Açık yeşil alanlarda bulunan kentsel donatıların nitelik ve nicelik açısından irdelenmesi: kahramanmaraş kenti örneği
İnvestigation of urban equipment in open green areas in terms of quality and quantity: The case of kahramanmaraş city
- Tez No: 940098
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEHRA ODABAŞ SERİN, DOÇ. DR. ŞULE KISAKÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Peyzaj Mimarlığı, Industrial and Industrial Engineering, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Açık yeşil alanlar, kentsel donatı elemanları, ahşap malzeme, donatı elemanları, kentsel yeşil alanlar, Open green areas, urban furniture, wood material, urban equipment, urban green areas
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Kentsel donatı elemanları, kente estetik kazandırarak yaşamın daha zevkli ve anlamlı olmasını sağlayan elemanladır. Hem sanayileşme hem de insan kaynaklı çevre sorunları sebebiyle ekolojik yaklaşımlar gittikçe önem kazanmıştır. Her alanda olduğu gibi kentsel donatı elemanlarında da sürdürülebilirlik, ekolojik malzeme ve ekolojik tasarım gibi kavramlar önemli hale gelmiştir. Deprem öncesi (06.02.2023) Eylül-Kasım 2022 tarihlerinde Kahramanmaraş'ın merkez ilçeleri olan Dulkadiroğlu ve Onikişubat'ta yürütülen bu çalışmada açık yeşil alanlar belirlenerek, konumları, alan büyüklükleri, türü, ihtiva ettiği kentsel donatı elemanları çeşitleri, miktarı, üretildiği malzeme özellikleri ve mevcut fiziksel durumları birebir gözlem yoluyla tespit edilmiştir. Çalışma kapsamına açık yeşil alanlar olarak çocuk parkı, mahalle parkı, semt parkı, fitness parkı, dinlenme parkı, dekoratif yeşil alan, kent meydanı, mesire alanları, kent parkı, hobi bahçesi ve trafik eğitim parkı dahil edilmiştir. Kentsel donatı elemanları olarak piknik masaları, pergola, kamelya, çardak, oturma donatıları, tribün, çöp kutuları, aydınlatmalar, sokak hayvanları için elemanlar, bitki kasaları, çeşmeler, şadırvanlar, sınır elemanları, köprüler, oyun alan ekipmanları, spor-oyun alan donatıları ve açık alan fitness ekipmanları araştırılmıştır. Dulkadiroğlu'nda 97 ve Onikişubat'ta ise 195 olmak üzere toplamda 292 adet açık yeşil alan tespit edilmiştir. Yeşil alanlar türlerine göre sınıflandırıldıktan sonra alanda bulunan kentsel donatı elemanları çeşitliliği ile üretildikleri malzemeler bakımından kategorize edilerek sayıları belirlenmiş ve elde edilen verilere frekans analizi uygulanarak sonuçlar değerlendirilmiştir. Buna göre merkez ilçe düzeyinde pergolaların %10,8-12,4'ü ve köpek kulübelerinin %33,3'ü ahşap; hem çöp kutuları (%1,1-87,4) hem de aydınlatma donatıları (%0,6-53,0) ağırlıklı olarak metalden; çeşmelerin %70,3-74,6'sı, sınır donatılarının ise %74-100'ü, sanatsal objelerin %100'ü, köprülerin %43,3-92,9'u betondan ve kaydırakların büyük bir çoğunluğu plastik malzemesinden üretilmiştir. Üstü açık piknik masalarının %57,1-88,7'i metal-ahşap kombinasyonuyla üretilirken; üstü kapalı piknik masalarının %44,3-69,4'ü metal-kompozit ve %29,0-44,3'ü metal-ahşaptan imal edilmiştir. Arkalıklı oturma donatılarının %52,6-63,7'si kompozit-metal malzemesiyle üretilmiştir. Kaydıraklar, oyun köprüleri, piknik masaları, oturma donatıları, çöp kutuları ve ahşap köpek kulübeleri vandalizme en çok uğrayan kentsel donatı elemanları arasında yer almıştır.
Özet (Çeviri)
Urban reinforcement elements are the elements that make life more enjoyable and meaningful by providing aesthetics to the city. Ecological approaches have become increasingly important due to both industrialization and human-induced environmental problems. As in every field, concepts such as sustainability, ecological materials and ecological design have become important in urban reinforcement elements. In this study, which was carried out between September and November 2022 before the earthquake in Kahramanmaraş (06.02.2023), open green areas were identified and their locations, area sizes, types, types, quantity, material properties and current physical conditions were determined through one-to-one observation. Children's parks, neighborhood parks, fitness parks, recreational parks, decorative green areas, city squares, recreation areas, urban parks, hobby gardens and traffic training parks were included in the scope of the study. Picnic tables, pergolas, camellias, pavilions, gazebos, seating equipment, bleachers, garbage bins, lighting, elements for stray animals, plant crates, fountains, fountains, fountains, border elements, bridges, playground equipment, sports-playground equipment and outdoor fitness equipment were investigated as urban equipment elements. A total of 292 open green areas were identified, 97 in Dulkadiroğlu and 195 in Onikişubat. After the green areas were classified according to their types, their numbers were determined by categorizing them in terms of the variety of urban reinforcement elements in the area and the materials they were produced from, and the results were evaluated by applying frequency analysis to the data obtained. Accordingly, 10.8-12.4% of pergolas and 33.3% of doghouses were made of wood; both garbage bins(1.1-87.4%) and lighting fixtures (0.6-53.0%) were predominantly made of metal; 70.3-74.6% of fountains, 74-100% of border fixtures, 100% of artistic objects, 43.3-92.9% of bridges were made of concrete, and the majority of slides were made of plastic. While 57.1-88.7% of open-top picnic tables were made of metal-wood combination, 44.3-69.4% of covered picnic tables were made of metalcomposite and 29.0-44.3% were made of 52.6-63.7% of the seating equipment with backrests were made of composite-metal material. Slides, play bridges, picnic tables, seating equipment, garbage bins and wooden doghouses are among the most vandalized urban equipment elements.