Biyomimetrik kent mobilyalarının peyzaj mimarlığın 'da kullanım alanları: Kayseri örneği
Areas of usage of biomimetric urban furniture in landscape architecture: The sample of Kayseri
  1. Tez No: 741372
  2. Yazar: BEDİR EROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF AKPINAR KÜLEKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Peyzaj, Kentsel Donatıları, Biyomimetrik Kent mobilyaları, Kent Parkları, Kayseri, Lanscape, Urban Accessories, Biomimetric Urban Furniture, Urban Parks, Kayseri
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ BİYOMİMETRİK KENT MOBİLYALARININ PEYZAJ MİMARLIĞIN'DA KULLANIM ALANLARI: KAYSERİ ÖRNEĞİ Bedir EROĞLU Danışman: Doç. Dr. Elif AKPINAR KÜREKÇİ Amaç: Bu çalışmanın amacı kent mobilyalarının doğadan esinlenerek günümüz koşullarına uygun tasarlanmasını sağlamaktır. Kent mobilyaları, insanların bireysel veya toplu olarak bir araya gelip, sosyalleştikleri alanlarda var olan vazgeçilmez unsurlardır. Bu mobilyalar tasarlanırken ergonomik olduğu kadar, doğal, çevreyle uyumlu, estetik ve özgün olması da bir o kadar önemlidir. Bu kapsamda ele alınan biyomimetrik kent mobilyaları son yıllarda popülerleşmeye başlayan, doğadan esinlenip günümüz koşullarındaki modern kent yapısına uygun tasarımlar oluşturmayı amaçlayan bir yaklaşım olarak karşımıza çıkmaktadır. Yapılan bu çalışma ile 20. yy'ın sonlarında literatüre giren biyomimetrik kavramının doğa-insan etkileşimi içerisinde peyzaj mimarlığı meslek disiplininde kent mobilyalarını kullanma ve tasarlama aşamalarında yansıma biçimlerini ele almak, çağımızın teknolojik gelişmelerini de dikkate alarak hem fonksiyonel hem de estetik açıdan özgün ve ekolojik yaklaşımlı yeni fikirler ortaya koymak hedeflenmektedir. Yöntem: Kayseri kentinde bulunan mevcut yeşil alanlar ve parklardaki kent mobilyaları çalışmanın ana materyalini oluşturmaktadır. Çalışma yapılacak alanlar, çalışma öncesinde incelenmiştir. Alanla ilgili anket çalışması yapılmıştır. Yapılan anket çalışmasının verileri SPSS programı kullanılarak analizi yapılmıştır ve yapılan analizler tablolara aktarılmıştır. Tabloya aktarılan veriler yazılı olarak yorumlanmıştır. Yazılı materyalin hazırlanmasında Microsoft Office programı kullanılmıştır. Tez çalışması için hazırlanan çizim ve görsellerde ise Autocad, Sketchup, Lumion ve Photoshop programlarından yararlanılmıştır. Literatür araştırması için yerli ve yabancı bilimsel araştırmalar, dergi ve makalelerden elde edilmiş verilerden faydalanılmıştır. Bulgular: Kayseri iline yönelik yapılan anket çalışmasında elde edilen bulgular değerlendirildiğinde; Kayseri ilinde bulunan (bank, çöp kutusu, pergola, bilgi panosu, çocuk oyun elemanları, membran, bitkisel doku, geniş çim yüzeyleri, süs havuzları, spor aletleri) gibi kent mobilyalarının biyomimetrik kent mobilyalarıyla değiştirilip değiştirilmemesi konusunda yöneltilen soruya büyük çoğunluk (%79.7) değiştirilmesi yönünde fikir beyan etmiştir. Yine Kayseri kentinde açık alanlar planlanırken tasarlanan biyomimetrik kent mobilyaları mekanların özelliklerini yansıtması konusunda çoğunluk (%84.5) olumlu bir yaklaşım sergilemiş, elde edilen sonuçlar p>0.05 düzeyinde eğitim düzeyleri açısından istatistiki olarak önemli görülmüştür. Sonuç: Sonuç olarak elde edilen bulgular değerlendirilecek olursa, doğayla özdeş, çevre dostu biyomimetrik kent mobilyaları kullanımının daha da yaygınlaşması ve doğa dostu, ekolojik koşullara uygun bu donatıların koruma kullanma dengesi içerisinde sürdürülebilir yaklaşımla tasarlanması, tasarımların hem estetik hem fonksiyonel hem de özgün olmasının oldukça önemli olduğu düşünülmektedir. Ayrıca bu kent mobilyaları planlanırken kentin strüktürünü bozmadan, mevcut yapısına ve doğa şartlarına uygun planlanması da önemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS AREAS OF USAGE OF BIOMIMETRIC URBAN FURNITURE IN LANDSCAPE ARCHITECTURE: THE SAMPLE OF KAYSERİ Bedir EROĞLU Supervisor: Doç. Dr. Elif AKPINAR KÜREKÇİ Purpose: The aim of this study is to ensure that urban furniture is inspired by nature and designed in accordance with today's conditions. Urban furniture is indispensable elements that exist in areas where people come together individually or collectively and socialize. While designing these furniture, it is equally important that it is natural, compatible with the environment, aesthetic and original as well as ergonomic. In this context, the biomimetric urban furniture is an approach that has started to become popular in recent years and aims to create designs that are inspired by nature and suitable for the modern urban structure in today's conditions. With this study, the concept of biomimetry, which entered the literature at the end of the 20th century, is to deal with the reflection forms of the landscape architecture professional discipline in the use and design stages of urban furniture within the nature-human interaction, taking into account the technological developments of our age, both functional and aesthetically original and ecological approach. It is aimed to introduce new ideas. Method: The existing green spaces in the city of Kayseri and the urban furniture in the parks constitute the main material of the study. The areas to be studied were examined before the study. A survey study was conducted in the field. The data of the survey study was analyzed using the SPSS program and the analyzes were transferred to the tables. The data transferred to the table were interpreted in writing. Microsoft Office program was used in the preparation of the written material. Autocad, Sketchup, Lumion and Photoshop programs were used in the drawings and images prepared for the thesis study. For the literature research, data obtained from domestic and foreign scientific researches, journals and articles were used in line with the data obtained from the internet. Results: When the findings obtained in the survey study conducted for the province of Kayseri are evaluated, it is determined that urban furniture such as (bench, trash can, pergola, information board, children's play elements, membrane, plant texture, large grass surfaces, ornamental pools, sports equipment) in Kayseri are replaced with biomimetric urban furniture. The vast majority (79.7%) expressed an opinion to the question asked about not changing it. Again, while planning open spaces in Kayseri, the majority (84.5%) of the biomimetric urban furniture designed to reflect the characteristics of the spaces showed a positive approach, and the results were found to be statistically significant in terms of education levels at the p>0.05 level. Conclusion: As a result, if the findings obtained are evaluated, it can be seen that the use of environmentally friendly biomimetric urban furniture, which is identical with nature, becomes more widespread, and that these environmentally friendly, ecological conditions are designed with a sustainable approach in the balance of protection and use, it is very important that the designs are both aesthetic, functional and original. is considered. In addition, it is thought that it is important to plan these urban furniture in accordance with the existing structure and natural conditions without disturbing the structure of the city.