. Önemlisi, AFB1, FB1 ve NC göğüs ve uyluk etindeki etin pH'ını, rengini, kuru maddeyi, ham yağı, ham proteini veya kül içeriğini etkilememiştir. İkinci deneyde, 60 adet bir günlük erkek Ross-308 piliç, dört civcivden oluşan üç tekrarlı beş deney grubuna atandı. Gruplar, hiçbir katkı maddesi içermeyen bir kontrol, 2,81 mg/kg AFB1 alan bir grup, 0,5 g/kg NC ile birlikte AFB1 alan bir grup, 2 g/kg alüminyum silikat (AlSi) ile birlikte AFB1 alan bir grup ve 2 g/kg aktif karbon (AC) ile birlikte AFB1 alan bir gruptan oluşuyordu. Sonuçlar, NC'nin AlSi ve AC ile karşılaştırıldığında vücut ağırlığını, yem alımını ve bağışıklığı iyileştirmede en etkili katkı maddesi olduğunu gösterdi. NC grubu ayrıca daha iyi karaciğer fonksiyonu ve dokularda daha düşük kalıntı AFB1 konsantrasyonu gösterdi. AFB1'e maruz kalan kuşlar, kontrol grubundakiler hariç, karaciğerde önemli histolojik bozulma sergiledi. Sonuç olarak, AFB1, FB1 ve bunların kombinasyonunun eklenmesi büyüme performansını, iç organ sağlığını, immünoglobulin seviyelerini, kan profillerini ve karkas özelliklerini olumsuz yönde etkiledi. Ancak, NC ile tek başına veya AFB1 veya FB1 ile kombinasyon halinde takviye, bu olumsuz etkileri AlSi veya AC'den daha etkili bir şekilde hafifletti. Diyet AFB1 maruziyeti zararlı olsa da, NC takviyesi broiler sağlığını ve performansını korumada AlSi ve AC'den daha iyi performans göstererek önemli koruyucu faydalar sağladı.