Karbon içerikli malzemelerden grafen kuantum noktacık sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of GQDS from carbon containing materials
- Tez No: 695842
- Danışmanlar: PROF. DR. İLYAS DEHRİ, DOÇ. DR. YUNUS ÖNAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Grafen Kuantum Noktacık, Biyokütle, Karbonizasyon, Floresans, Kuantum Hapsi, Graphene Quantum Dots, Biomass, Carbonization, Fluorescence, Quantum Confinement
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizikokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 347
Özet
Bu çalışmada, limon yaprakları (citrus limonum), melas ve çam yaprağı (fıstık çamı, (Cedrus libani, Pinus nigra)) kullanılarak karbonizasyon yöntemi ile farklı sıcaklık ve sürelerde grafen kuantum noktacık (GKN) sentezlenmiştir. Ayrıca azot katkılı GKN (N-GKN) eldesi için kütlece (1:3) oranında melas-trietanolamin ve melas-trietilamin karışımları farklı sıcaklıklarda 2 saat süre ile hava ortamında karbonizasyona tabi tutulmuştur. Karbonize edilen örneklerin FT-IR; XRD; SEM-EDAX; Elemental Analiz; UV-VIS; Floresans Spektrofotometre analiz yöntemleri ile karakterizasyonları belirlenmiştir. Ayrıca UV-A ve UV-C lamba altında ışımaları incelenmiştir. 300°C sıcaklıkta 2 saat süre ile karbonize edilen melas; 350°C sıcaklıkta 3 saat süre ile karbonize edilen kurutulmuş limon yaprakları (KLY); 350°C sıcaklıkta 6 saat süre ile karbonize edilen kurutulmuş çam yaprakları (KÇY), 350°C sıcaklıkta 2 saat süre ile karbonize edilen melas-trietanolamin ve melas-trietilamin karışımlarından elde edilen karbonize ürünlerin diğer karbonize ürünlere göre daha belirgin grafen kuantum noktacık özelliklerine sahip ürünler olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, graphene quantum dots (GQDs) were synthesized at different temperatures and times by carbonization method using lemon leaves (citrus limonum), molasses and pine leaves (pistachio pine, (Cedrus libani, Pinus nigra)). In addition, for the synthesis of nitrogen-doped GQDs (N-GQDs), a 1:3 mass ratio of molasses-triethanolamine and molasses-triethylamine mixtures were carbonized at different temperatures for 2 hours in the air environment. Characterizations of carbonized samples were determined by FT-IR XRD; SEM-EDAX; Elemental Analysis; UV-VIS; Fluorescence Spectrophotometer analysis methods. In addition, their luminescence under UV-A and UV-C lamps were investigated. It has been determined that carbonized products; obtained from molasses carbonized at 300°C for 2 hours and dried lemon leaves carbonized at 350°C for 3 hours and dried pine leaves carbonized at 350°C for 6 hours and molasses-triethanolamine mixtures carbonized at 350°C for 2 hours and molasses-triethyleneamine mixtures carbonized at 350°C for 2 hours; have more distinctive graphene quantum dot properties than other carbonized products.