Fıstık çamı yaprağı ekstraktının over kanseri (SKOV-3, MDAH-2774) ve meme kanseri (MCF-7) hücre hatları üzerindeki sitotoksik aktivitesinin incelenmesi
Evaluation of the cytotoxic activity of stone pine leaf extract on ovarian cancer (SKOV-3, MDAH-2774) and breast cancer (MCF-7) cell lines
  1. Tez No: 940115
  2. Yazar: ELİF YAĞMUR ERDEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT AKMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Pineus Pinea (Fıstık Çamı), SKOV-3, MDAH-2774, MCF-7 hücre hatları, apoptoz, sitotoksisite, Pineus Pinea (stone pine), SKOV-3, MDAH-2774, MCF-7 cell lines, apoptosis, cytotoxicity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Giriş: Çalışmada, Pinus pinea (Fıstık Çamı) yaprağı ekstraktı elde edilerek, esktraktın meme kanseri (MCF-7) hücre hattı ve over kanseri (SKOV-3, MDAH-2774) hücre hatları üzerinde farklı konsantrasyonlarda apoptotik ve sitotoksik etkisi araştırıldı. Gereç ve Yöntem: Fıstık çamı türünün yaprakları (iğneleri), İzmir/ Türkiye'nin Kemalpaşa bölgesinden toplandı ve Ege Üniversitesi Botanik bölümü tarafından herbaryum analizi gerçekleştirildi. Ardından bitki materyaline ekstraksiyon işlemi yapıldı. Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü'nden insan over kanseri (MDAH-2774 ve SKOV-3) ve meme kanseri (MCF-7) hücre hatları temin edildi. Hücre hatları uygun medyumda ve besiyer ortamında üretildi. Sitotoksisite çalışması için her hücre hattı hazırlandıktan sonra; beş farklı (1, 3, 10, 30, 100, 300 mikrogram/mL) konsantrasyon ile hazırlanan Fıstık Çamı yaprağı ekstraktı içeren çözelti, hücre süspansiyonunu içeren kuyucuklara eklendi ardından % canlılık değerleri belirlendi. Yüzde olarak canlılık değerleri göz önünde bulundurularak Graphpad Prism 8 programında çift yönlü ANOVA analizi ile IC-50 değerleri hesaplandı. Fıstık çamı ekstraktının MCF-7, MDAH-2774 ve SKOV-3 hücre hatları üzerindeki apoptotik etkisinin belirlenmesi için sitotoksite analizinde bulunan IC-50 değerleri uygulandı. Apoptoz analizi için, Annexin VFITC/PI kiti kullanılarak erken apoptotik hücreler, geç apoptotik hücreler ve nekrotik hücrelerin ayrımı yapıldı. BD Acuri- C6 akım sitometri cihazı ile apoptoz analizi gerçekleştirildi. Doz uygulanmayan kontrol grubuna göre apoptoz değişimleri kıyaslandı. Hücre kültürü çalışmaları kapsamında elde edilen verilerin istatiksel analizleri, GraphPad istatistik program kullanılarak gerçekleştirildi. Bulgular: Sitotoksisite çalışmasında fıstık çamı yaprağı ekstraktının artan konsantrasyon değerleri ile birlikte MDAH-2774, SKOV-3 ve MCF-7 hücre hatları üzerinde sitotoksik etkilerinin arttığı görüldü. Fıstık Çamı yaprağı ekstraktının en çok SKOV-3 hücre hattında sitotoksik etki gösterdiği belirlendi. Apoptoz analizinde ise MCF-7 hücre hattında, kontrol grubuna kıyasla ekstrakt uygulanan grupta erken apoptoz oranının anlamlı düzeyde arttığı görüldü. MDAH-27724 hücre hattında ise ekstrakt uygulanan grupta geç apoptoz oranının kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu tespit edildi. SKOV-3 hücre hattında, ekstrakt uygulanan grupta kontrol grubuna kıyasla nekroz oranında artış gözlemlendi. Sonuç: Antikanser tedavide alternatif olarak bitkisel kökenli bileşenlerin sitotoksik açıdan aktif rolünün araştırılması ve kanser tedavisinde yeni ajanlar geliştirilmesi yönünde yapılan bu çalışmada fıstık çamı yaprağı ekstraktı MCF-7, SKOV-3 ve MDAH-2774 hücre hatlarında hem sitotoksik hem de apoptotik olarak etkili bulundu.
Özet (Çeviri)
Introduction: In the study, Pinus pinea (stone pine) needle extract was obtained and the apoptotic and cytotoxic effects of the extract on breast cancer (MCF-7) cell line and ovarian cancer (SKOV-3, MDAH-2774) cell lines were investigated at different concentrations. Materials and Methods: Leaves (needles) of stone pine species were collected from Kemalpaşa region of İzmir/Turkey and herbarium analysis was performed by Ege University Botany Department. Then, extraction process was performed on the plant material. human ovarian cancer (MDAH-2774 and SKOV-3) and breast cancer (MCF-7) cell lines were obtained from Ege University Institute of Nuclear Sciences. Cell lines were grown in appropriate medium and culture medium. After each cell line was prepared for cytotoxicity study; solution containing stone pine needle extract prepared with five different concentrations (1, 3, 10, 30, 100, 300 microgram/mL) was added to the wells containing the cell suspension and then % viability values were determined. Considering % viability values, IC-50 values were calculated by two-way ANOVA analysis in Graphpad Prism 8 program. To determine the apoptotic effect of stone pine extract on MCF-7, MDAH-2774 and SKOV-3 cell lines, IC-50 values found in cytotoxicity analysis were used. For apoptosis analysis, early apoptotic cells, late apoptotic cells and necrotic cells were separated using Annexin VFITC/PI kit. Apoptosis analysis was performed with BD Acuri-C6 flow cytometry device. Apoptosis changes were compared with the undosed control group. Statistical analyses of the data obtained within the scope of cell culture studies were performed using GraphPad statistical program. Results: In the cytotoxicity study, it was observed that the cytotoxic effects of stone pine needle extract on MCF-7, SKOV-3, MDAH-2774 cell lines increased with increasing concentration values. It was determined that stone pine needle extract showed the most cytotoxic effect on SKOV-3 cell line. In the apoptosis analysis, it was determined that the early apoptosis rate increased significantly in the extract-applied group compared to the control group in the MCF-7 cell line. In the MDAH-2774 cell line, it was determined that the late apoptosis rate was higher in the extract-applied group compared to the control group. In the SKOV-3 cell line, an increase in the necrosis rate was observed in the extract-applied group compared to the control group. Conclusion: In this study, which was conducted to investigate the cytotoxic active role of plant-derived components as an alternative in anticancer treatment and to develop new agents in cancer treatment, stone pine leaf extract was found to be both cytotoxic and apoptotic effective in MCF-7, SKOV-3 and MDAH-2774 cell lines.